Εκλογικός συναγερμός και αντι-Ν.Δ. μέτωπο

Στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής που αρχίζουν να φαίνονται ποντάρει η Κουμουνδούρου.

Ανεβάζει αντιπολιτευτικές στροφές ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ η καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση σε σειρά από καυτά μέτωπα ενισχύεται και από τον κύκλο περιοδειών κι εξορμήσεων που έχει ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας

μετά την άρση του λοκντάουν (με προτίμηση καθώς φαίνεται σε περιοχές όπου είτε έχει πρόβλημα η Ν.Δ. είτε έχει δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ). Μετά την Ηλεία και την Εύβοια, προσεχώς αναμένεται να επισκεφθεί Κρήτη και Αιτωλοακαρνανία, αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι ημερομηνίες. Στο εσωκομματικό πεδίο εκκρεμεί και η πραγματοποίηση της πανελλαδικής προγραμματικής συνδιάσκεψης, η οποία ωστόσο έχει πάει πιο πίσω λόγω και της μετάθεσης της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, με το οποίο η Κουμουνδούρου δεν θέλει να συμπέσουν κομματικές διαδικασίες, καθώς προτεραιότητα έχει η «μητέρα των μαχών» κατά της απορρύθμισης του εργασιακού πλαισίου.

Με τα ζητήματα της επόμενης μέρας να έρχονται στο προσκήνιο μετά την άρση του λοκντάουν – και παρόλο που σαφώς η πανδημία δεν έχει εξαφανιστεί και η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να ασκεί κριτική σε αυτό το πεδίο – η αντιπολιτευτική ατζέντα διευρύνεται αντίστοιχα με τις πρωτοβουλίες και κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και τα νέα μέτωπα που εμφανίζονται με ένταση, όπως η έξαρση του εγκλήματος.

Τις προηγούμενες μέρες – κι ενώ το εργασιακό παραμένει στο προσκήνιο – η Κουμουνδούρου σήκωσε στην κορυφή της ατζέντας της το θέμα των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ μέσα σε χρονιά πανδημίας και τη μείωση των εισακτέων κατά περίπου 25.000 αποφοίτους Λυκείου. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα πήγε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή προκειμένου να υπογραμμίσει την επί τρίτη συνεχόμενη φορά άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού και να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει κινήσεις βελτίωσης του κλίματος και κάμψης της δυσαρέσκειας όσον αφορά την οικονομία, όπως η ρύθμιση για τις 240 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και 420 δόσεις στις τράπεζες, ωστόσο από την άλλη τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται.

Αρχίζει η φθορά

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι στην παρούσα φάση μια σειρά ψηφισμένων νόμων ή νόμων που επίκεινται να ψηφιστούν θα αρχίσουν σύντομα να παράγουν αποτελέσματα και πιο συγκεκριμένα κοινωνική δυσαρέσκεια, αρχής γενομένης από την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και είχε παγώσει όσο διαρκούσε η καραντίνα. Στην ίδια κατηγορία βάζουν και ζητήματα όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, η εισαγωγή στα ΑΕΙ, το εργασιακό, ενώ προστίθεται και το αίσθημα ανασφάλειας από την έξαρση της εγκληματικότητας, που περιλαμβάνει από το έγκλημα στα Γλυκά Νερά ώς τη δολοφονία Καραϊβάζ και τα ξεκαθαρίσματα στο εσωτερικό κύκλων του οργανωμένου εγκλήματος με νέα συνέχεια τις δύο δολοφονίες στην αρχή της εβδομάδας – και μάλιστα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Η Κουμουνδούρου διακρίνει τρία μείζονα ζητήματα στο πεδίο της ασφάλειας και κατ’ επέκταση στο πεδίο ευθύνης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επαναφέροντας το αίτημα αποπομπής του, με μεγαλύτερη ένταση πλέον, αν και το έχει θέσει επανειλημμένως από την υπόθεση Ινδαρέ και μετά:

Το ότι η κυβέρνηση «έδωσε ρέστα» στην καταστολή κοινωνικών αντιδράσεων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και επικέντρωσε στο δόγμα «νόμος και τάξη» στα Εξάρχεια, τους νέους κ.λπ.Το «μεγάλο φιάσκο», όπως το περιγράφουν, με τον χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά, ο οποίος διέφυγε τη σύλληψη μετά τη μεγαλύτερη δίκη των τελευταίων ετών, που συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας, και παραμένει ασύλληπτος οκτώ μήνες μετά, με τη δυνατότητα «να αλωνίζει στα Βαλκάνια και να δίνει μάλιστα και συνεντεύξεις σαν ελεύθερος πολίτης», όπως σχολίασε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.Και βεβαίως ότι την ώρα που Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης εστίαζαν σε καταστολή κοινωνικών αντιδράσεων και πανεπιστημιακή αστυνομία, στη βάση μιας ατζέντας ιδεολογικού περιεχομένου, άφησαν το έγκλημα ανεξέλεγκτο, με την έξαρση της βίας και τα ξεκαθαρίσματα στο εσωτερικό της «ελληνικής μαφίας» να παίρνουν κεφάλι.

Στέλεχος της Κουμουνδούρου επισημαίνει δε ότι όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είχε εργαλειοποιήσει το θέμα της ασφάλειας με πολύ χυδαίους όρους». Σε κάθε περίπτωση η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι εδώ υπάρχει συνολικό κυβερνητικό αδιέξοδο και δεν είναι μόνο θέμα ενός υπουργού.

Κριτήριο η οικονομία

Όσο για τον πτωχευτικό κώδικα, η Κουμουνδούρου σε προηγούμενες φάσεις είχε επισημάνει ότι έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν δίνει «δεύτερη ευκαιρία» στους οφειλέτες όπως οι προηγούμενες ρυθμίσεις, αντιθέτως ρευστοποιεί την περιουσία τους προς όφελος των funds. Προχθές Τρίτη, τη μέρα που ο νόμος τέθηκε σε ισχύ, ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων σχολίασε πως η κυβέρνηση «υλοποιεί όσα δεν κατάφεραν με στυγνούς εκβιασμούς ούτε οι δανειστές για δέκα χρόνια: Από τη μία μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και θεσμοθετεί την πληρωμή σε… ρεπό και από την άλλη βγάζει στο σφυρί τα σπίτια τους. Δεν πρόκειται απλά για το πιο νεοφιλελεύθερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Πρόκειται για εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Εύβοια, επισήμανε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί στο μέτωπο της πανδημίας, γιατί έχει και τη δικαιολογία ότι το φαινόμενο ήταν παγκόσμιο, αλλά στα μέτωπα της οικονομίας και των κοινωνικών ζητημάτων. Καθώς και ότι τώρα θα αρχίσει να φαίνεται τι εστί Ν.Δ. Με άλλα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την κυβέρνηση και πως η φθορά θα είναι αναπόφευκτη, όσο κι αν η κυβέρνηση κραδαίνει τη μεγάλη ακόμη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.

Τα παραπάνω – και όχι μόνο – συνθέτουν ένα πλέγμα πιεστικών μετώπων για την κυβέρνηση και στην Κουμουνδούρου, όπου παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Μαξίμου, θεωρούν ότι οι πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού στην περίοδο του 2015 με απαξιωτικούς για τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρισμούς – η μία περίσταση δε, ήταν η εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ε.Ε. στο Ζάππειο, ενώπιον των Σασόλι και Μισέλ – επιβεβαίωσαν στα μάτια της Κουμουνδούρου με τον πλέον επίσημο τρόπο μια στρατηγική που είχε αρχίσει να διαφαίνεται, αυτή της αναβίωσης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Αναβίωση διχαστικού κλίματος

Εκ πρώτης όψεως, μια τέτοια στρατηγική γίνεται αντιληπτή (και) ως επιστράτευση της πόλωσης στο πλαίσιο προετοιμασίας για πρόωρες εκλογές με την Κουμουνδούρου να εντοπίζει τέτοιες ενδείξεις και να σημαίνει συναγερμό. Δημοσίως σχολιάστηκε ως ένδειξη πανικού της κυβέρνησης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην πόλωση γιατί καταλαβαίνει ότι έχει πια πολύ αρνητικά δεδομένα για την πολιτική που ασκεί, μέσα στην κοινωνία» σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζονται και τη θέση ότι η στρατηγική αυτή της πόλωσης και της όξυνσης μπορεί να δηλώνει την προσπάθεια του Μαξίμου να κρατήσει τον αντίπαλο χαμηλά όσο γίνεται και μαζί την εικόνα της κυριαρχίας, ώστε η φθορά να ξεκινήσει από υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο η ομιλία που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μια μέρα πριν το Ζάππειο, στην πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ύστερα από το πολύμηνο λοκντάουν – και σε εφαρμογή των προειδοποιήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει άλλο το προσχηματικό λοκντάουν που επιβάλλει η κυβερνητική παράταξη για μικροπολιτικούς και όχι υγειονομικούς λόγους – έδειξε ότι η Κουμουνδούρου διατηρεί το εκλογικό αλέρτ ψηλά ούτως ή άλλως.

Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη μεγάλη εικόνα των αντιπαρατιθέμενων στρατηγικών και διαχωριστικών γραμμών με χαρακτηριστική αναφορά περί της «σύγκρουσης μεταξύ δύο κόσμων» και περί του «καθεστώτος» που οικοδομεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ΜΜΕ, ημέτερους και την κακομαθημένη ολιγαρχία του πλούτου, στην οποία ξεπληρώνει γραμμάτια σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Απέναντι σε αυτό το καθεστώς αντιπαρέβαλε, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο», λέγοντας μάλιστα ότι «η χώρα σήμερα χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από ένα στενό κομματικό πρόγραμμα».

Μπορεί μεμονωμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να μη δίνουν πλέον πολλούς πόντους στο σενάριο της προκήρυξης εκλογών το φθινόπωρο, ωστόσο κεντρικά ο συναγερμός παραμένει στα ύψη.

Εκ των πραγμάτων η Κουμουνδούρου δεν μπορεί παρά να συνυπολογίζει αυτό το ενδεχόμενο στους σχεδιασμούς της, τουλάχιστον ώς τα μέσα του φθινοπώρου. Επιπλέον, το εκλογικό αλέρτ επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να κρατά το κόμμα συσπειρωμένο και να οικοδομεί ένα ευρύτερο μέτωπο συστράτευσης με κοινωνικές δυνάμεις και πρόσωπα από διάφορους κοινωνικούς χώρους. Η προσχώρηση του πρώην βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, έδειξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή ακόμη και την υπόθεση της κομματικής διεύρυνσης προς το Κέντρο, παρόλο που οι κινήσεις αυτού του είδους είχαν σταματήσει από την πανδημία και μετά.

Το «καθεστώς» Μητσοτάκη

Η αναφορά στο «καθεστώς» που οικοδομεί ο Μητσοτάκης και το κάλεσμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις σε συστράτευση θεωρείται ότι απηχεί σε μια στρατηγική οικοδόμησης ενός αντι-Ν.Δ. μετώπου που απαντά στις κυβερνητικές προσπάθειες να φουντώσει ξανά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να διαμορφώσει διαχωριστικές γραμμές που κατατάσσουν την Κουμουνδούρου στους «ακραίους», «λαϊκιστές» με «αριστερό προσωπείο», «αντιευρωπαϊστές», «οπισθοδρομικούς», «αντιδημοκράτες» κ.λπ. και τη Ν.Δ. στις υπεύθυνες, προοδευτικές, φιλελεύθερες δυνάμεις με αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Κομματικά στελέχη παρατηρούν ότι η συσπείρωση επιδιώκεται στη βάση του προγράμματος, στο οποίο έχει πέσει το κέντρο βάρους το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο ένας παράλληλος στόχος φαίνεται να είναι και η υποδοχή ενός μέρους της δυσαρέσκειας που εκτιμάται ότι θα διευρύνεται όλο και περισσότερο στο εξής. Η προσπάθεια για αντι-Ν.Δ. συσπείρωση και παράλληλα η απεύθυνση στις «προοδευτικές δυνάμεις» και η χρήση του όρου «δημοκρατική παράταξη» συνθέτουν τη στρατηγική της Κουμουνδούρου για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, ασκώντας στο μεταξύ πίεση και στο ΚΙΝΑΛΛ.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης από Αστυπάλαια: Μείωση του ΦΠΑ, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες (Photos)

Πανελλαδικές και τουρισμός πονοκεφαλιάζουν την κυβέρνηση

Τσίπρας: Νέο ΕΣΥ με 15.000 μόνιμες προσλήψεις – Οι τρεις άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
η καθημερινή, αλέξης τσίπρας, συριζα, τσιπρας, κρητη, νέα, αει, βουλη, τραπεζες, συλληψεις, funds, ισχύ, αναδιαρθρωση, star, ελλαδα, δημοσκοπηση, επιστρατευση, εκλογες, σημαίνει, μμε, ΠΑΣΟΚ, ειδήσεις, ΦΠΑ, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, δημοκρατικη συμμαχια, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ξανα, ηλεια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, οψεως, το θεμα, αστυνομια, αστυπαλαια, γλυκα, ευβοια, εφορια, ζαππειο, θεμα, καθημερινη, μμε, οικονομια, πιεση, πλαισιο, τα νεα, ωρα, star, αει, αιτωλοακαρνανια, αξονες, απλα, ασφαλιστικα ταμεια, ατζεντα, βαλκανια, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δογμα, δολοφονιες, υπαρχει, εξαρχεια, ερχονται, ετων, ιδια, η καθημερινή, υποθεση, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λογια, μαξιμου, ματια, μεμονωμενα, μηνες, μητσοτακης, μειωση, νοημα, οκτω, οφελος, πεδιο, προσληψεις, ρεπο, ρυθμισεις, ρυθμιση, σεναριο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συλληψη, σπιτια, σφυρι, σχεδιο, τουρισμος, τρια, τριτη, ισχύ, φαινονται, φθινοπωρο, φθορα, φορα, ωρες, δημητρης, εφαρμογη, χωρα, κυριακου, σημαίνει, funds, βεβαιως
Τυχαία Θέματα