Διακοπές: Ταξίδι στα άγνωστα νησιά της Πορτογαλίας (Video)

Η Γηραιά Ήπειρος εξακολουθεί να έχει νησιά «ανεξερεύνητα», που έχουν μείνει μακριά από την θρυλική νυχτερινή ζωή της Ίμπιζα και της Μυκόνου.

Νησιά απομακρυσμένα, που προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαύσει την φύση, χωρίς τις ορδές των τουριστών. Δυο τέτοια μέρη είναι στην Πορτογαλία και τα επισκεπτόμαστε.

Νήσος Φλόρες, Αζόρες

Είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά, σε ένα – ούτως ή άλλως- απομακρυσμένο αρχιπέλαγος, που ανήκει στην Πορτογαλία.

Η Νήσος Φλόρες βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο των Αζορών και θεωρείται ιδανικός τόπος για τους λάτρεις της φύσης.

Αποτελεί

μέρος του διεθνούς δικτύου της UNESCO για τα Καταφύγια της Βιόσφαιρας και μαζί με το νησί Κόρβο, βρίσκεται στις δυτικές Αζόρες.

Έχει έκταση 141 τετραγωνικών χιλιομέτρων και όταν ανακαλύφθηκε, το 1452, από τον θαλασσοπόρο Ντιόγο ντε Τέιβε, αποκαλείτο νήσος Σάο Τομάς, ή Σάντα Ίρια.

Αλλά γρήγορα μετονομάστηκε σε Νήσο Φλόρες, ακριβώς λόγω της εντυπωσιακής εικόνας που δημιουργούν τα λουλούδια που το καλύπτουν.

Λίμνες με βαθυγάλαζα νερά, καταπράσινες πλαγιές, κοιλάδες και καταρράκτες, θερμοπηγές και πλούσια βλάστηση, συνθέτουν το ιδεώδες σκηνικό για τον επισκέπτη, που μπορεί να μεταβεί στο νησί των λουλουδιών αεροπορικώς, από άλλα νησιά του συμπλέγματος των Αζορών.

«Έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε άλλο κόσμο. Καμία ρύπανση, κανένα στρες, κανένας θόρυβος», λέει η 69χρονη Γκαμπριέλα Σίλβα, που γεννήθηκε και ζεις το νησί.

«Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και μπορείς να κάνεις καταδύσεις και να νοιώσεις πως βρίσκεσαι στο σπίτι των θεών», προσθέτει.

Ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη είναι ο γεωλογικός σχηματισμός από στήλες βασάλτη, που είναι γνωστός ως Ρόκα δος Μπορντόες κι όταν τον αντικρίζεις νομίζεις πως σε λίγο θα εμφανιστούν και … δεινόσαυροι.

Λόγω του μικρού μεγέθους της Νήσου Φλόρες, είναι εύκολο για τον επισκέπτη να το γνωρίσει σε όλο του το μεγαλείο, αρχίζοντας με μια ημερήσια εκδρομή με σκάφος, που πηγαίνει σε σπηλιές – όπως η Ενζαρέους και Γκάλο – και σε μικρότερες νησίδες, όπως η Μαρία Βαζ.

Ιδανική για καταδύσεις είναι η παραλία Αλαγόα και τα νερά γύρω από τη νησίδα Γκαραζάου.

Ένας άλλος τρόπος να γνωρίσεις το νησί είναι το κανό στα ποτάμια που βρίσκονται στις περιοχές Αλγκάρες, Κάμπο, Μοστέιρος και Μόντε Γκόρντο.

Αρχιπέλαγος Μπερλένγκας

Ένας προορισμός- έκπληξη στην Πορτογαλία είναι το αρχιπέλαγος Μπερλένγκας, που αποτελείται από τρεις ομάδες κυρίως ακατοίκητων νησιών, πολύ κοντά στις πορτογαλικές ακτές.

Τα νησιά βρίσκονται μόλις έξι μίλια από την κωμόπολη Πενίτσε και το αρχιπέλαγος είναι γνωστό κυρίως για το κάστρο Σάο Ζοάου Μπαπτίστα, του 17ου αιώνα, που βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό βράχο στο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, το Μπερλένγκας Γκράντε.

Τα νησιά είναι ένας παράδεισος για όλους αγαπούν το κάμπινγκ και θα τους αποζημιώσει ο νυχτερινός ουρανός, σε μια περιοχή που δεν υφίσταται τις συνέπειες της φωτορύπανσης.

«Το τοπίο είναι άγριο, αλλά ωραίο και η εικόνα του Ατλαντικού που χτυπά τις ακτές είναι εντυπωσιακή», λέει ο Αρλίντο Σεράο, που ασχολείται επαγγελματικά με τις καταδύσεις.

Ο Σεράο τονίζει πως το αρχιπέλαγος είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στην Πορτογαλία για καταδύτες, καθώς βρίσκεται σε ένα μέρος που επηρεάζεται από τα ρεύματα του Ατλαντικού και της Μεσογείου.

Επειδή τα περισσότερα νησιά του αρχιπελάγους είναι ακατοίκητα, φιλοξενούν και πάρα πολλά πουλιά, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους φίλους της ορνιθοπαρατήρησης.

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Νεκρή μια γυναίκα σε μπλόκο αγροτών – Αυτοκίνητο έπεσε στο οδόφραγμα

ΗΠΑ: Πελώρια κύματα «εισέβαλαν» σε εγκαταστάσεις στρατιωτικής βάσης – Στιγμές τρόμου για το προσωπικό (video)

Κίνα: 11 νεκροί από κατολίσθηση – Μάχη με τον χρόνο για να βρεθούν επιζώντες (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διακοπές, Ταξίδι, Πορτογαλίας Video,diakopes, taxidi, portogalias Video