Ενεργειακή κρίση: Οι Γερμανοί εκμεταλλεύτηκαν τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και στράφηκαν στα… κεριά

Οι ανησυχίες ότι η ενεργειακή κρίση θα φέρει τους Γερμανούς ενώπιον πρωτοφανών διακοπών στην ηλεκτροδότηση, τους κάνει να ξαναζωντανεύουν μια παράδοση των γιορτινών ημερών, την οποία τηρούσαν μόνο κάποιοι… γραφικοί.

Οι Γερμανοί έχουν ενημερωθεί από τα πλέον επίσημα χείλη ότι πρέπει να είναι έτοιμοι ακόμα και για το πιο ακραίο σενάριο, των προγραμματισμένων διακοπών στην ηλεκτροδότηση για να εξοικονομηθεί ενέργεια, αν και αυτή η πιθανότητα είναι μικρή με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο ενεργώντας προνοητικά οι Γερμανοί βγάζουν από την

αποθήκη τα παλιά κεριά τους, ή έστω σπεύδουν να προμηθευτούν όσα μπορούν.

Η σχέση των Γερμανών με τα κεριά είναι πολύ καλή και μάλιστα αισθάνονται άνεση και ζεστασιά μπροστά στην κίτρινη φλόγα και η χρησιμοποίηση των κεριών έχει ισχυρούς συμβολισμούς τις μέρες των Χριστουγέννων. Χθες σε πολλά γερμανικά νοικοκυριά τηρήθηκε η παράδοση και τοποθετήθηκε στο τραπέζι το πρώτο από τα τέσσερα κεριά, που θα φωτίσουν την πορεία της οικογένειας μέχρι τις γιορτές.

Την παράδοση αυτή ακολουθούσαν με ευλάβεια μόνο όσοι είναι βαθειά θρησκευόμενοι ή κάποιοι που θεωρούνται γραφικοί. Ωστόσο φέτος, λόγω της ενεργειακής κρίσης πολύ περισσότερα νοικοκυριά φώτισαν το κυριακάτικο τραπέζι με τα κεριά, όπως ορίζει το έθιμο.

Στην αλυσίδα καταστημάτων Bauhaus, που πωλούν είδη για το σπίτι, παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων κάθε είδους κεριών, μεταξύ αυτών τα τυπικά κεριά που συνοδεύουν το σερβίρισμα του τσαγιού, τα παραδοσιακά κεριά από κερήθρα και τα κεριά που μπαίνουν σε κηροπήγια. Η αύξηση των πωλήσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία ξεπερνά το 25% σε σχέση με το περασμένο χρόνο.

Καθώς μάλιστα η ένωση προστασίας καταναλωτών Environmental Action Germany (DUH) καλεί τους Γερμανούς να ξεχάσουν τα αμερικανικού τύπου «φωτιστικά όργια» και να αφήσουν στην αποθήκη τα φωτάκια, ορισμένοι πωλητές χριστουγεννιάτικων δέντρων προσφέρουν μαζί με τα δέντρα και παραδοσιακά φαναράκια με κεριά για τον στολισμό των σπιτιών.

Η σημαντική ζήτηση κεριών στην αγορά άρχισε να παρατηρείται ήδη από την εποχή των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κηροποιών.

«Δεν ξέραμε τι θα έπρεπε να περιμένουμε φέτος», δήλωσε η Αν-Κριστίν Μίλερ, της οποίας η οικογένεια κατασκευάζει κεριά εδώ και οκτώ γενιές στη Γερμανία. «Φαίνεται πάντως ότι οι καταναλωτές στοκάρουν κεριά ενόψει ενός αβέβαιου χειμώνα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας επίσης ότι ο κλάδος αποδεικνύεται ότι αντέχει στην κρίση. «Σε εποχές ταραγμένες οι άνθρωποι αναζητούν την θαλπωρή μίας φλόγας», ανέφερε η Αν-Κριστίν Μίλερ.

Κατά τον Τόμας Σρέντερ, διευθυντή μίας άλλης εταιρίας του κλάδου, της Gala, η αύξηση των πωλήσεων κεριών δείχνει και την ευρύτερη κουλτούρα των Γερμανών. «Υπήρχε πάντα η τάση των Γερμανών για την αναζήτηση της λιτής θαλπωρής από τη συγκέντρωση γύρω από μία φλόγα», λέει, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να φωτίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο με αληθινά κεριά και όχι με ψεύτικα φωτάκια».

Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών χρησιμοποιούσε ηλεκτρικά λαμπάκια στα δέντρα, είπε ο Σρέντερ, προσθέτοντας ότι αυτή η τάση αντιστράφηκε φέτος και οι Γερμανοί επιστρέφουν στην παράδοση των κεριών.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Πρωτοφανείς αντιδράσεις με αφορμή τα μέτρα κατά της πανδημίας – Πού μπορεί να οδηγηθεί η χώρα (videos)

Ισραήλ: Διέρρευσε ηχογραφημένο μήνυμα του νέου υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας με την προώθηση της ακροδεξιάς του ατζέντας

Ερντογάν: Άμεση οικοδόμηση των σχέσεων Τουρκίας – Αίγυπτου

Keywords
Τυχαία Θέματα