Χωρίς πρόταση για κυρώσεις σε Τουρκία-Λευκορωσία η συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

ΚΟΣΜΟΣ

 

«Ισχυρό» μήνυμα όσον αφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Σε... αναζήτηση το μήνυμα όσον αφορά στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου.

«Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του Λουκασένκο μετά τις εκλογές τις οποίες θεωρούμε παραποιημένες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το

λαό της Λευκορωσίας» είπε ο ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε ότι η ΕΕ είναι «υπέρ μιας δημοκρατικής αλλαγής από τον λαό της Λευκορωσίας. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ζητάμε μόνο εθνικό διάλογο για την επίλυση της παρούσας κρίσης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».

Πάντως η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε χωρίς πρόταση για κυρώσεις σε Τουρκία και Λευκορωσία, καθώς όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ η Κύπρος δεν συμφώνησε για το ζήτημα της Λευκορωσίας, καθώς δεν προχώρησαν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με τους υπουργούς να συμφωνούν όπως τα δύο ζητήματα παραπεμφθούν στους ηγέτες στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ επισήμανε πως υπάρχει βούληση αλλά απαιτείται ομοφωνία που δεν υπήρξε μεταξύ των ΥΠΕΞ. Απαντώνοντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος, παραδέχθηκε ότι η χώρα που μπλόκαρε την ομοφωνία, ήταν η Κύπρος.

Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις και η εκεχειρία δίνει την ευκαιρία για ένα παράθυρο για σταθερή εκεχειρία και εστίασε στο ρόλο της επιχείρησης Irini.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έθεσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση έναντι της Κύπρου με την ανανέωση των δύο NAVTEX.  

Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στους ομολόγους του την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε ομόφωνα τον περασμένο μήνα στο Gymnich, η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία έγκρισης των καταχωρήσεων για τη Λευκορωσία και των καταχωρήσεων για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους.  Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιός προβαίνει σε αυτή την παραβίαση.  Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις χώρες που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση και που στήριξαν την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας του Gymnich ήταν, ανάμεσα σε άλλες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα. 

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου διεξήχθη χωριστή συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λευκορωσία κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ισχυρή στήριξη της Κύπρου για υιοθέτηση κυρώσεων, ως απάντηση στην ανησυχητική κατάσταση στη χώρα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ ενός ακόμη ισχυρότερου εργαλείου μέτρων για τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων και τομεακών κυρώσεων.

κυρώσειςΜπορέλΤουρκίαΛευκορωσίαΥΠΕΞΕΕHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα