Διαρκές μέτωπο ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πολιτικά διλήμματα της Χαριλάου Τρικούπη στον δρόμο προς τις κάλπες

Η πολιτική – επικοινωνιακή – στρατηγική μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ επικυρώθηκε με την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 29 Ιανουαρίου. Μία «στροφή» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ η οποία έφερε τη σύγκρουσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ και ικανοποίηση στο εσωτερικό του κόμματος.

Στη Χαριλάου Τρικούπη,

βλέποντας την πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της «προοδευτικής διακυβέρνησης», έλαβαν ως «θείο δώρο» τόσο τους υπαινιγμούς της Πόπης Τσαπανίδου για «εκβιαζόμενο Ανδρουλάκη» όσο και τις δηλώσεις Πολάκη περί «πιασμένων στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ». Οι δύο αυτές δηλώσεις ήρθαν να κουμπώσουν τέλεια στη στρατηγική που είχε ήδη προαποφασιστεί από το κόμμα (κάτι το οποίο το «Ποντίκι» είχε γράψει εγκαίρως).

Αυτή η στρατηγική θέλει τη Χαριλάου Τρικούπη να επιτίθεται στην Κουμουνδούρου και στον Αλέξη Τσίπρα κυρίως για να «αποτιναχτεί» από πάνω τους όλο το αφήγημα που επιχείρησε να χτίσει η κυβέρνηση περί σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ «παρακολούθημα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν τούτου κορυφαία στελέχη του κόμματος δηλώνουν πως ο Τσίπρας οδεύει πάλι σε στρατηγική 2012 – 2015, κάτι που, όπως σημειώνουν, «φάνηκε και από την αποχώρησή του από το νομοθετικό έργο της Βουλής». Όλα αυτά τη στιγμή μάλιστα που θα θυμίζουν στον Τσίπρα τα σφιχταγκαλιάσματά του με τον επί τέσσερα χρόνια κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Καθόλου τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται άλλωστε και η ανάρτηση από τον Ανδρουλάκη της φωτογραφίας του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά με τον Καμμένο.

Ένα από τα επόμενα χτυπήματα θα γίνουν στον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα επιχειρείται η ταύτισή τους με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής κινήθηκαν άλλωστε και οι δηλώσεις του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου (περιβάλλον Ανδρουλάκη), ο οποίος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πολάκη ανέφερε:

«Δεν με προβληματίζει ποιος έκανε αυτή τη δήλωση, αλλά ότι σε μια συνέλευση ενός δήθεν αριστερού κόμματος κανείς δεν είπε ότι αυτό δεν είναι η βάση της ιδεολογίας τους. Φοβάμαι ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον μετασχηματιστεί και έχουν ΑΝΕΛΛοποιηθεί. Διαφορετικά δεν θα πίστευα ποτέ ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντιδρούσε σε αυτό που ειπώθηκε».

Στο ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους και για την αναφορά του Τσίπρα από την Πάτρα στον Ανδρέα Παπανδρέου. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι σύμβολο για το ΠΑΣΟΚ» σημειώνει μέσα από το «Π» κορυφαίος συνεργάτης του Ανδρουλάκη και πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπάνω από την ανακοίνωση του κόμματος προσθέτει: «Να έχεις συνυπάρξει με τους ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση, τους Χρυσαυγίτες στις πλατείες των αγανακτισμένων και να μιλάς για τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι βλασφημία. Θυμίζουμε άλλωστε και τον ρόλο του Συνασπισμού στο βρώμικο ’89».

Αρκετά στελέχη – βουλευτές (Ανδρέας Λοβέρδος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου), τα οποία δεν είναι κοντά στον πρόεδρο, νιώθουν ικανοποιημένα από τη στρατηγική σύγκρουσης που διάλεξε ο Ανδρουλάκης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ»

Μέρα με τη μέρα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει και τα δικά του πολιτικά μηνύματα, τα οποία θα απαντούν και στην ερώτηση: «Γιατί να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ». Δειλά – δειλά τα ηγετικά στελέχη του κόμματος εμφανίζουν την «επιλογή σταθερότητας», επειδή, όπως τονίζουν, «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί τη συγκρότηση κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή».

Στην εκτίμηση αυτή συνυπολογίζονται τόσο η απλή αναλογική όσο και η άντληση κεντρώων ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι, έχοντας ευαισθησία σε ζητήματα που ανέδειξε ο Ανδρουλάκης, όπως η λειτουργία των θεσμών και η δημοκρατία, μπορούν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. «Το μόνο που μπορεί να προσφέρουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι τοξικότητα, διχαστική και αφοριστική ρητορική». Το μήνυμα περί «ψήφου σταθερότητας» περιμένουν να αποτυπωθεί θετικά και στις επόμενες δημοσκοπικές έρευνες.

Συμπερασματικά το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στον «διμέτωπο», τον οποίο είχε εγκαταλείψει επιτιθέμενο κυρίως στη Ν.Δ. Στη Χαριλάου Τρικούπη θα ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία και τα δύο κόμματα θα παρουσιάζονται ως «έτοιμα να τα δώσουν όλα για την εξουσία». «Το δίλημμα λοιπόν για τις εκλογές δεν είναι Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανατροπή του σημερινού συσχετισμού ή μία πάλι από τα ίδια». Αυτό που αφήνουν να εννοηθεί στο ΠΑΣΟΚ είναι πως με ένα «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» θα οδηγηθούν σε συγκυβέρνηση συνεργασίας ανεξαρτήτως του ποιος θα βρεθεί στην πρώτη θέση. Με τα σημερινά δεδομένα οποιοδήποτε άλλο ποσοστό φέρνει το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση.

Με το βλέμμα στις… δεύτερες κάλπες

Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές επειδή θέλει να επιτύχει αυτοδυναμία και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην συζητά καν για «κυβέρνηση ηττημένων», δεν είναι λίγοι στη Χαριλάου Τρικούπη εκείνοι που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στις δεύτερες κάλπες.

Όπως εξηγούν, αν την πρώτη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να έχει ένα ποσοστό το οποίο να δείχνει ότι στις δεύτερες εκλογές μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά, τότε το κόμμα του Τσίπρα θα αποσυσπειρωθεί και αυτό θα λειτουργήσει θετικά για το ΠΑΣΟΚ. Αν όμως – όπως εξηγούν – η κάλπη δείξει μικρή διαφορά, τότε η πίεση θα είναι πολύ μεγάλη και θα μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Ό,τι ποσοστό καταγράψουμε την πρώτη Κυριακή μπορεί να το δούμε να σκορπάει αν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν μικρή διαφορά».

Διαβάστε επίσης

Χαρίλαος Τρικούπης: Από το όραμα του εκσυγχρονισμού στον εφιάλτη της πτώχευσης

Πώς μας βλέπουν οι πρεσβείες: Απ’ την κλειδαρότρυπα των γραφείων των ξένων πρεσβευτών στην Αθήνα

Χαράτσι στους μικρομεσαίους

Keywords
Τυχαία Θέματα