«Εμπόριο μίσους» σε βάρος των Χάρι και Μέγκαν από τα βρετανικά ΜΜΕ καταγγέλλει μέλος του Κοινοβουλίου

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ από την δημοσιογραφική κάλυψη των Χάρι και Μέγκαν, και με αφορμή τη σειρά ντοκιμαντέρ στο Netflix, θεωρώντας ότι τα ΜΜΕ «κερδοσκοπούν συνειδητά συντηρώντας το μίσος» για το ζευγάρι.

Δήλωσε μάλιστα ότι τα κίνητρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν οδηγήσει «σε μια άκρως επικίνδυνη στιγμή για την βρετανική δημοσιογραφία», στο πλαίσιο ομιλίας του χθες (6/12)

το βράδυ.

Ο Ουαλός πολιτικός, μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου, θεωρεί πως η αντιμετώπιση που τυγχάνουν ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ από τις διαδικτιακές πλατφόρμες ενθαρρύνει «την εμπορευματοποίηση του μίσους» από τα Μέσα Ενημέρωσης και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις για επιβολή περισσότερης διαφάνειας στο συγγραφικό – δημοσιογραφικό περιεχόμενο.

Τις επισημάνσεις αυτές διατύπωσε ο πολιτικός στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται σε ετήσια βάση στο πλαίσιο της έρευνας «Hacked off» του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Open Rights Group, που αφορά στο «χακάρισμα τηλεφώνου» -τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, με άλλα λόγια- αλλά και άλλες τεχνικές, που χρησιμοποιούνται από εφημερίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον πολιτικό προλόγισε ο ηθοποιός Χιού Γκραντ, μέλος του συμβουλίου της «Hacked off».

Ο Μπράιαντ, πρώην ιερέας της αγγλικανικής εκκλησίας, περιέγραψε ως βασικά προβλήματα της βιομηχανίας ειδήσεων «την εμπορία του μίσους», «την προώθηση θεωριών συνομωσίας» και «την συγκέντρωση ΜΜΕ».

«Αυτό που πραγματικά με απασχολεί είναι η επιρροή που ασκούν αυτοί οι αλγόριθμοι στη δημοσιογραφία και τον πολιτικό διάλογο, προωθούν τον διχασμό και διαστρεβλώνουν την αλήθεια, δημιουργώντας κίνητρο για την ανακρίβεια, το ψέμα».

credit: Alkan de Beaumont Chaglar/wordpress.orgΜίσος ίσον φράγκα

Προς επίρρωση όσων είπε, ο Μπράιαντ ανέφερε ως παράδειγμα το περιεχόμενο που διακινείται και αναπαράγεται στο ίντερντετ για τον Χάρι και την Μέγκαν Μάρκλ, λέγοντας ότι ένα δίκτυο καναλιών στο YouTube «σημείωσε 497 εκατ. προβολές και τζίρο 3,48 εκατ. δολαρίων χάρη σε εμπαθές και ανακριβές υλικό για τη Μέγκαν».

Μοιράστηκε ευρήματα έρευνας της Bot Sentiel οι αναλυτές της οποίας εξέτασαν 114.000 tweets σχετικά με τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ μεταξύ Ιανουαρίου 2020-Οκτωβρίου 2021. Διαπίστωσαν ότι το σύστημα συστάσεων του Twitter «προέτρεπε χρήστη που είχε δει έναν λογαριασμό μίσους να ακολουθήσει αρκετούς άλλους» και ότι «83 λογαριασμοί ήταν υπεύθυνοι για το 70% του αρνητικού περιεχομένου για το ζευγάρι».

Ως εκ τούτου, υποστήριξε ο βουλευτής τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν γνώσει τους «νομισματοποιούν το μίσος» και πως επίσης τα ίδια κίνητρα έχουν εκδηλωθεί σε εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου με το περιεχόμενο για τους Σάσεξ «να είναι το πιο επικερδές cklibait ακόμα και από την πλαϊνή κάθετη στήλη με τη ροή κουτσομπολιών και προβοκατόρικων αναρτήσεων στη Mail online». Το περιεχόμενο αυτό, κατά τον βουλευτή Μπράιαντ, «αυξάνει την τηλεθέαση, αποφέρει διαφημιστικά έσοδα και γι’ αυτό πολλοί αρθρογράφοι γράφουν τόσες ανοησίες για το ζευγάρι».

Όπως το θέτει ο πολιτικός, το ζήτημα έχει ως εξής: «Δεν έχει σημασία η ιστορία, ούτε επειδή ο αρθρογράφος ενδιαφέρεται πραγματικά γι’ αυτήν, αλλά διότι αποφέρει κέρδη. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι διαστροφή. Και για άλλη μια φορά ο Τύπος βλέπει τις ζωές των ανθρώπων ως εμπόρευμα προς διαπραγμάτευση».

Διαβάστε επίσης:

Τσεκ απ για το «Survivor All Star» – Παίκτες από προηγούμενες παραγωγές υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις (photos)

Netflix: Σαρώνει η ιαπωνική σειρά «First love» – Η πλατφόρμα επενδύει στo ιαπωνικό οπτικοακουστικό περιεχόμενο (videos)

Μαρία Αναστασοπούλου: Αποχώρησε άρον άρον από το «Καλημέρα Ελλάδα» – Τι συνέβη (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα