Διάλογος για να σωθεί η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Νομικές εγγυήσεις για τους κληρικούς και το περιουσιακό κρίνουν την τύχη του «deal» Τσίπρα - Ιερώνυμου

Κόβει ταχύτητα η κυβέρνηση στο θέμα της συμφωνίας με την Εκκλησία και δίνει χώρο στον διάλογο των δύο πλευρών προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις, να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της συμφωνίας και να αποσαφηνιστούν οι νομικές εγγυήσεις για τα μισθολογικά και εργασιακά των κληρικών.

Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση δίνει χρόνο στον διάλογο που δεν έγινε και που – όπως αποδείχτηκε

– θα πρέπει να γίνει στο εσωτερικό της Εκκλησίας προκειμένου να καθησυχαστούν διάφορες ανησυχίες, να αποτραπεί η προοπτική μιας γενικευμένης σύγκρουσης και να αποθαρρυνθούν όσοι είδαν μια ευκαιρία για την αποδυνάμωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Τις τελευταίες μέρες άλλωστε έγινε έντονα φανερό ότι στο εσωτερικό της ιεραρχίας δεν λείπουν ούτε οι αντιπαλότητες ούτε οι φιλοδοξίες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιθυμεί να ρίξει τους τόνους προκειμένου να ακυρώσει και την αντιπολιτευτική ρητορική και τακτική της Ν.Δ., η οποία συμμαχεί με τους σκληρούς μητροπολίτες με το βλέμμα στις εκλογές.

Έτσι, μετά την πρώτη και αυστηρή αντίδραση της Παρασκευής, πλέον μαλακώνει τη γραμμή ώστε να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε τυφλή σύγκρουση με ιεράρχες και κλήρο και να δοθεί η ευκαιρία να μην ναυαγήσει η συμφωνία όπως αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν των 15 σημείων.

Αργότερα το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και το ομόφωνο ανακοινωθέν που απέρριπτε το σκέλος της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου για το μισθολογικό των ιερέων επιμένοντας στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας, το Μαξίμου, με επίσημη ανακοίνωση, έστειλε μήνυμα πως επιμένει, ότι δηλαδή προχωράει «άμεσα» η εκπόνηση του σχετικού νομοσχεδίου στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου με την υπογράμμιση ότι για τα θέματα μισθοδοσίας των κληρικών αποφασίζει η πολιτεία.

Την Τρίτη στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

● Σημείωσε ότι η πολιτεία θα εξαντλήσει το περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης – πάντα στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος.

● Ανακοίνωσε κύκλο επαφών του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου – κατ’ εντολή του πρωθυπουργού – με τις κεφαλές της Εκκλησίας, δηλαδή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων «ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή».

● Δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για τον διάλογο αυτό, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ούτε βιάζεται, ούτε πιέζεται». Τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας, επομένως, για την κυβέρνηση «το βασικό νόημα δεν είναι ό,τι γίνει, να γίνει γρήγορα» αλλά «η βασική πολιτική επιδίωξη είναι να επιλυθεί αυτή η ιστορική εκκρεμότητα». «Μπροστά στα 80 χρόνια, τι θα μπορούσε να είναι τρεις ή τέσσερις μήνες;» κατέληξε.

● Διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν οι απαραίτητες νομικές διαβεβαιώσεις ειδικά όταν η συμφωνία πάρει νομοτεχνικό χαρακτήρα, καθώς η ελληνική Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει όλες τις απαραίτητες και πολιτικές, αλλά κυρίως νομικές ενέργειες, για την πλήρη εξασφάλιση του καθεστώτος, εντός του οποίου οι κληρικοί παρέχουν αυτή τη σημαντική λειτουργία

● Δεν επέμεινε στο θέμα της πρωθυπουργικής εξαγγελίας περί 10.000 νέων προσλήψεων (εντός του 2020 με προκήρυξη από το 2019) στη θέση των κληρικών που θα διαγράφονταν από τις μισθολογικές λίστες του Δημοσίου, και φάνηκε να συναρτά την τύχη της με την πορεία της συμφωνίας, δηλώνοντας κατά τα λοιπά την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος (εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια) με μόνιμες προσλήψεις.

Έκανε μάλιστα λόγο για 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση σε ορίζοντα τριετίας και στη βάση της αναλογίας αποχωρήσεων - προσλήψεων 1:1.

Πακέτο

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο διάλογος στο εσωτερικό της Εκκλησίας θα κρίνει αν ιεράρχες και ιερείς πείθονται ή όχι από τις διευκρινίσεις και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί των νομικών εγγυήσεων του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η συμφωνία είναι ενιαία, πέρα από τις διασφαλίσεις για τους κληρικούς, το «χαρτί» που καταθέτει στο τραπέζι του διαλόγου το Μαξίμου ως μέσο πίεσης είναι ότι αν δεν ισχύσει το σκέλος της μισθοδοσίας δεν θα ισχύσει ούτε το σκέλος για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που όμως θεωρείται συμφέρουσα διευθέτηση για την Εκκλησία και οι ιεράρχες τη θέλουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο που θεωρείται ότι τροφοδότησε την ανασφάλεια των κληρικών ήταν η αναφορά περί κρατικής «επιδότησης», που άφηνε θολό το μισθολογικό - εργασιακό καθεστώς.

Επιστροφή στη συναίνεση – το παρασκήνιο

Πάνω σε αυτό πάτησαν οι «σκληροί» και «ακραίοι» της ιεραρχίας αλλά και η αντιπολίτευση καλλιεργώντας περαιτέρω την ανασφάλεια των ιερέων και λαϊκών – με την κυβέρνηση να εντοπίζει υπόγειες συνεννοήσεις μεταξύ Ιεραρχών και Ν.Δ.

Από την άλλη, από τη στιγμή που δεν υπήρχε έγκαιρη και ενδελεχής ενημέρωση στο εσωτερικό της ιεραρχίας ως προς το σκέλος της μισθοδοσίας ακόμα και πιο μετριοπαθείς μητροπολίτες αντιμετώπιζαν με αμηχανία και καχυποψία τις εξελίξεις, παρόλο που αποτιμούσαν θετικά το σκέλος για το περιουσιακό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες μέρες που οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας έπαιρναν φωτιά και οι δημόσιες δηλώσεις ιεραρχών έπεφταν βροχή, διαφορετικές πηγές από την ιεραρχία αποκωδικοποιούσαν με διαφορετικό τρόπο τη συμφωνία και τις εξελίξεις γύρω από αυτήν. Σκληροί ιεράρχες τόνιζαν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου δεσμεύει τον αρχιεπίσκοπο και πέραν αυτού δεν υπάρχει καμία συζήτηση.

Στον αντίποδα, άλλοι άφηναν να εννοηθεί ότι οι αντιδράσεις θα υποχωρήσουν γιατί οι ιεράρχες θέλουν μετ’ επιτάσεως το σκέλος της αξιοποίησης της περιουσίας.

Και άλλοι, αν και συντάσσονταν με τη Συμφωνία, εκτιμούσαν ότι δεν έγιναν σωστοί χειρισμοί, αντιθέτως δόθηκε λαβή σε φιλόδοξους ιεράρχες να αξιοποιήσουν τις αντιδράσεις και το κλίμα που διαμορφώθηκε για να ενισχύσουν τη δύναμή τους στο εσωτερικό της ιεραρχίας και σε βάρος του αρχιεπισκόπου.

Το κλίμα αυτό φαίνεται πως αποτιμήθηκε από τον πρωθυπουργό τις τελευταίες μέρες, πολλώ δε μάλλον που είδε τη διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκμεταλλευθεί μικροπολιτικά και να τροφοδοτήσει τις αντιδράσεις των ακραίων στοιχείων τις εκκλησίας, να καλλιεργήσει δε την ανασφάλεια των κληρικών μιλώντας για «απολύσεις».

Μπροστά στο ενδεχόμενο η προοπτική μιας «ιστορικής συμφωνίας» να μετατραπεί σε πεδίο τυφλών συγκρούσεων με διάφορους να επιχειρούν να διεγείρουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μέσα σε μια προεκλογική χρονιά, η κυβέρνηση επέστρεψε στο κλίμα συναίνεσης και διαλόγου, δίνοντας και στον αρχιεπίσκοπο τη δυνατότητα να ζυμώσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της Εκκλησίας σε πιο νηφάλιο κλίμα.

ΚυβέρνησηΕκκλησίασυμφωνίανομοσχέδιοΤσίπραςIssue: 2048Issue date: 22-11-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα