Δήμος Αθήνας: Ζαχαριάδης, Δούκας και… Μεγάλος Περίπατος τα εμπόδια στον Μπακογιάννη για εκλογή από τον πρώτο γύρο

Με το βασικό παζλ των υποψηφίων για τη δημοτική μάχη της Αθήνας να έχει πλέον διαμορφωθεί, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ή θα υπάρξει μία αναπάντεχη τροπή στην αναμέτρηση του Οκτωβρίου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές

και η επαναφορά του ορίου 43% για εκλογή από την πρώτη Κυριακή έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης είχε λάβει το 2019 ποσοστό 42,65%, όπερ σημαίνει ότι δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο από το να διατηρήσει τις δυνάμεις του και να τις αυξήσει κατ’ ελάχιστο για να πετύχει το στόχο του. Πρόκειται για μία οριακή κατάσταση εάν λάβει κανείς υπόψη του και το ότι η ΝΔ έλαβε τον Ιούνιο στην Α’ Αθήνας ποσοστό 43,27% – ο κ. Μπακογιάννης είναι και επίσημα υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.

Αλλά όλα θα εξαρτηθούν προφανώς από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι το πώς θα αξιολογήσουν τα έργα και τις ημέρες του στη δημαρχία, οι ψηφοφόροι και ο δεύτερος αφορά στις επιδόσεις που θα έχουν οι αντίπαλοί του.

Απέναντί του θα έχει τώρα δύο νέους και δύο παλιούς αντιπάλους, εάν υπολογίσουμε τις βασικές υποψηφιότητες.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Χάρης Δούκας είναι οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας αντίστοιχα τις θέσεις των Νάσου Ηλιόπουλου και του Παύλου Γερουλάνου, που είχαν τα χρίσματα των δύο κομμάτων το 2019.

Και βέβαια υπάρχει ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ, αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης, που είχαν λάβει μέρος και στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Οι δύο πρώτοι έχουν δύσκολο έργο μπροστά τους: Ο μεν κ. Ζαχαριάδης καλείται να διατηρήσει ή και να αυξήσει το 16,98%, που είχε λάβει ο κ. Ηλιόπουλος. Η δυσκολία έγκειται στο ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει ποσοστό στις εθνικές εκλογές στην Α’ Αθήνας 31,29%, ενώ τώρα μόλις 19,97%. Στα υπέρ του κ. Ζαχαριάδη είναι το γεγονός ότι είναι πιο αναγνωρίσιμο στέλεχος απ’ όσο ήταν ο κ. Ηλιόπουλος το 2019.

Ο δε κ. Δούκας, καίτοι διαπρεπής επιστήμονας και με συγκροτημένο λόγο και παρουσία, στερείται αναγνωρισιμότητας και συντεταγμένης παρουσίας στα πράγματα της Αθήνας, ένα στοιχείο που είχε αναπτύξει πολύ έντονα ο κ. Γερουλάνος πριν τέσσερα χρόνια. Άρα το μεγάλο στοίχημα του κ. Δούκα είναι να φτάσει ή έστω να προσεγγίσει το 13,19% που είχε πάρει τότε ο νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και με το Κίνημα να εξακολουθεί να κινείται στα ρηχά στην Αθήνα ως κομματικό εκλογικό ποσοστό (μόλις στο 6,86%).

Από την άλλη ο κ. Σοφιανός έχει κάθε λόγο να ελπίζει σε αύξηση του 7,46%, που είχε λάβει το 2019, καθώς στο μεταξύ το ΚΚΕ αύξησε την εκλογική του απήχηση στην Αθήνα από 6,37% σε 8,90%.

Όσο για τον Ηλία Κασιδιάρη οι εκτιμήσεις είναι ότι δύσκολα θα πέσει κάτω από διψήφιο ποσοστό, όταν το 2019 είχε λάβει 10,54%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η αξιολόγηση της θητείας Μπακογιάννη είχε και έχει κρίσιμο ρόλο στην έκβαση της μάχης.

Ο λεγόμενος «μεγάλος περίπατος» είναι η «μαύρη τρύπα» της τετραετίας του και μία από τις μεγαλύτερες «γκάφες» στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα, με τεράστιο οικονομικό κόστος, αλλά και πλήγμα στην εικόνα της πόλης.

Τα όποια άλλα λάθη, όπως τα χαρωπά και άκρως εκδηλωτικά εγκαίνια της πλατείας Ομονοίας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, μπορεί να ξεχάστηκαν ήδη ή να μετρήσουν πολύ λιγότερο στην κρίση των Αθηναίων. Όμως οι σπάταλοι πειραματισμοί με τους φοίνικες, τα πλατάνια και τα παγκάκια που έκαιγαν στο λιοπύρι, δεν συγχωρούνται εύκολα.

Το πόσο θα επιδράσει στην εκλογική συμπεριφορά των δημοτών είναι ένα θέμα που προφανώς θα φανεί στην κάλπη. Όσο κι αν ο κ. Μπακογιάννης παραμένει το ακλόνητο φαβορί να κερδίσει το Δήμο τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Δημοκρατία: Πέθανε ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βουγιουκλάκης

16άωρη εργασία: Ποιοι είναι οι φόβοι από την ανακοίνωση Γεωργιάδη, που σόκαρε την αντιπολίτευση – Καμπανάκι από εργατολόγους

Πολιτική θύελλα για τα εργασιακά: Μετωπική Μαρινάκη – ΠΑΣΟΚ για το συσχετισμό της 16ωρης εργασίας με το… Άουσβιτς

Keywords
Τυχαία Θέματα