ΕΚΤ: Αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες - 900 εκατομμύρια για μια εβδομάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να αυξήσει την έκτακτη ρευστότητα που χορηγεί, μέσω του μηχανισμού ELA.

Η ανάγκη για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι "αδιαμφισβήτητη", δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε πως οι ελληνικές

τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν περισσότερη έκτακτη χρηματοδότηση, αυξάνοντάς την κατά 900 εκατ. ευρώ για μία εβδομάδα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες για περισσότερη έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού ELA μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και της ευρωζώνης.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα. Είχαμε μια σειρά από ειδήσεις με την έγκριση του πακέτου χρηματοδότησης-γέφυρας, με τις ψηφοφορίες, διάφορες ψηφοφορίες σε διάφορα κοινοβούλια, οι οποίες πλέον αποκατέστησαν τις συνθήκες για αύξηση στον ELA” πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι διευκρίνισε πως η απόφαση αυτή για την αύξηση του ELA είναι συμμετρική προς την απόφαση που είχε ληφθεί προηγουμένως για πάγωμα της έκτακτης χρηματοδότησης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ΕΚΤ συνεχίζει να ενεργεί βάσει της υπόθεσης ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το ομόλογο του Δημοσίου ύψους 3,5 δισ.ευρώ το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και λήγει τη Δευτέρα, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάς θα αποπληρώσει και τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΕΚΤΜ.ΝτράγκιHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα