Ένα αβίωτο… «ποτάμι»

Είναι μια λεωφόρος που διατρέχει το λεκανοπέδιο της Αττικής από Βορρά προς Νότο. Έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ανισόπεδους κόμβους σε εισόδους και εξόδους και δεν έχει κανένα φανάρι.

Παρ’ όλα αυτά, είναι μια λεωφόρος που πήζει συνεχώς και πρωταγωνιστεί με αρνητικό τρόπο στα δελτία κυκλοφορίας. Είναι αβίωτη και σε όποιον την επιλέξει υπόσχεται ταλαιπωρία και καθυστέρηση.
Κυρίες και κύριοι οδηγοί, καλώς ήρθατε στη λεωφόρο Κηφισού, στο περίφημο… «ποτάμι».

Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτή τη λεωφόρο;

Η λεωφόρος Κηφισού παρουσιάζει σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα που

οφείλονται στην αύξηση της χρήσης Ι.Χ., στην κατακόρυφη αύξηση των βαρέων οχημάτων που κινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου σε αυτήν και στην έλλειψη εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (π.χ. με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς), διότι ο εν λόγω άξονας μεγάλου μήκους εξυπηρετεί μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων – τόσο διαμπερείς κινήσεις όσο και κινήσεις εισόδου και εξόδου από την Αττική –, υποστηρίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Ενδεικτικά ο χρόνος διαδρομής από τον κόμβο του Κηφισού στο ύψος της Αττικής οδού μέχρι το Λιμάνι του Πειραιά, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι περίπου 20 λεπτά, το πρωί μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα και, αν υπάρχει κάποιο συμβάν, π.χ. ακινητοποιημένο όχημα ή σύγκρουση οχημάτων, μπορεί να αυξηθεί πολύ περισσότερο.

Ασυνέχεια ροής και ασυδοσία

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του οδικού άξονα είναι πως δεν έχει σταθερή διατομή ούτε σταθερή κυκλοφοριακή ικανότητα (δηλαδή αριθμό οχημάτων που περνούν σε κάθε διατομή του) με συνέπεια να μην υπάρχει συνεχής ροή σε κρίσιμα σημεία.

Ο Κηφισός επιβαρύνεται και από μία άλλη παραβατική συμπεριφορά, που έχει να κάνει με την άσκοπη χρήση της ΛΕΑ, κάτι το οποίο, πέραν του ότι είναι αντιδεοντολογικό, αντικοινωνικό και πολύ επικίνδυνο, διότι μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά ένα όχημα άμεσης ανάγκης, επιβαρύνει αρκετά την κυκλοφορία, καθώς ο αυτοκινητόδρομος του Κηφισού δεν διαθέτει σε όλο του το μήκος ΛΕΑ, οπότε, όταν οι παραβάτες οδηγοί επιστρέφουν στη λωρίδα κυκλοφορίας, δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις.

Έτσι τα συχνά οδικά ατυχήματα ή οι βλάβες οχημάτων δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο ανταπόκρισης ώστε να επανέλθει η κυκλοφορία στην κανονικότητα, ακόμα και μετά την απομάκρυνση του οχήματος ή των οχημάτων που ενεπλάκησαν στα συμβάντα.

Πανδημία και βαρέα οχήματα

Το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα των τελευταίων μηνών είναι εν μέρει απότοκο της πανδημίας, σε συνδυασμό με την επιφύλαξη που διατηρεί ακόμη το επιβατικό κοινό για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το οδικό δίκτυο της Αττικής. Περισσότερα αυτοκίνητα, δηλαδή, σε όλες τις λεωφόρους – και στη λεωφόρο Κηφισού.
Ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στο «ποτάμι» είναι το μεγάλο ποσοστό βαρέων οχημάτων που κινούνται σε αυτό, όπως είπαμε και παραπάνω. Φορτηγά και νταλίκες, μάλιστα, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, εξαιτίας της αύξησης των εμπορευματικών μεταφορών.

Η λύση στο κυκλοφοριακό της συγκεκριμένης λεωφόρου είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας. Έτσι τουλάχιστον λένε οι συγκοινωνιολόγοι. Είναι η χρησιμοποίηση των μέσων που έχουμε (σύγχρονο σύστημα φωτεινής σηματοδότησης, φωτεινοί ηλεκτρονικοί πίνακες ενημέρωσης, κάμερες, ακόμα και τροχονόμοι ή μέσα μαζικής ενημέρωσης) ώστε να κατευθύνουμε κάθε φορά τους οδηγούς προς τον άξονα με τη χαμηλότερη κίνηση ή να τους προτρέπουμε έγκαιρα να αποφεύγουν το «ποτάμι».

Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας

Η συγκεκριμένη λεωφόρος βρίσκεται υπό την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, η οποία, είναι αλήθεια, έχει πάρει κάποια μέτρα αναβάθμισής της, τα οποία δεν λύνουν ωστόσο το κυκλοφοριακό.
Σημειώνεται ότι ήδη ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση τόσο στο καθοδικό όσο και στο ανοδικό ρεύμα – τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του. Ειδικότερα τοποθετήθηκε νέος αντιολισθητικός ασφαλτοτάπητας αθόρυβης κύλισης, έγιναν νέες διαγραμμίσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα φωτιστικά χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης τύπου Led.

Παράλληλα στη λεωφόρο Κηφισού έχουν ήδη τοποθετηθεί πέντε σύγχρονες ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων (fullmatrix) για την άμεση πληροφόρηση των οδηγών, τόσο για τους χρόνους διαδρομής όσο και για τα έκτακτα συμβάντα. Πολύτιμη είναι και η συνδρομή των οχημάτων οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής (βαν), τα οποία επιχειρούν όλο το εικοσιτετράωρο, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου.

Επιπλέον είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης των τρακαρισμένων – κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας και ταυτόχρονα εκπονείται μελέτη για την αντικατάσταση των παλαιών στηθαίων με νέα συστήματα αναχαίτισης οχημάτων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αντικατάσταση των φθαρμένων πινακίδων σήμανσης και τη συντήρηση των γεφυρών σήμανσης.
Ωστόσο όλα αυτά, τουλάχιστον όπως διαπιστώνουν εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί καθημερινά, και όχι μόνο τις ώρες αιχμής, μάλλον δεν φτάνουν, αφού το πρόβλημα του Κηφισού είναι πολύ πιο σύνθετο…

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Ελπίζοντας για το καλύτερο, αναμένοντας το χειρότερο

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Εξόρμηση στην κοινωνία με έμφαση στο πρόγραμμα

Ηλεκτρονικά πλέον οι κληρονομιές

Keywords
Τυχαία Θέματα