Διευκρινίσεις Οικονόμου για Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε για το χάος στο σταθμαρχείο της Λάρισας

Σε… διευκρινίσεις σχετικά με το τι γνώριζε και τι όχι ο πρωθυπουργός σχετικά με την κατάσταση των σιδηροδρόμων στη χώρα προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Οι εξηγήσεις, προφανώς, κρίθηκαν αναγκαίες, μετά τη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, ότι «σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή (σ.σ. για την κατάσταση των σιδηροδρόμων) δεν είχε φτάσει, δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να

ξέρουν», δήλωση που αξιοποιήθηκε από την αντιπολίτευση προκειμένου να ασκηθεί για άλλη μια φορά κριτική στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο επιτελικό κράτος.

Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική αυτή, λέγοντας ότι «για να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα, ο πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα και άριστη γνώση των δομικών προβλημάτων και των αδυναμιών στο κράτος, αλλά και στη χώρα μας εν γένει. […] Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παραλάβαμε μια υποδομή που, ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016, λειτουργούσε σε ποσοστό μικρότερο από 30%. Γνώριζε τις προσπάθειες για το ξεμπλοκάρισμα και υλοποίηση της σύμβασης και πώς το έργο έφθασε το 70%. Γνώριζε για τα προβλήματα και τις αδυναμίες στο σιδηρόδρομο».

«Γνώριζε λοιπόν και αναγνώρισε και τη δική μας ευθύνη έμπρακτα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», είπε, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «δεν ξέρει όμως και κανείς πρωθυπουργός δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει για τις συμπεριφορές και τις πρακτικές συγκεκριμένων προσώπων. Δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει ποιος ήταν βάρδια εκείνο το βράδυ στη Λάρισα, πώς διαμορφώνονται οι βάρδιες, ούτε για το χάος που επικρατούσε στο σταθμαρχείο της Λάρισας. Δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει για υπαλλήλους οι οποίοι δεν τηρούν τους κανονισμούς και φέρονται εκτός πλαισίου», προσθέτοντας ότι το μέγεθος της τραγωδίας δεν συνάδει με τις λαϊκιστικές αντιπολιτευτικές προσεγγίσεις του ζητήματος αυτού.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα όσα είπε την Τετάρτη στη Βουλή ο εκτελών χρέη υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Γ. Οικονόμου ισχυρίστηκε σχετικά με την επίμαχη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου ότι «είναι παντελώς ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι είχε παραδοθεί το 70% του έργου. Η πραγματικότητα είναι ότι το 2016 είχε παραδοθεί λιγότερο από το 33% του συνολικού έργου αλλά κι απ’ αυτό που παραδόθηκε, το 15% ξανάγινε πάλι από την αρχή γιατί είχε σοβαρά προβλήματα το 2021. Άρα το 2016 παραδόθηκε λειτουργικό μόλις το 18% του έργου, από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και το 2019 δεν υπήρξε καμία απολύτως πράξη. Από το 2021 έως σήμερα ολοκληρώθηκε πρόσθετο έργο με πρωτόκολλα παραλαβής σε ποσοστό 52%. Έτσι σήμερα τυπικά έχει παραδοθεί και λειτουργεί το 70% του έργου. Άρα έως το 2016 παραδόθηκε λειτουργικά το 8%, από το 2016 έως το 2019 μηδέν και από το 2019 έως σήμερα το υπόλοιπο 52% του έργου».

Στον ίδιο τόνο, και σχολιάζοντας τη συνέντευξη που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έδωσε την περασμένη Τρίτη στο Mega Channel, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «απεμπόλησε ενσυνείδητα και εμπρόθετα την ευκαιρία – υπό το βάρος, μάλιστα, μιας τεράστιας τραγωδίας – εκτός από την αναμενόμενη κριτική του, να προβεί με γενναιότητα και εντιμότητα στη δέουσα αυτοκριτική. Επέλεξε για μια ακόμα φορά να κινηθεί στις τακτικές και στο μονοπάτι του χθες. Μεγάλα και κενά λόγια περί ευθύνης, με την οποία μας είπε ότι δεν έχει τσακωθεί, αλλά καμιά απάντηση, καμιά ανάληψη ευθύνης για την αδράνεια και την κωλυσιεργεία των κυβερνήσεών του».

Σημείωσε, δε, ότι ο Α. Τσίπρας, «παρότι επιχείρησε μια βουτιά πολλές δεκαετίες πίσω, πάνω από 50-60 χρόνια, για να μιλήσει για το κράτος, δεν είπε κουβέντα για την ανάγκη αξιολόγησης στο Δημόσιο, για την επιβεβλημένη ρήξη με λογικές ασυδοσίας, παλαιοσυνδικαλισμού, που επιχειρούν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος δέσμιο σε κουλτούρες και τακτικές του χθες, ειδικά σε ό,τι αφορά στις παθογένειες του κράτους», επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες γνωρίζουν πότε έγιναν βήματα σημαντικής βελτίωσης της λειτουργίας του, ποια ήταν τα βήματα αυτά και ποιοι τα έκαναν. Ξέρουν επίσης ποιοι παραμένουν σφιχταγκαλιασμένοι με όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα από τα κακώς κείμενα, ποιοι είναι αυτοί που, παρά το ύφος που αλλάζουν κατά περίσταση, παλεύουν να κρατήσουν το ελληνικό Δημόσιο δέσμιο των χειρότερων εποχών του».

«Παρότι ο κ. Τσίπρας θέλει να εμφανίζεται σαν ανεύθυνος και ισχυρίζεται ότι τα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε είναι ένα μικρό διάστημα, η αλήθεια είναι – την οποία δεν αναγνωρίζει και δεν σχολιάζει – ότι στο στενό ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενούνται μια σειρά ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αποτελούσαν τους πυλώνες του φαύλου κρατισμού. Την τεχνογνωσία, τη νοοτροπία και τις διασυνδέσεις τους έχει υιοθετήσει και υποστηρίζει σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Τσαπανίδου για Τέμπη: Η ΝΔ προσπαθεί να πετάξει το «μπαλάκι» της ευθύνης σε όλους τους προηγούμενους (videos)

Η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την δημοσκοπική φθορά

Προβληματίζουν την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις και λαϊκή οργή

Keywords
Τυχαία Θέματα