ΕΛΚ: Γιατί ο Μητσοτάκης «τα έδωσε όλα» για την εκλογή Χατζηδάκη σε θέση αντιπροέδρου
Αποστολή εξετελέσθη: περίπου αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν Μαξίμου και Πειραιώς για την εκλογή του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση ενός από τους δέκα αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που χθες ολοκλήρωσε το συνέδριό του στη Βαλένθια της Ισπανίας και αφού πρώτα είχε επανεκλέξει (…άνευ αντιπάλου) τον Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρο του κόμματος.
Όπως είχε γράψει τις προηγούμενες ημέρες το topontiki.gr, η εκλογή του Κ. Χατζηδάκη
Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή και, μάλιστα, σε έναν πολιτικό σχηματισμό ο οποίος τείνει να μετατραπεί – σύμφωνα και με τα ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ – σε ενός ανδρός αρχή (η επανεκλογή Βέμπερ τον καθιστά πανίσχυρο καθώς ο Βαυαρός πολιτικός είναι πρόεδρος και της ευρω-ομάδας του ΕΛΚ) προκάλεσε αρκετές απορίες σχετικά με τις επιδιώξεις της, αλλά και την πραγματική σημασία της, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «ανοιχτή γραμμή» με την πρόεδρο της Κομισίον, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πηγές της Ηρώδου του Αττικού και της Πειραιώς επιχείρησαν να εξηγήσουν γιατί ήταν σημαντικό ο Κ. Χατζηδάκης να εκλεγεί στην ηγετική ομάδα του ΕΛΚ:
· Πρώτον, ήταν θέμα πρεστίζ, καθώς η Νέα Δημοκρατία, το μέλος του ΕΛΚ με ίσως την ισχυρότερη κυβερνητική παρουσία στη χώρα του, δεν ήταν δυνατόν να μην εκπροσωπείται στην ηγεσία του κόμματος, ιδίως μετά την αποτυχία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να εκλεγεί αντιπρόεδρος του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται δε ότι ο Κ. Χατζηδάκης γίνεται ο πρώτος Έλληνας αντιπρόεδρος του ΕΛΚ μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια απουσίας της Ελλάδας από την ηγετική ομάδα του κόμματος.
· Σε δεύτερο επίπεδο, ακριβώς επειδή αναγνωρίζεται από την Αθήνα ότι ο Βέμπερ συγκεντρώνει στα χέρια του τεράστια πολιτική δύναμη στο χώρο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς (και, όπως λένε οι… κακές γλώσσες, έχει και μεγάλες προσωπικές φιλοδοξίες), κρίθηκε απαραίτητο να υπάρχει ελληνική φωνή στην ηγεσία του ΕΛΚ, ώστε να υπάρχει και πληροφόρηση εκ των έσω για τις προθέσεις του Βαυαρού, όσον αφορά μείζονες ευρωπαϊκές πολιτικές, π.χ. για τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.
· Τρίτον, πάλι οι κακές γλώσσες λένε ότι οι – εξαιρετικές μέχρι πρόσφατα – σχέσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον Βέμπερ πέρασαν μια κρίση, μετά την αποτυχία του Β. Μεϊμαράκη να εκλεγεί αντιπρόεδρος, οπότε η κυβέρνηση ήθελε να δείξει ότι περνάει ο λόγος της στο κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και ότι μπορεί να εκλέξει δικό της άνθρωπο στην ηγεσία του ΕΛΚ.
· Τέταρτον, η αποχώρηση του Θανάση Μπακόλα από τη θέση του γ.γ. του ΕΛΚ και η εκλογή της Καταλανής Ντολόρς Μοντσεράτ – προσωπικής επιλογής του Βέμπερ – έμοιαζε να αποδυναμώνει κι άλλο την ελληνική φωνή στο κόμμα και έτσι χρειαζόταν μια εξισορρόπηση, η οποία και ήλθε με την εκλογή Χατζηδάκη.
Από εκεί και πέρα, πάντως, στην Αθήνα περιμένουν να δουν τι γραμμή θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα ο Βέμπερ, ο οποίος ήδη κάνει «ανοίγματα» στις διάφορες εκφάνσεις της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, κάτι που προφανώς δεν αρέσει και πολύ στη ΝΔ η οποία αισθάνεται πίεση από τα δεξιά της.
Διαβάστε επίσης:
Κουτσούμπας μπροστά στο 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ: «Ορθή η στρατηγική μας την τελευταία 15ετία»
Στο «περίμενε» τα ελληνοτουρκικά
Τα 16 έφτασαν τα κράτη μέλη της ΕΕ που υπέβαλαν αίτημα για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η ύποπτη τοξίνη πίσω από την αύξηση καρκίνου σε νέους
- Υπόθεση Μπίκα: Όλα όσα συνέβησαν την Πρωτοχρονιά του 2022 σε δωμάτιο ξενοδοχείου
- Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την Αλεξανδρούπολη; – Στην Καβάλα κατέπλευσε το θηριώδες Endurance
- Φώτης Σεργουλόπουλος για τον γιο του: Με έχει πληγώσει πάρα πολύ – Μαγειρεύω και το πετάει στα μούτρα μου
- Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του Μετρό στον σταθμό «Ακρόπολη»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 1 Μαΐου
- «Βαφτίσια» ψευδοκράτους κατά την επίσκεψη Ερντογάν;
- Η Εργατική Πρωτομαγιά και η εξέγερση των εργατών του Σικάγου
- Γαλλία: Άγρια δολοφονία Βρετανίδας στην κοινότητα Τρεμολά
- Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από τις γραμμές του Μετρό «Ακρόπολη» - Δείτε βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Προβλήματα ηλικίας
- Στο «περίμενε» τα ελληνοτουρκικά
- Champions League: Μπαρτσελόνα και Ίντερ πρόσφεραν γκολ και θέαμα στη Βαρκελώνη (3-3), όμως η πρόκριση θα κριθεί στο Μιλάνο (Videos)
- Massive Attack στο πλευρό των Kneecap: «Δεν είναι το συγκρότημα το θέμα, η Γάζα είναι το θέμα, η γενοκτονία είναι το θέμα»
- Έκλεισε η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για σπάνιες γαίες και ορυκτά
- ΕΛΚ: Γιατί ο Μητσοτάκης «τα έδωσε όλα» για την εκλογή Χατζηδάκη σε θέση αντιπροέδρου
- Τα Τέμπη, το ναρκοπέδιο και τα αδιέξοδα
- Κουτσούμπας μπροστά στο 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ: «Ορθή η στρατηγική μας την τελευταία 15ετία»
- Γλυκά σφολιατίνια κανέλας (παλμιέ) σε σχήμα πεταλούδας
- Αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας απέκτησε η Έλεν Πομπέο

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- ΕΛΚ: Γιατί ο Μητσοτάκης «τα έδωσε όλα» για την εκλογή Χατζηδάκη σε θέση αντιπροέδρου
- Προβλήματα ηλικίας
- Γλυκά σφολιατίνια κανέλας (παλμιέ) σε σχήμα πεταλούδας
- Κουτσούμπας μπροστά στο 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ: «Ορθή η στρατηγική μας την τελευταία 15ετία»
- Στο «περίμενε» τα ελληνοτουρκικά
- Τα Τέμπη, το ναρκοπέδιο και τα αδιέξοδα
- Έκλεισε η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για σπάνιες γαίες και ορυκτά
- Αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας απέκτησε η Έλεν Πομπέο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο ελαιοχρωματιστής-κατάσκοπος της Αλεξανδρούπολης
- Πρωτομαγιά με «διπρόσωπο» καιρό -Από την ηλιοφάνεια στις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους
- Εορτολόγιο 1 Μαΐου: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- Καιρός στη Θεσσαλονίκη: Με ήλιο και άνοδο θερμοκρασία η Πρωτομαγιά
- Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα
- Γιατί η κυβέρνηση βάζει «φρένο» στην παροχολογία: Πότε θα ανακοινωθούν νέα μέτρα
- Ελευθερία του Τύπου: Πολλαπλές πιέσεις στους έλληνες δημοσιογράφους
- Θεσσαλονίκη: Τρεις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά