Δεύτερες σκέψεις για το «Ελ. Βενιζέλος» - Δυσκολεύεται η κυβέρνηση να παραχωρήσει το 30% που έχει το ΤΑΙΠΕΔ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

Σε δίλημμα φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», τις οποίες διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, από το πακέτο του 55% που έχει εξασφαλίσει το Δημόσιο με τη σύμβαση του 1996. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, η πώληση του 30% του ΔΑΑ θα έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης,

που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τα υψηλά έσοδα όμως που αποφέρει στο Δημόσιο το «Ελ. Βενιζέλος» κάνει το κυβερνητικό επιτελείο να σκέφτεται την αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποίησής του.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι η παραχώρηση του «Ελ. Βενιζέλος», όπως και αυτή της Εγνατίας Οδού, αποτελούν δεσμεύσεις που προέρχονται από το πρώτο μνημόνιο, συνεχίστηκαν στο δεύτερο μνημόνιο και είναι δεσμεύσεις που παραμένουν, «εκτός κι αν αποδείξουμε ότι μπορούμε να πάμε σε μια άλλη λογική με τους δανειστές», όπως λένε ανώτατα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα των εσόδων από την εικοσαετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης, η οποία από το 2026 έως το 2046 θα εξασφαλίσει στα δημόσια ταμεία συνολικά έσοδα 6 δισ. ευρώ, κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Μόνον από μερίσματα και με το σημερινό ποσοστό που διαθέτει στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2001, οπότε εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις στα Σπάτα, έως και το 2017 τα έσοδα του Δημοσίου από μερίσματα ανήλθαν σε 1,65 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα θετικό είναι και το ευρύτερο αποτύπωμα της λειτουργίας του αεροδρομίου στην εθνική οικονομία και στην αγορά εργασίας. Με βάση πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, συμβάλλει στο 4,4% του ΑΕΠ (7,9 δισ. ευρώ) και η συνεισφορά του στην απασχόληση εκτιμάται σε 181.000 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα (4,8% επί του συνόλου της εγχώριας απασχόλησης).

Ρυθμοί... χελώνας
Πάντως, στη σημαντική καθυστέρηση που αντιμετώπισε η χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ, η διαδικασία της πώλησης του 30% κινείται με «ρυθμούς χελώνας». Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία του ΔΑΑ το καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP έχει ποσοστό 40%, το ΤΑΙΠΕΔ 30%, το Ελληνικό Δημόσιο 25% και η οικογένεια Κοπελούζου 5%.

Στα υποψήφια σχήματα για την εξαγορά του υπόλοιπου 30% του ΤΑΙΠΕΔ συγκαταλέγονται η γαλλική Vinci, ο όμιλος Κοπελούζου, η υφιστάμενη κοινοπραξία παραχώρησης του αεροδρομίου με leader το καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP, ενώ μένει να φανεί εάν θα ενδιαφερθούν και κινεζικοί όμιλοι.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος διαγωνισμός δεν θα προκηρυχθεί τον Μάιο όπως έχει διαρρεύσει, ενώ τα έσοδα από τις φετινές πωλήσεις σχεδιάζεται να καλυφθούν από άλλα προγράμματα, όπως η πώληση ακινήτων του Δημοσίου. Τα νεότερα στοιχεία από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μετά τη σταθερή αύξηση της επιβατικής κίνησης τον Μάρτιο, που έφτασε το 8,8% και στο πρώτο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκε στο 9,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η οποία ήταν η καλύτερη από το άνοιγμά του το 2001. Η σύμβαση για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποδείχτηκε ενδιαφέρον πείραμα συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ερωτηθείς για το επενδυτικό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τον διαγωνισμό και την πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» και το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει, αναφέρει πως αυτό πρέπει να εξεταστεί δεδομένου ότι αποτελεί μεγάλη πηγή εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο.

Μπλόκο και από την PSP
Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο στην κατεύθυνση πραγματοποίησης του διαγωνισμού είναι, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ – εξαιτίας ενεργειών του Δημοσίου και του υπουργείου Οικονομικών – δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Και αυτό διότι το καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP Investments, δηλαδή ο βασικός ιδιώτης μέτοχος του αεροδρομίου, ενώ δεν μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης προσφοράς, δύναται να μπλοκάρει την πώληση, αν δεν συμφωνεί με την επιλογή του επενδυτή.

Κατά την πρόσφατη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης έως το 2046, το Δημόσιο δεν απαίτησε – όπως προβλεπόταν – από την PSP Investments (με βασικό μέτοχο την AviAlliance) να παραιτηθεί από το δικαίωμα πρώτης άρνησης κατά την επικείμενη διαδικασία πώλησης του 30%, όπως και να τροποποιηθεί το καταστατικό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, διαδικασία για την οποία απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Παράλληλα, πριν ολοκληρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε νέα συμφωνία με τους Καναδούς, η οποία, αφότου έληξε στις 20 Δεκεμβρίου 2018, ανανεώθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) δεν έχουν επίσημα εγκρίνει τη συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με την PSP Investments για το Waiver (δικαίωμα παραίτησης).

«Αγκάθι» το μάνατζμεντ
Επιπλέον παράγοντα καθυστέρησης της διαδικασίας πώλησης του 30% του ΔΑΑ αποτελεί το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών – κατατέθηκε με επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ – να λάβει το Δημόσιο τη θέση που «χηρεύει» στο Δ.Σ. του ΔΑΑ, μετά την επικείμενη αποχώρηση του μέλους – του προέδρου – της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δεδομένου ότι το δάνειο προς την ΕΤΕπ αποπληρώνεται.
Αυτό θα έχει αποτέλεσμα, αν πωληθεί το 30%, το Δημόσιο και ο νέος αγοραστής να αποκτήσουν τον έλεγχο του μάνατζμεντ του ΔAA, καθώς θα διέθεταν τέσσερα μέλη οι Kαναδοί, δύο μέλη το Δημόσιο, δύο μέλη με δικαίωμα τοποθέτησης οικονομικού διευθυντή ο αγοραστής και ένα μέλος η ΕΤΕπ, που έχει γνωστοποιήσει ότι αποχωρεί από το Δ.Σ., τη στιγμή που οι Καναδοί κατέβαλαν 1,2 δισ. ευρώ για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.

αεροδρόμιαεπενδυτέςεπενδύσειςΤΑΙΠΕΔIssue: 2070Issue date: 24-4-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα