Ενώ ο Τραμπ «δειλιάζει», ο Πούτιν εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρίσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί οι 100 πρώτες μέρες του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι το επίκεντρο των αναλυτών της διεθνούς πολιτικής, ειδικά μετά το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου μεταναστών από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρας, ωστόσο, όπως σημειώνεται από τους αναλυτές, άλλος είναι ο ηγέτης ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κείμενο του Νόλαν Πέτερσον το οποίο δημοσιεύει το Newsweek αναφορικά με την πολιτική που ακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ

και Ρωσία. Στην ανάλυσή του με τίτλο «όταν ο Τραμπ απλά «παίζει» με τον στρατό, ο Πούτιν εντείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία» ο Πέτερσον επικεντρώνεται στη ρωσική κινητικότητα στην Ουκρανία.

«Χρησιμοποιώντας πυροβολικό, τανκς και ρουκέτες, οι δυνάμεις της Ρωσίας μαζί με τις ομάδες που υποστηρίζει [στην Κριμαία] συγκρούστηκαν στην ανατολική Ουκρανία την Κυριακή και νωρίς το πρωί της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας ξανά πως η συμφωνία του Φεβρουαρίου 2015 για κατάπαυση του πυρός έχει αποτύχει» ξεκινά το κείμενό του Πέρσον σε μια σαφή αναφορά στις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στις αρχές τις εβδομάδας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Κριμαία

« «Αυτό είναι βαρβαρότητα» δήλωσε για τις επιθέσεις ο Ουκρανός Πρόεδρος Πορονσέκο, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Twitter από τον εκπρόσωπο τύπου του Σβιγιάτοσλαβ, Τσεγκόλκο

Οι παρατηρητές της κατάπαυσης του πυρός από την ΟΑΣΕ, καταμέτρησε 2.260 παραβιάσεις της κατάπαυσης την Κυριακή. Και νωρίς τη Δευτέρα ακολούθησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας με τις αποσχιστικές ομάδες από την Ουκρανία, σε ζώνες τις οποίες ελέγχει η Ουκρανία» συνεχίζει ο αρθογράφος.

Όπως σημειώνει το κείμενο, το απόγευμα της Δευτέρας οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως είχαν απωθήσει την ρωσική επίθεση, ωστόσο ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε ζητήσει η χώρα να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, καθότι είναι πολύ πιθανόν να δεχθούν νέο πλήγμα από τη Ρωσία, η οποία έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται πως η περιοχή που την περιβάλλει την «απειλεί».

Η επέκταση του ΝΑΤΟ στις χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση, η απόφαση των ΗΠΑ και της συμμαχίας απλά να μετακινήσουν και να ενισχύσουν τα στρατεύματά τους στις χώρες της Βαλτικής, προκάλεσαν «πονοκέφαλο» στο Κρεμλίνο. Και μπορεί η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ να έγινε ακριβώς για να καθησυχαστούν οι χώρες της περιοχής που μετέχουν στην στρατιωτική συμμαχία, ωστόσο η Ρωσία δεν φαίνεται να… βάζει νερό στο κρασί της, αλλά αντίθετα να κάνει προετοιμασίες για τη διεξαγωγή κανονικού πολέμου.

Στο κείμενο του Πέτερσον οι ΗΠΑ έχουν μικρή παρουσία. Το μόνο που γράφει είναι πως απλά «μετακινούν στρατεύματα» χωρίς να κάνουν κάτι άλλο. Αν αναλογιστούμε πως και η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε σε πανωλεθρία, μετά τον θάνατο μελών της ομάδας κρούσης που είχε στείλει στην Υεμένη, σίγουρα η Ρωσία παρουσιάζει ένα πιο μαχητικό προφίλ. Μοιάζει να είναι μια χώρα έτοιμη για πόλεμο ανα πάσα στιγμή. Και ίσως να είναι.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως ο Πούτιν βρίσκεται στην ηγεσία της Ρωσίας για περισσότερα από 15 χρόνια. Είναι λογικό η πολιτική του να έχει σταθερότητα και συστηματικότητα αναφορικά με όλα όσα θεωρεί «ζητήματα ζωτικού συμφέροντος για την Ρωσία», με όλους όσοι θεωρεί πως «απειλούν» την χώρα του. Από την άλλη, δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Τράμπ. Το μέλλον θα δείξει ποια πρόκειται να είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει.

ΡωσίαΗΠΑΠούτιν ΤραμπΟυκρανίαστρατιωτικές επιχειρίσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα