Δυνατότητες ανάπτυξης με «όχημα» τα drones

Μία αγορά που βρίσκεται σήμερα σε πολύ πρόωρο στάδιο ανάπτυξης, αλλά έχει τεράστιες δυνατότητες επενδυτικής «άνθησης» τα επόμενα χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, είναι αυτή των drones.

Σύμφωνα μάλιστα με την επίτροπο Μεταφορών Adina Valean, αν δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας στην Ευρώπη, η αγορά υπηρεσιών drone μπορεί να φτάσει ακόμα και τζίρο της τάξης των 14,5 δισ. ευρώ, προσφέροντας 145.000 θέσεις εργασίας εντός Ε.Ε. έως το 2030.

Παράγοντες της αγοράς «βλέπουν» αντίστοιχη

προοπτική των drones και στην Ελλάδα, καθώς αυτά έχουν απεριόριστες χρήσεις και εφαρμογές σε πολλούς σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως οι γεωργικές καλλιέργειες, οι μεταφορές, η διαχείριση αποβλήτων, οι επιθεωρήσεις έργων, η έρευνα και διάσωση, η επιτήρηση και ασφάλεια.

Ήδη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ολοκλήρωσε τη δημόσια διαβούλευση για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμΕΑ) επιδιώκοντας να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για την τρέχουσα κατάσταση της βιομηχανίας των drones, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών, των μέτρων ασφαλείας και των τεχνολογικών εξελίξεων.

Εξάλλου από τις 26 Ιανουαρίου τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες της Ε.Ε. για τη δημιουργία ειδικού εναέριου χώρου για drones, γνωστού ως U–space, οι οποίοι θα επιτρέπουν στους φορείς εκμετάλλευσης να παρέχουν ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών.

Τα δύο ελληνικά πρότζεκτ

Σε επόμενη φάση τα κράτη – μέλη θα καθορίσουν τους δικούς τους εναέριους χώρους U-space και τους παρόχους υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα προβούν σε εργασίες σχετικά την ανταλλαγή πληροφοριών και τα πρότυπα επιδόσεων στον τομέα της πλοήγησης.

Ως εκ τούτου αρκετές εταιρείες τεχνολογίας και ταχυμεταφορών κάνουν τις έρευνές τους στη συγκεκριμένη αγορά έχοντας πραγματοποιήσει και σχετικές δοκιμές.

Ταυτόχρονα σε φάση υλοποίησης βρίσκονται τα δύο προγράμματα «Αρχύτας» και «Γρύπας», τα οποία έχει δρομολογήσει, χρηματοδοτεί και εποπτεύει το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία έχουν στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομων αεροχημάτων (drone) με συνεργασία της ΕΑΒ και των Πανεπιστημίων – Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πατρών (Π.Π.), Δημοκρίτειου Θράκης (ΑΠΘ) και Θεσσαλίας (Π.Θ.).

Πιο αναλυτικά τα προγράμματα που εποπτεύει το υπουργείο Οικονομικών είναι τα εξής:

Πρόγραμμα «Αρχύτας»

Η υλοποίησή του ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και το τελευταίο τρίμηνο:

● Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές τού υπό κλίμακα μοντέλου από τα αρμόδια στελέχη του ΑΠΘ.

● Πραγματοποιήθηκε η Τελική Σύσκεψη Ανασκόπησης της Σχεδίασης (Critical Design Review – CDR), η οποία πιστοποίησε την ολοκλήρωση της σχεδίασης.

● Ολοκληρώθηκε από την ΕΑΒ η συγκρότηση του ειδικού χώρου για την παραγωγή τόσο των δύο πρωτοτύπων όσο και για τη βιομηχανική γραμμή παραγωγής.

● Η ΕΑΒ έχει παραλάβει σημαντικό ποσοστό των απαιτούμενων υλικών και συσκευών, ενώ άλλα αναμένονται, αφού παρουσιάζουν καθυστερήσεις λόγω διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

● Η ΕΑΒ έκανε δοκιμαστική κατασκευή μικρού μέρους των απαιτούμενων καλουπιών, με σκοπό την επιβεβαίωση της σχεδίασής τους.

Τα δοκίμια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για δοκιμαστική κατασκευή μέρους της πτέρυγας του αεροχήματος, με απόλυτη επιτυχία στην επιβεβαίωση της σχεδίασης. Την παραλαβή των συσκευών του συστήματος ακολουθούν οι εργαστηριακές δοκιμές των συσκευών και της διασύνδεσής τους από το Π.Θ., το ΔΠΘ και την ΕΑΒ.

Δίνεται παραγγελία τελικής κατασκευής του συνόλου των καλουπιών, καθώς και παραγγελία των απαιτούμενων σύνθετων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του «Αρχύτα» και αμέσως μετά αρχίζει η φάση παραγωγής των δύο πρωτοτύπων. Ακολουθούν δοκιμές του αεροχήματος στο έδαφος, δοκιμαστικές πτήσεις και πτήσεις αξιολόγησης των επιδόσεων του UAV (ως προς τις προδιαγραφές). Περί το τέλος του τρέχοντος έτους, με το πέρας των ελέγχων, η ΕΑΒ θα είναι έτοιμη να αναλάβει παραγγελίες κατασκευής αεροχημάτων για διάφορες χρήσεις.

Πρόγραμμα «Γρύπας»

Η έναρξη του προγράμματος έγινε τη 15η Ιανουαρίου 2023. Στις 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια σύσκεψη (Kick- off Meeting) των εμπλεκομένων.

Η πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπει την καταγραφή και ανάλυση των επιχειρήσεων στις οποίες οι χρήστες επιθυμούν τη συμμετοχή του αεροχήματος. Θα ακολουθήσουν οι φάσεις της ανάλυσης των απαιτήσεων των χρηστών και οι επιδράσεις τους στο έργο που έχει αναλάβει ο κάθε συμμετέχων στο πρόγραμμα.

Ο συμμετέχων στο πρόγραμμα εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με την ΕΑΒ, έχει ετοιμάσει αναλυτική καταγραφή των ανωτέρω, βάσει διεθνών προτύπων, με σκοπό την ανασκόπηση και κατάλληλη τροποποίησή τους από τους χρήστες, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους.

Με τη μέθοδο αυτήν επιδιώκεται η σημαντική μείωση του χρόνου απόκρισης των τριών χρηστών, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος ανάλυσης των απαιτήσεών τους. Για το αμέσως προσεχές διάστημα προγραμματίζονται επισκέψεις – συσκέψεις στους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.

Συνεπώς «η υλοποίηση των δύο εθνικής σημασίας προγραμμάτων με συνεργασία της ΕΑΒ και των πανεπιστημίων ΑΠΘ, Π.Π., ΔΠΘ, Π.Θ., τα οποία χρηματοδοτούν οι Έλληνες πολίτες διά του υπουργείου Οικονομικών, εξελίσσεται ομαλά».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: (Ξανα)ζεσταίνεται σενάριο τρικομματικής κυβέρνησης

Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου και η επιβεβαίωση της σύμπνοιας Αθήνας – Λευκωσίας

Στον πάγο προσωρινά η ιδιωτικοποίηση του νερού

Keywords
Τυχαία Θέματα