Δύσκολη νύχτα για τον Κάμερον στο δείπνο με τους Ευρωπαίους ηγέτες - Ποιοι αναμένεται να του επιτεθούν και ποιοι τον στηρίζουν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο αποψινό δείπνο εργασίας θα ζητήσουν από τον Κάμερον να τους εξηγήσει την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ και θα αναζητήσουν απαντήσεις για τι θα γίνει στη συνέχεια και κυρίως το πότε, γράφει το Politico.

Το αποτέλεσμα της ιστορικής ψήφου των Βρετανών έχει προκαλέσει απανωτά σοκ στις παγκόσμιες αγορές, απειλεί την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει δημιουργήσει ακόμη μια μεγάλη κρίση στην ΕΕ που ήδη επιχειρεί να ξεπεράσει

την οικονομική κρίση και την κρίση που προκλήθηκε από το προσφυγικό κύμα.

Το ερώτημα για το πόσο γρήγορα και δραματικά πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη, έχει διχάσει τις 27 χώρες, ακόμη και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το βασικό ζήτημα είναι εάν θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες αποχώρησης ή εάν θα δώσουν χρόνο στη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα που προέκυψαν από το δημοψήφισμα πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η θέση του Κάμερον είναι καθαρή, όπως είπε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, «όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να περιμένουν την άφιξη του νέου πρωθυπουργού» και ξεκαθάρισε ότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σε αυτό το στάδιο. «Πριν το κάνουμε αυτό θα πρέπει να αποφασίσουμε τη είδους σχέση θέλουμε να έχει η χώρα μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης και της Πέμπτης, και προφανώς και για το άμεσο μέλλον, άφησε στην άκρη τα σημαντικά ζητήματα του προσφυγικού και της ασφάλειας, όπως επίσης και της Βρετανικής Οικονομίας. Όλα αυτά θα συζητηθούν όταν απαντηθεί το ερώτημα, τι γίνεται τώρα;

Σύμφωνα με το Politico, μια σειρά χωρών έχουν ετοιμάσει το «δείπνο» που θα σερβίρουν στον Κάμερον και αυτά είναι τα σημαντικότερα σημεία των όσων ετοιμάζονται να του πουν.

Γαλλία: Το Παρίσι θέλει οι διαδικασίες να ξεκινήσουν άμεσα για να περιοριστεί η αβεβαιότητα που μπορεί να τροφοδοτήσει τον Ευρωσκεπτικισμό στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. «Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο… από την απουσία καθορισμού των διαδικασιών για την Βρετανική αποχώρηση καθώς αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει κινήσεις αποχώρησης και σε άλλες χώρες» είπε ευρωπαίος διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε μία κατάσταση, μέσα στην οποία θα έχουμε συζητήσεις για το πώς η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τη Βρετανία και μόνο μετά από αυτό να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Αυτό σημαίνει ότι τοποθετούμαστε για μεγάλη χρονική περίοδο σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας» είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault, στη συνάντηση με τους ομολόγους του των ιδρυτικών χωρών της ΕΕ. «Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα» πρόσθεσε.

Γερμανία: Το Βερολίνο είναι πιο κοντά στην άποψη ότι πρέπει να δοθεί στη Βρετανία ένα λογικό χρονικό περιθώριο, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. «Έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρχουν τυπικές συζητήσεις με τη Βρετανία για την έξοδο μέχρι τη στιγμή που το επίσημο αίτημα θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε η Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Δεν θέλουμε αυτή η ιστορία να εξελιχθεί σε ένα ζήτημα χωρίς τέλος» πρόσθεσε. Η Γερμανία έχει στραμένο το βλέμμα στο πως θα δώσει οδηγίες στα άλλα 27 μέλη και αποκάλυψε μία αρχική συμφωνία με τη Γαλλία για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μέρκελ αναμένεται να είναι το πρόσωπο κλειδί σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Βέλγιο: Οι Βρυξέλλες θέλουν την άμεση αποχώρηση της Βρετανίας. «Δεν είμαι εκδικητικός αλλά πρέπει άμεσα να κάνουμε τους Βρετανούς να αισθανθούν ότι κατάφεραν μία Πύρρειο νίκη» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Charles Michel. «Αυτό απαιτεί μία γρήγορη λύση, η οποία δεν μπορεί να στηριχθεί σε υποχωρήσεις» πρόσθεσε τοποθετώντας τη χώρα στην άποψη της Γαλλίας και το Βέλγιο ζητά την άμεση απόσυρση της Βρετανίας από την ΕΕ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ιρλανδία: Το Δουβλίνο επιχειρεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής διαχέοντας ενδεχόμενα συναισθήματα εκδικητικότητας απέναντι στη Βρετανία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Έντα Κένι είπε χθες ότι το Δουβλίνο ζητάει να υπάρξει στενή συνεργασία της ΕΕ με τη Βρετανία κάτι που «θα ήταν καλό για όλους» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Ιρλανδία έχει σύνορα με τη Βρετανία και έχει εμπορικές συναλλαγές 1,2 δισ. ευρώ την εβδομάδα που στηρίζουν τουλάχιστον 400.000 θέσεις εργασίας. «Θεωρώ ότι οι υπόλοιπες χώρες έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό σεισμό στη χώρα, οι συνέπειες του οποίου για να κατανοηθούν απαιτούν χρόνο» είπε ο Κένι στο κοινοβούλιο της χώρας του. «Αναμένω ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση στο ότι χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι την εκλογή του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας πριν την επίσημη ενεργοποίηση του Άρθρου 50» είπε ο Κενι.

Ουγγαρία: Η Βουδαπέστη δεν βιάζεται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας. Αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν το βλέπει ακόμη ως ευκαιρία. Θέλει να χρησιμοποιήσει το Βρετανικό δημοψήφισμα για να πιέσει για μεταρρυθμίσεις στα θέματα ελέγχου των συνόρων, τη μετανάστευση και την ασφάλεια, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη. Αμέσως μετά την ψήφο στη Βρετανία, ο Όρμπαν αποκάλεσε την Ευρώπη αποδιοργανωμένη και επαίνεσε τους Βρετανούς που «αποφάσισαν για άλλη μία φορά να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι Ούγγροι βλέπουν το Brexit σαν μήνυμα αφύπνισης και αναμένεται να ζητήσουν την παραίτηση του Γιούνκερ. Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι Ούγγροι όπως και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ανησυχούν για το καθεστώς των πολιτών τους και δεν θα ήταν ενάντια στην ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, ως λύση για να διαβεβαιωθούν ότι η Ένωση δεν θα καθοδηγείται από τους ιδρυτές της.

Σουηδία: Η Στοκχόλμη είναι πρόθυμη να προσφέρει στη Βρετανία χρόνο πριν από την εκκίνηση των διαδικασιών εξόδου ακόμη και υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσοστό Σουηδών που ζητούν το δικό τους δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ. «Με δεδομένη την πολιτική κατάσταση στη Βρετανία θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50» είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Τσεχία: Η Πράγα δεν ζητάει από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αυτή την εβδομάδα, όμως Τσέχοι αξιωματούχοι επιθυμούν να έχει προχωρήσει το διαζύγιο πριν από την αποχώρηση του Κάμερον τον Οκτώβριο.

Πολωνία: Η Βαρσοβία δεν θέλει να υπάρξει πίεση για τις διαπραγματεύσεις και ζητάει προσοχή καθώς τουλάχιστον ένα εκατ. Πολωνοί ζουν στη Βρετανία και θα επηρεαστούν. Πολωνός διπλωμάτης είπε «όλοι μας έχουν δεχθεί πολύ ισχυρούς κλυδωνισμούς από το Brexit, δεν υπάρχει λόγος για βιαστικές κινήσεις».

Ολλανδία: Το Άμστερνταμ ζητά το Brexit να γίνει με «ηρεμία και βήμα προς βήμα» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Μαρκ Ρούτε. Ήδη υπάρχουν προβλέψεις που αναφέρουν ότι η Ολλανδία θα δει το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 1,2% μετά το Brexit.

Μάλτα: Η Βαλέτα δεν επιθυμεί να εστιάσει η Σύνοδος σε πιέσεις προς τη Βρετανία για άμεση αποχώρηση, ενεργοποιώντας το άρθρο 50. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας είπε ότι «δεν βιαζόμαστε να έχουμε την έξοδο της Βρετανίας, δεν είναι προς το συμφέρον μας». Ο πρωθυπουργός της χώρας εξέφρασε δυσφορία για την αρχική αντίδραση της Ευρώπης και την άτυπη Σύνοδο των έξι ιδρυτικών χωρών της ΕΕ, (Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία και Γερμανία) ως πρώτη αντίδραση στο Brexit. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που δεν πρέπει να συμβεί είπε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο της χώρας. «Η Ευρώπη στην οποία μπήκαμε δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα μέλη της και η αίσθηση να έχεις ένα γκρουπ των ιδρυτικών χωρών είναι καθαρά νοσταλγική».

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

ΒρετανίαΚάμερονBrexitδημοψήφισμα ΒρετανίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα