Diana Krall: Η ιέρεια της μοντέρνας Jazz στην Αθήνα (Videos)

Η Νταϊάνα Κραλ γεννήθηκε το 1964 στον Καναδά.

Η μητέρα της ήταν δασκάλα και τραγουδούσε ερασιτεχνικά στη χορωδία της κοινότητας, ενώ ο πατέρας της ήταν επαγγελματίας λογιστής που ταυτόχρονα έπαιζε και καλό πιάνο, κι έτσι η μικρή Νταϊάνα μεγάλωσε σ’ ένα σπίτι όπου η μουσική έπαιζε σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή της οικογένειας, στις χαρές και τις λύπες.

Η Νταϊάνα, άρχισε να παίζει πιάνο στην ηλικία των 4 ετών, στο γυμνάσιο βρέθηκε να παίζει σ’ ένα πειραματικό συγκρότημα Jazz, κι αργότερα σπούδασε μουσική στο

RoyalConservatoryofMusic, ενώ από την ηλικία των 16 ετών άρχισε να παίζει πιάνο επαγγελματικά σε διάφορα καλά εστιατόρια της περιοχής. Τελειώνοντας το λύκειο κέρδισε υποτροφία για το BerkleeCollegeofMusic, στη Βοστώνη, όπου και σπούδασε από το 1981 έως το 1984. Το επόμενο βήμα ήταν να πάει στο Λος Άντζελες, όπου συναναστράφηκε νέους μουσικούς και τελικά αφοσιώθηκε στη μουσική Jazz συμπληρώνοντας τις μουσικές της γνώσεις και οξύνοντας το καλλιτεχνικό της κριτήριο. Ο γνωστικός αυτός κύκλος ολοκληρώθηκε το 1992, και η Νταϊάνα Κραλ επέστρεψε στον Καναδά έτοιμη για το επόμενο βήμα της.

«SteppingOut» forgood

Φτάνοντας στον Καναδά, το 1992, η Νταϊάνα Κραλ άρχισε να δουλεύει εντατικά το πρώτο της άλμπουμ SteppingOut το οποίο κυκλοφόρησε το 1993 από την εταιρεία JustinTimeRecords, με την καλλιτεχνική συνδρομή του μπασίστα Τζον Κλέιτον, και του ντράμερ Τζεφ Χάμιλτον. Η πρώτη αυτή δισκογραφική δουλειά εντυπωσίασε τον έμπειρο παραγωγό Tommy LiPuma ο οποίος προχώρησε στην παραγωγή του δεύτερου άλμπουμ της Νταϊάνα Κραλ με τίτλο OnlyTrustYourHeart, το 1995.

Ακολουθεί το τρίτο άλμπουμ AllforYou: ADedicationtotheNatKingColeTrio (1996), το οποίο προτάθηκε για ένα Grammy, ενώ έμεινε για 70 εβδομάδες στα jazz charts, του περιοδικού Billboard. Οι συνθήκες είχαν πλέον ωριμάσει και το 1997 έρχεται το άλμπουμ LoveScenes, με τη συνδρομή του κιθαρίστα Ράσελ Μαλόουν και του μπασίστα Κρίστιαν Μακμπράϊντ, το οποίο έγινε χιτ σε χρόνο ρεκόρ.

Στη συνέχεια έρχεται το WhenILookinYourEyes (1999) πρώτη συνεργασία της Κραλ με την εταιρεία VerveRecords, το 2000 ακολουθεί μια περιοδεία 20 συναυλιών με τον βετεράνο τραγουδιστή Τόνι Μπένετ, και τον επόμενο χρόνο το άλμπουμ TheLookofLove (2001) το οποίο έγινε πλατινένιο και έφτασε στο τοπ 10 του περιοδικού Billboard. Τον Σεπτέμβριο του 2001, η Νταϊάνα Κραλ έκανε παγκόσμια περιοδεία, και η συναυλία της στο θέατρο ParisOlympia, στο Παρίσι ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο (2002) ως άλμπουμ LiveinParis, που είναι και ο πρώτος ζωντανός δίσκος της Κραλ.

Η νέα χιλιετία είχε μπει δυνατά για την Νταϊάνα Κραλ η οποία παντρεύτηκε τον μουσικό Έλβις Κοστέλο το 2003. Η γαμήλια τελετή και το πάρτι έγιναν στο σπίτι και τους κήπους του Έλτον Τζον. Με τη στήριξη του Κοστέλο η Κραλ άρχισε να γράφει τη δική της μουσική και τολμά να συνθέσει τα δικά της τραγούδια. Το πρώτο αμιγώς δικό της άλμπουμ TheGirlintheOtherRoom, κυκλοφόρησε το 2004, και είχε μεγάλη επιτυχία, φτάνοντας στο Νο 5 των τσαρτς της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας. Συνεργάστηκε με τον Ρέι Τσαρλς στο τραγούδι «YouDon’tKnowMe». Το 2007 έκανε μια διαφήμιση για τα αυτοκίνητα Lexus, κι αργότερα την ίδια χρονιά με τον πιανίστα Χανκ Τζόουνς, τραγούδησε το «DreamaLittleDreamofMe» συμμετέχοντας σ’ ένα δίσκο αφιέρωμα στην μεγάλη Έλα Φιτζέραλντ.

Η Νταϊάνα Κραλ, προχώρησε και στην παραγωγή του άλμπουμ LoveIstheAnswerτης Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2009. Το 2012 συνόδευσε τον Πολ Μακάρντνεϊ ηχογραφώντας ζωντανά το άλμπουμ KissesontheBottom, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου του 2012 τραγούδησε το τραγούδι «FlyMetotheMoon» στην κηδεία του αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ στην Ουάσινγκτον. Ακολούθησαν το LoveisHeretoStay (2018) με τον Τόνι Μπένετ, και το άλμπουμ ThisDreamofYou, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν, που κυκλοφόρησε το 2020 και περιείχε και το εμφατικό κομμάτι «AutumninNewYork» του οποίου το βίντεο συνέφερε για τους σκοπούς της κοινωφελούς οργάνωσης NewYorkCares.

Η Νταϊάνα Κραλ, έφερε τη μουσική Jazz, πιο κοντά στα γούστα του νεανικού κοινού, και συνεισέφερε με τον τρόπο της στην ανανέωση της τζαζ ερμηνείας, με έναν πιο λιτό και απλό ήχο. Οι φίλοι της Jazz μουσικής, θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν στο Ηρώδειο, στις 30 Ιουνίου του 2022. Τη συναυλία διοργανώνει η οργάνωση «Σωματείο Aurora» και τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τα παιδιά με λευχαιμία.

Σπεύστε! Όλα συνηγορούν σε μια μαγική βραδιά!

Διαβάστε επίσης:

Musee de la Contrefacon: Το μοναδικό μουσείο που… αποθεώνει τις απομιμήσεις (Video)

Κατρίν Ντενέβ: Η κυρία τραγουδά Σερζ Γκενσμπούρ (Video)

Black Badge: Η Rolls-Royce ανακάλυψε τον γοητευτικό σκοτεινό εαυτό της (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Diana Krall, Jazz, Αθήνα Videos,Diana Krall, Jazz, athina Videos