Είναι «άλλοθι η εξεταστική»

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

«Τα νέα που σας έφερα σας χάιδεψαν τ’ αυτιά, μ’ απέχουνε πολύ απ’ την αλήθεια». Περίπου τέτοιος θεωρούν στο ΚΚΕ πως θα είναι και ο ρόλος της εξεταστικής επιτροπής που συστάθηκε για τα μνημόνια.

Το ΚΚΕ, βέβαια, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετέχει, καθώς συμφωνεί στο ότι, πέρα από τις πολιτικές ευθύνες, μπορεί να υπάρχουν και… άλλες. Αυτές τις είχε λίγο ώς πολύ οριοθετήσει και η

Αλέκα Παπαρήγα, ως πρόεδρος - τότε, το 2012 - της Κ.Ο. του ΚΚΕ, λέγοντας: «Υπάρχουν μέσα ορισμένα στοιχεία, ενδείξεις που ταιριάζουν με τον ρόλο της εξεταστικής επιτροπής, είτε είναι αυτά τα CDS είτε είναι το “κούρεμα” των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με τον τρόπο που έγινε, μέχρι την τελευταία στιγμή. Μία ώρα πριν ξεκινήσει το PSI μεταφέρονταν αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων».

«Κοροϊδία καραμπινάτη»

Και κάπου εκεί τελειώνει για το ΚΚΕ ο όποιος θετικός ρόλος έχει αυτή η εξεταστική επιτροπή και ξεκινάει ο… αποπροσανατολιστικός. Στον Περισσό θεωρούν πως ο ρόλος της εν λόγω εξεταστικής είναι να δώσει στη συγκυβέρνηση «άλλοθι για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν κατήργησε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, αλλά, αντίθετα, τα εφαρμόζει ήδη κανονικότατα και τα επεκτείνει παραπέρα».

Η αλήθεια είναι πως πίσω από αυτήν την εκτίμηση υπάρχει μια ιδιαίτερα συνεκτική λογική, την οποία το ΚΚΕ υπηρετεί σταθερά. Κατά κύριο λόγο η στάση του απέναντι στην εν λόγω επιτροπή είναι απαράλλαχτη σε σχέση με εκείνη του 2012, όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ, στην αντιπολίτευση τότε, πρότειναν τη σύστασή της.

Στο ουσιαστικό μέρος του πράγματος, το ΚΚΕ εκτιμά ότι δεν είναι δυνατόν – είναι κοροϊδία καραμπινάτη – να εξετάζεις δήθεν μια πολιτική που συνεχίζεις κι εσύ ο ίδιος!

Οι όροι και η χρονική περίοδος την οποία θα εξετάσει η επιτροπή είναι κι αυτοί με τη σειρά τους προβληματικοί από τη σκοπιά του ΚΚΕ. Με όρους μαρξιστικούς, η καπιταλιστική κρίση είναι αποτέλεσμα της… ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τέτοια στην Ελλάδα είχαμε από το 1996 ώς και το 2007. Η υπό εξέταση περίοδος όμως είναι εκείνη από το 2009 ώς το 2014. Δηλαδή, λέει ο Περισσός, η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πορεία που οδήγησε στα μνημόνια ξεκίνησε έναν χρόνο πριν από την υπογραφή του πρώτου; Ποιος μπορεί να το πιστεύει αυτό;

Τα μνημόνια – για το ΚΚΕ – δεν ήταν, προφανώς, η αιτία της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά το αποτέλεσμά της, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στον Περισσό θεωρούν πως η εξεταστική επιτροπή έχει ως στόχο να «βγάλει λάδι» την πολιτική της Ε.Ε. και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου που, πράγματι, υλοποιήθηκαν με βίαιο και εσπευσμένο τρόπο, μέσω των μνημονίων. Μέτρα παρόμοια όμως παίρνονται και σ’ όλες τις χώρες -μέλη της Ε.Ε., ακόμη και χωρίς μνημόνια. Αυτό – σύμφωνα με τον Περισσό – θέλουν να συγκαλύψουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ, γιατί, αν ήθελαν να ελέγξουν, θα απαιτούσε εξέταση όλων των κυβερνήσεων από την είσοδο στην ΕΟΚ – τουλάχιστον – και έπειτα.

Το κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ, λοιπόν, είναι στον ίδιο τον λαό που πρέπει «να φτιάξει τη δική του τελική “εξεταστική επιτροπή” σε βάρος της Ε.Ε., του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν, χτες και σήμερα».

Για το ΚΚΕ, όμως, η στρατηγική εξόδου απ’ την οικονομική καπιταλιστική κρίση δεν αντιμετωπίζεται παρά με εναλλακτική πολιτική, η οποία δεν κατασκευάζεται ούτε συζητιέται σε εξεταστικές. Την επιβάλλει ο δρόμος, με όρους ρήξης και ανατροπής.

ΚΚΕΕξεταστικήμνημόνιαIssue: 1859Issue date: 08-04-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα