Χουλιαράκης: Έξι εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ίδιο ποσό που πλήρωσαν για ΕΝΦΙΑ 2015 θα καταβάλουν και το 2016 έξι εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ μόνο 500.000 θα πληρώσουν μεγαλύτερο ποσό, συγκριτικά με πέρσι.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σημειώνοντας πως «η συνολική φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ είναι 2,65 δισ. ευρώ, όπως και το 2015. Δεν υπάρχει καμία

συνολική επιβάρυνση. Όμως το 2016 μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες και αλλάζει η κατανομή των φορολογικών βαρών».

«Έτσι για να πιάσουμε τον ίδιο στόχο 6 εκατομμύρια νοικοκυριά πληρώνουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ και 500.000 πληρώνουν περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ακόμα πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή έχουν στόχο να βοηθήσουν τη χώρα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, να βγει στις αγορές και να μην επαναλάβει, τα λάθη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρθηκε στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μετά το 2006, και σημείωσε ότι, εκεί βρίσκονται οι αιτίες της σημερινής κατάστασης.

"Μειώνοντας τους φόρους αποδομείται το κοινωνικό κράτος και αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Εμείς επιδιώκουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στην τοποθέτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε κατά της αύξησης της φορολογίας, και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει γι' αυτό.

"Είμαι φιλελεύθερη, είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και του μικρού κράτους", ενώ ζήτησε την αλλαγή της διάταξης στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου διαφορετικά όπως υποστήριξε, "κάποιοι άνθρωποι θα κάτσουν στο σκαμνί".

Αναρωτήθηκε γιατί προβλέπεται η λειτουργία του ταμείου για 99 χρόνια, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους έχει εκτιμηθεί στα 33 χρόνια και ανέφερε ότι θα διοικείται με την γνώμη των ξένων, ενώ έχουν υπαχθεί σε αυτό τα πάντα μεταξύ των οποίων και το σύνολο των ακινήτων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους τις περιοχές νατούρα και τους υδροβιότοπους που έχουν υπαχθεί στη σύμβαση Ραμσάρ.

ΕΝΦΙΑ2016ΧουλιαράκηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα