Χριστουγεννιάτικο στεφάνι με gingerbread μπισκότα

Cucina povera

 

Υλικά

85 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

100 γραμμάρια μελάσσα

100 γραμμάρια σιρόπι αγαύης ή ελαφρύ μέλι

115 γραμμάρια βούτυρο αλατισμένο σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλιές της σούπας τζίντζερ σκόνη

1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι

½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα

1 αυγό μεσαίο

440 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον

Για το αυγόγλασσο

80ml ασπράδι αυγού

250 γραμμαρια ζάχαρη άχνη

ή και παραπάνω αν χρειαστεί

½ κουταλάκι του γλυκού κρέμα ταρτάρ ή λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170ο C και στρώστε δύο ταψιά με λαδόχαρτο. Λιώστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι, τη μελάσα, τα μπαχαρικά και το αλάτι σε ένα κατσαρολάκι , μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να λιώσει εντελώς το βούτυρο. Αφήστε το πηκτό αυτό υγρό να κρυώσει ελαφρά και προσθέστε τη σόδα και το αυγό. Ρίξτε σταδιακά όλο το αλεύρι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Ζυμώστε με τα χέρια σας και αν χρειαστεί προσθέστε άλλο λίγο αλεύρι έτσι ώστε να έχετε μια εύκαμπτη , μη κολλώδη ζύμη. Σχηματίστε μια μπάλα και αν θέλετε βάλτε την στο ψυγείο ή χρησιμοποιήστε την αμέσως.

Ανοίξτε τη ζύμη με έναν πλάστη και λίγο αλεύρι περίπου σε ½ εκατοστό πάχος. Με τη βοήθεια δυο πιάτων (ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο) κόψτε το δαχτυλίδι αυτό που θα αποτελέσει τη βάση του στεφανιού σας. Με κουπ - πατ κόψτε και τα σχήματα που θέλετε (αστεράκια, ανθρωπάκια κτλ) και μεταφέρετέ τα στο ταψί με τη λαδόκολλα. Ψήστε για 12λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν λίγο στην άκρη. Αφήστε τα να κρυώσουν και ετοιμάστε το γλάσσο. Βάλτε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και την κρέμα ταρτάρ ή τις σταγόνες λεμόνι και χτυπήστε καλά σε μαρέγκα. Αυξήστε την ταχύτητα και προσθέστε την άχνη κουταλιά κουταλιά μέχρι το μίγμα να σχηματίζει κορυφές.

Κολλήστε τα μπισκότα με λίγο αυγόγλασσο που έχετε βάλει σε ένα μικρό κορνέ, πάνω στο στεφάνι από μπισκότο και διακοσμήστε τα με το ίδιο γλάσσο, όπως επιθυμείτε. Προσθέστε μια εορταστική κορδέλα και προσφέρετέ το σαν δώρο ή βάλτε το στο κέντρο του τραπεζιού για να το διακοσμήσετε!

Συμβουλή

Αν το γλάσσο είναι πολύ πηκτό και θέλετε να γεμίσετε τα μπισκότα ή να τα καλύψετε, προσθέστε μερικές σταγόνες νερό και αραιώστε το.

Χριστουγεννιάτικο στεφάνιgingerbreadμπισκόταHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα