Δυσοίωνα μηνύματα και προβληματισμός του Μοσκοβισί για την Ιταλία

ΚΟΣΜΟΣ

Σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι… «δεν είναι καλό για τους πολίτες». Για την ακρίβεια, τόνισε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Δεν δέχομαι την ιδέα ότι υπάρχει από τη μία πλευρά μια γραφειοκρατική Κομισιόν και από την άλλη ο προϋπολογισμός του λαού. Ένας προϋπολογισμός που αυξάνει το χρέος,

είναι ένας προϋπολογισμός που δεν είναι καλός για τους πολίτες».

Θέτοντας ως στόχο ένα δημόσιο έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο, η κυβέρνηση της Ιταλίας προκάλεσε στα τέλη Σεπτεμβρίου την έντονη ενόχληση των Βρυξελλών καθώς και αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού, που τροποποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και πρέπει να κατατεθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προβλέπει τώρα το έλλειμμα στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021. Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση προέβλεπε ότι θα διαμορφωθεί στο 0,8% το 2019.

Το αρχικό προσχέδιο κρίθηκε ότι ήταν έξω από τους κανόνες της ευρωζώνης σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, που χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας «εκρηκτικό». Στο 130% του ΑΕΠ, η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρέους στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

«Πρόκειται για κανόνες σε αυτή την περίπτωση βασικούς: όταν μια χώρα χρεώνεται, φτωχαίνει, και ποιος πληρώνει τελικά το δημόσιο χρέος; Ο πολίτης», σχολίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, με τον οποίο συμφωνεί και η Κριστίν Λαγκάρντ: «Όταν ανήκει κανείς σε μια ένωση, και αποφασίζει να παραμείνει σε αυτή, τότε πρέπει να τηρεί τους κανόνες της. Αυτό αφορά σίγουρα τις δεσμεύσεις της Ιταλίας με τη δημοσιονομική πειθαρχία», δήλωσε από την πλευρά της.

Όσο για το πώς αναμένεται να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ιταλικό προϋπολογισμό; «Πρέπει να αποφύγουμε να προκαλέσουμε μια κρίση μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης, δεν έχει νόημα. Η Ιταλία είναι στην καρδιά της ευρωζώνης αλλά δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο» επεσήμανε ο Μοσκοβισί.

Πιερ ΜοσκοβισίΚριστίν ΛαγκάρντΙταλίαπροϋπολογισμόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα