Χρυσοχοΐδης για τη βία στα νοσοκομεία: «Οι διοικήσεις θα συνδράμουν νομικά, οικονομικά και ηθικά τους γιατρούς και νοσηλευτές»

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται σύντομα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχονται πολύ συχνά, γιατροί και νοσηλευτές εν ώρα υπηρεσίας στα νοσοκομεία, από εξαγριωμένους ασθενείς και συνοδούς τους.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες με αφορμή την παρουσίαση των δυο νομοσχεδίων για

την άνοια και την ψυχική υγεία.

«Η βία κατά γιατρών και νοσηλευτών είναι αποκρουστικό, απαράδεκτο και καταδικαστέο φαινόμενο που δεν θα γίνει ανεκτό. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να παίρνουν τα μέτρα που θα διασφαλίσουν το δικαίωμα γιατρών – νοσηλευτών να ασκούν με ασφάλεια την εργασία τους» τόνισε ο υπουργός και εξήγησε: « Σε περιπτώσεις που παρά τα μέτρα, θα υπάρχουν περιστατικά βίας, οι διοικήσεις θα συνδράμουν νομικά, οικονομικά και ηθικά το θύμα. Σχεδιάζεται καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών και μελετάται η αλλαγή του πλαισίου για τους δράστες. Είμαστε σε επαφή με υπουργείο Δικαιοσύνης για νέες ρυθμίσεις, που θα ανακοινώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, είχε εκπονήσει εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσες στα νοσοκομεία πανελλαδικά, όπως είχε γράψει topontiki.gr, με βασικό αίτημα να προστατεύονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιπλέον ζητάει από το υπουργείο Υγείας:

Τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου κατά της Βίας» σε βάρος γιατρών, η οποία θα κατοχυρωθεί νομοθετικά και θα εποπτεύεται από κοινού από το υπουργείο Υγείας και τον ΠΙΣ, με αντικείμενο την καταγραφή περιστατικών βίας και θέσπιση κανόνων και δράσεων αποτροπής ανάλογων φαινομένων.Τη στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μειωθούν δραματικά οι χρόνοι αναμονής των πολιτών.Τη λειτουργία και στελέχωση οργανωμένων ΤΕΠ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.Την κινητοποίηση της Αστυνομίας και κατάθεση μηνύσεων από τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε όσους βιαιοπραγούν κατά ιατρών.Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ, ώστε να σπεύδει εγκαίρως η ασφάλεια με προϋπόθεση ότι κάθε μονάδα υγείας έχει επαρκώς στελεχωθεί και με εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Τι περιλαμβάνουν τα δυο φιλόδοξα νομοσχέδια για την Άνοια –Αλτσχάιμερ και την Ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ – Ποια είναι τα μέλη του Δ.Σ.

Κρυολόγημα: Το φαγητό που θα σε τονώσει και θα μειώσει τα συμπτώματα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρυσοχοΐδης,chrysochoΐdis