Εκλογές 2023: Αναζητώντας τους απολωλότες ψηφοφόρους

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, επαναφέροντας στο προσκήνιο την οικονομία και τις «θετικές προοπτικές» για την κοινωνία, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το πολιτικό σκηνικό θα «πάει» σε συνθήκες έντονης πόλωσης μέχρι την 21η Μαΐου.

Άλλωστε ο βασικός στόχος (μετά την τραγωδία των Τεμπών και τις εκδηλώσεις οργής και απογοήτευσης μεγάλου μέρους των πολιτών) είναι η αύξηση της συσπείρωσης της Ν.Δ., η οποία κατέγραψε φυγόκεντρες τάσεις το προηγούμενο διάστημα, με τις δημοσκοπήσεις

να καταγράφουν αύξηση της «γκρίζας ζώνης» των αναποφάσιστων και μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να «εισπράττει» σημαντικό κομμάτι της δυσαρέσκειας αυτής.

Ούτως ή άλλως, πάντως, σε Μαξίμου και Πειραιώς επιχειρείται να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην προβολή της «θετικής ατζέντας» της κυβέρνησης και την «άμυνα» στα «πυρά» της αντιπολίτευσης, τα οποία γίνονται όλο και πιο πυκνά και στοχευμένα σε συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές, με στόχο, προφανώς, την αξιοποίηση του σοκ και της αναταραχής που προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ώστε να φθαρεί συνολικά το αφήγημα της ικανής, αποτελεσματικής και «επαγγελματικής» κυβέρνησης.

Πέρα από τη… «μάχη των πισινών»

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του χθες στα Ιωάννινα, επισκέφθηκε κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις της περιοχής, όπου εξήρε τον ρόλο τους στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, περιέγραψε τις κινήσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τον εκσυγχρονισμό τους, τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν «χαμογελαστοί και ικανοποιημένοι εργαζόμενοι» (ουσιαστικά μιλώντας για την ανάγκη καλύτερων μισθών, κάτι που αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία) και, γενικώς, επιχείρησε να «ξεφύγει» από την τοξικότητα και τη «μάχη των πισινών» που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στον πολιτικό διάλογο.

Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα ο Μητσοτάκης θα αρχίσει σταδιακά να συγκεκριμενοποιεί το οικονομικό πρόγραμμα της δεύτερης τετραετίας, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η αύξηση των μισθών και οι περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες και αποτέλεσαν το «μεγάλο όπλο» της κυβέρνησης κατά το διάστημα ώς τις εκλογές.

Άλλωστε, ήδη στα προεκλογικά σποτάκια της Ν.Δ. η οικονομία βρίσκεται σε «πρώτη γραμμή», καθώς, όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει το «Ποντίκι», είναι ο τομέας στον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει καθαρό πλεονέκτημα έναντι της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σκληρή γραμμή»

Από την άλλη, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η «σκληρή γραμμή» του προηγούμενου διαστήματος, με τη διαμάχη για τον φράχτη του Έβρου αλλά και τη βίλα του Γιάννη Ραγκούση, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς η Ν.Δ. επιδιώκει να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη βάση της.

Στο επίκεντρο της προσοχής της θα υπάρχουν ιδίως τα πιο συντηρητικά τμήματά της, τα οποία φέρονται να «λοξοκοιτάνε» προς άλλα κόμματα, όπως την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και το σχήμα του καταδικασθέντος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, επικεφαλής του οποίου τέθηκε τέως ανώτατος δικαστικός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προβλέψεις του νόμου που έφερε η κυβέρνηση για να αποκλείσει τους «αχυρανθρώπους» από επικεφαλής κομμάτων.

Καλώς ή κακώς, το «σκληρό ροκ» καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα πρέπει να θεωρείται ως συστατικό κομμάτι της, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ο «do or die» χαρακτήρας που η Ν.Δ. δίνει στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, φοβούμενη μια πιο «χαλαρή» ή «τιμωρητική» ψήφο, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες ανατροπές στον δρόμο για τις δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και στον στόχο της αυτοδυναμίας, τον οποίο η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ως… μάντρα, κάθε φορά που τίθεται ζήτημα / ερώτημα περί κυβέρνησης συνεργασίας.

Εξορκίζοντας τις συνεργασίες

Ειδικά δε για τα όσα λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με τις προϋποθέσεις περί κυβερνητικής συνεργασίας και κυρίως για το θέμα του πρωθυπουργού, Μαξίμου και Πειραιώς απορρίπτουν χωρίς δεύτερη κουβέντα το ενδεχόμενο ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να μην είναι και ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Στην ουσία η Ν.Δ. παρουσιάζεται σήμερα να μην συζητάει τίποτε άλλο παρά την «καθαρή» πρωτιά στις εκλογές του Μαΐου και την αυτοδυναμία στην κάλπη του Ιουλίου, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση περί συνεργασιών. Μάλιστα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να «κλείσει» οριστικά και αμετάκλητα κάποια σενάρια περί τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, εντούτοις στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους αυτό το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του Ιουλίου.

Εν πάση περιπτώσει, καθώς βαίνουμε προς τις εκλογές, στην κυβέρνηση και στο κόμμα εξετάζονται οι τελευταίες «πινελιές» σε ορισμένα εκκρεμή ζητήματα, όπως του προσώπου που θα πάρει τη θέση του Γιάννη Οικονόμου στην εκπροσώπηση της κυβέρνησης, καθώς ο νυν υφυπουργός θα είναι υποψήφιος βουλευτής στη Φθιώτιδα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφιος για τη θέση αυτή είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος είχε στο παρελθόν αναλάβει συγκεκριμένες ενημερώσεις – κυρίως την περίοδο της πανδημίας της Covid-19 – και κρίθηκε ότι έφερε με επιτυχία εις πέρας τον ρόλο του. Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται έως την ώρα που θα υπάρξουν οι αντικαταστάσεις να προκύψει κάποια διαφορετική επιλογή, αν κριθεί ότι ο Σκέρτσος είναι απαραίτητος σε άλλο πόστο.

Διαβάστε επίσης:

Αναδίπλωση από την κυβέρνηση για τη διάταξη για τις ανεξάρτητες Αρχές – Αποσύρεται η διατύπωση για το απόρρητο

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Στοχοποίηση και απειλές στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, η συμπεριφορά των ηττημένων στις εκλογές

Αναστάσιος Κανελλόπουλος: Τι δηλώνουν τα αδέλφια του για την απόφαση να γίνει πρόεδρος στο κόμμα Κασιδιάρη

Keywords
Τυχαία Θέματα