ΕΟΔΥ: Γιατί ο Ζαούτης τα βρόντηξε μετά τη σύγκρουση με την Αγαπηδάκη – Όλο το παρασκήνιο

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (του ΕΟΔΥ) η παραίτηση του Θεοκλή Ζαούτη, από τη θέση του προέδρου – και η αντικατάστασή του από τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου – δεν αποτελεί έκπληξη.

Ενδεικτικά, όταν πριν από μια εβδομάδα ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Στέλιος Ορφανός, ο κ. Ζαούτης έστειλε επιστολή στο Μαξίμου εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για αυτές τις αλλαγές.

Η σύγκρουση του εξ Αμερικής καθηγητή με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, από τις αρχές Ιουλίου κιόλας ήταν σφοδρή.

Ουσιαστικά η κυρία Αγαπηδάκη επιδίωξε

να αναδιοργανώσει τον ΕΟΔΥ με τους δικούς της όρους και πολιτικούς στόχους και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή συνεννόηση με τον κ. Ζαούτη. Ο τελευταίος αντιλήφθηκε τον πλήρη παραγκωνισμό του από την πρώτη στιγμή που η κυρία Αγαπηδάκη ανέλαβε την πολιτική εποπτεία του Οργανισμού.

Ο κ. Ζαούτης, που είχε επιστρατευτεί εν μέσω της πανδημίας να αναμορφώσει τον ΕΟΔΥ, είχε έτοιμο οργανόγραμμα για το σκοπό αυτό, ώστε να εξελιχθεί ο Οργανισμός στα πρότυπα του αμερικανικού CDC. Αλλά η κυρία Αγαπηδάκη αγνόησε πλήρως την προσπάθειά του και προώθησε ένα νέο πλαίσιο.

Μάλιστα η πρώτη κίνησή της να καταθέσει τροπολογία τον Ιούλιο για διευθύνοντα σύμβουλο στον ΕΟΔΥ (ως τότε υπήρχε μόνο θέση προέδρου), προκάλεσε την αντίδραση του συλλόγου εργαζομένων του Οργανισμού, που εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση.

Το σχέδιο της κυρίας Αγαπηδάκη, το οποίο ουσιαστικά παρέκαμπτε τον κ. Ζαούτη – εξ ου και το ασυμβίβαστο της «συγκατοίκησης», που έφερε την παραίτηση – προβλέπει ουσιαστικά ότι ο κρίσιμος ρόλος που επιτελεί ο ΕΟΔΥ μεταφέρεται σε ένα πανίσχυρο επιστημονικό συμβούλιο (κατά κύριο λόγο με νέες προσλήψεις) διορισμένο ουσιαστικά από την ίδια την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας.

Η κίνηση αυτή εκλήφθηκε ως προσπάθεια να υποβαθμιστεί και υποκατασταθεί το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό του Οργανισμού, ενώ σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις θα δεσμεύει και το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΔΥ, επιβάλλοντας να λαμβάνονται οι αποφάσεις από κοινού – στην πραγματικότητα περιορίζει και το εύρος αρμοδιοτήτων της ίδιας της διοίκησης.

Όπως αναφερόταν επίσης ήδη από τον Ιούλιο, στην τροπολογία με την οποία θεσμοθετήθηκε τότε η θέση Διευθύνοντα συμβούλου, μετατρεπόταν σε διακοσμητική η θέση του προέδρου. Παράλληλα καταργήθηκαν με εκείνη την τροπολογία και οι θέσεις των δύο αντιπροέδρων εν αγνοία του κ. Ζαούτη, γεγονός που τον δυσαρέστησε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι σχέσεις της κυρίας Αγαπηδάκη και του κ. Ζαούτη ήταν κακές. Απόδειξη το γεγονός ότι οι καθημερινές ενημερώσεις από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, γίνονταν με την απουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι «δεν τον είχαν καλέσει το υπουργείο Υγείας, μετά από απόφαση της κ. Αγαπηδάκη να είναι μόνο η ίδια μαζί με τον Χρήστο Χατζηχριστοδουλου που τελικά αναλαμβάνει και τη θέση του προέδρου».

Αυτός ο παραγκωνισμός ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στη σημερινή παραίτηση τον κύριο Ζαούτη.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, όπως είπαν στο topontiki.gr στενοί συνεργάτες του, επιθυμεί να επιστρέψει στα καθήκοντα του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το ΦΕΚ με τη νέα σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ, αναμένεται να βγει εντός της ημέρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι όλα ήταν δρομολογημένα από καιρό.

Ο Θεοκλής Ζαούτης ανέλαβε πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τον Οκτώβριο 2021, αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Αρκουμανέα και η θητεία του έληγε σε ένα χρόνο.

«Έλειπε συχνά στο εξωτερικό»

Πηγές πάντως από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι ο κ. Ζαούτης «έλειπε πολύ συχνά στο εξωτερικό».

Αναφέρεται δε ότι «η αντικατάσταση Ζαούτη είχε δρομολογηθεί προ της πλημμύρας στη Θεσσαλία και χθες ανακοινώθηκε εσωτερικά η νεα σύνθεση του ΔΣ ΕΟΔΥ. Μάλιστα είχε προηγηθεί πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπ. Υγείας με αλλαγές στη δομή του οργανισμού».

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, είναι καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987, τον τίτλο ειδικότητας Παιδιατρικής το 1993 και από το 1996 έως το 1997 μετεκπαιδεύτηκε στην Παρεμβατική Επιδημιολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Παρεμβατική Επιδημιολογία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2003 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, το 2008 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2013 εξελέγη Καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρετεί έως σήμερα.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΕΟΔΥ τον Ιούλιο

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καταδικάζει απερίφραστα την αιφνιδιαστική επιλογή του Υπουργείου Υγείας, να καταθέτει τροπολογίες που τους αφορούν ερήμην τους.

Αντίθετοι είναι οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας με τροπολογία που προβλέπει διευθύνοντα σύμβουλο στον ΕΟΔΥ. Σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων επισημαίνονται τα εξής:

«Για άλλη μια φορά και με αυτήν την ηγεσία!

Την ίδια βιασύνη και προχειρότητα διαπιστώσαμε με το ν. 4633/2019, όταν ο ΕΟΔΥ μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ, μόλις 6 μήνες μετά την μετατροπή του σε ΝΠΔΔ!

Με την ίδια βιασύνη και προχειρότητα, ψηφίστηκε μία διοικητική διάρθρωση με σφάλματα, αλληλεπικαλύψεις και αστοχίες!

Παρά τις δυσκολίες, ο ΕΟΔΥ ανταποκρίθηκε με επαγγελματισμό τα χρόνια της πανδημίας ενώ, αυτά τα σφάλματα, τις αλληλεπικαλύψεις και τις αστοχίες προσπαθήσαμε να διορθώσουμε ουσιαστικά, καταρτίζοντας για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια λειτουργίας και τις ευχές του Υπουργείου Υγείας, το προβλεπόμενο σχέδιο ΚΥΑ με τις οργανικές μας διατάξεις και διαφανείς διαδικασίες τοποθέτησης σε θέσεις ευθύνης και υπηρεσιακής εξέλιξης.

Η ΚΥΑ όμως αυτή ουδέποτε υπεγράφη από τον τ. Υπουργό Υγείας, και τώρα, με αυτά που βλέπουμε, πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα ισχύσει στον ΕΟΔΥ ένα σύγχρονο και αξιοκρατικό μοντέλο δημόσιας διοίκησης!

Σήμερα, σε σ/ν που κατατέθηκε στη Βουλή, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχωρά πάλι σε νέες αλλαγές στον ΕΟΔΥ, ερήμην όλων μας!

Καταργούνται οι θέσεις των ενεργών αντιπροέδρων ΔΣ, που δημιουργήθηκαν το 2019!

Καταργείται η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής & Ηλεκτρονικής Υγείας στην ψηφιακή εποχή!

Διευρύνονται τα επίπεδα ιεραρχίας και (εκτός του Τμηματάρχη, του Διευθυντή και του Γενικού Διευθυντή) συστήνεται επιπλέον 1 θέση Διευθύνοντος Συμβούλου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με συμμετοχή στη σύνθεση του ΔΣ και διοικητική επιστασία σε όλες τις Υπηρεσίες του Οργανισμού (οργάνωση-συντονισμός-καθοδήγηση εκτελούμενου έργου, υπογραφή συμβάσεων εργασίας/έργου, κατανομή προσωπικού, έγκριση δαπανών, έγκριση πάσης φύσεως υπηρεσιακών μεταβολών, πειθαρχικός έλεγχος).

Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνουμε ότι ο υπέρ-προϊστάμενος δεν τοποθετείται με διαφάνεια, μέσω μιας διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν υπάλληλοι του ΕΟΔΥ και υπάλληλοι απ΄όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα.

Κατά την κρίση του Υπουργείου Υγείας, εμείς στον ΕΟΔΥ, αλλά και οι συνάδελφοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν είμαστε αρκετά ικανοί για την κάλυψη της θέσης, και αποφασίστηκε ο υπέρ-προϊστάμενος μας να ορίζεται με απόφαση του Υπουργού!

Κατά την ίδια κρίση μάλιστα του Υπουργείου Υγείας, τα προσόντα για τον υπέρ-προϊστάμενο σε έναν από τους μεγαλύτερους φορείς της υγείας, είναι το πτυχίο επιστημών υγείας, μεταπτυχιακό και διδακτορικό, σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με τους σκοπούς του ΕΟΔΥ…

Κάποιος, δηλαδή, για να προϊσταται συνολικά του ΕΟΔΥ, πρέπει να έχει τα τυπικά προσόντα των περισσοτέρων στελεχών του Οργανισμού μας!

Και γιατί όχι, λοιπόν, να μην δοθεί η θέση με ανοιχτή προκήρυξη και πρέπει να είναι δοτή;;

Θα περιμέναμε τουλάχιστον πρώτα μία συνάντηση ή επίσκεψη της νέας αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στον ΕΟΔΥ, πριν ληφθούν τόσο σημαντικές αποφάσεις…

Είναι μεγάλη η απογοήτευση και ο θυμός για όλους εμάς που, παρά τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις και αναβάθμιση του ΕΟΔΥ, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να εξελιχθεί ο φορέας, ενώ η ίδια Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει ν/σ για την επιλογή διοικήσεων μέσω ΑΣΕΠ. Αντίθετα, τοποθετήσεις με τέτοιες προδιαγραφές μας γυρνούν 30 χρόνια πίσω …

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Μεγάλο λάθος το βίντεο Κασσελάκη από τη Μακρόνησο (video)

Κασσελάκης: «Μου λέτε “άντε να βγεις να πέσει ο Μητσοτάκης”» – Βίντεο για το πώς μπορεί να ψηφίσουν ηλεκτρονικά τα μέλη (video)

Ο Βασίλης Κικίλιας αρνείται το ρόλο της Ιφιγένειας και αμύνεται

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΟΔΥ, Ζαούτης, Αγαπηδάκη – Όλο,eody, zaoutis, agapidaki – olo