Μπρα ντε φερ κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη στη σκιά της παραίτησης Τζανερίκου

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τη συμπληρωματική τροπολογία που αφορά την απαγόρευση καθόδου στις εθνικές εκλογές του «κόμματος Κασιδιάρη», στον απόηχο της παραίτησης του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου.

Την κυβερνητική ρύθμιση στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ  θα απέχει από την ψηφοφορία

στην Ολομέλεια, εκτός κι αν η πλειοψηφία κάνει δεκτή την πρόταση που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση τον Φεβρουάριο για υιοθέτηση της εισήγησης Κοντιάδη – Αλιβιζάτου. ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και Ελληνική Λύση θα καταψηφίσουν την τροπολογία.

Έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να ομονοήσουν και να ψηφίσουν αύριο στη Βουλή τη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση για να μπει ανάχωμα στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» απηύθυνε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε κατοίκους στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου.

Τσαπανίδου: Απαράδεκτα και επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους θεσμούς

Στο θέμα των τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

Η κ. Τσαπανίδου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει μια σοβαρή υπόθεση για τη δημοκρατία σε παρωδία.

«Τρεις αλλεπάλληλες τροπολογίες για τον αποκλεισμό των νεοναζί, μια εν κρυπτώ συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, και η παραίτηση του τελευταίου που ακολούθησε, αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μετατρέπει μια σοβαρή υπόθεση για τη δημοκρατία σε παρωδία. Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα για άλλη μια φορά στη Δικαιοσύνη».

Και συνεχίζει: «Με αυτές τις αδιανόητες για μια δημοκρατία παρεμβάσεις όμως, αυτό που στο τέλος της ημέρας πετυχαίνει είναινα ενισχύει την Ακροδεξιά».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ζητώντας να ψηφιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα.

«Παιχνίδια με τους θεσμούς εν ονόματι της προστασίας τους είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα» τονίζει η κ. Τσαπανίδου.

Μητσοτάκης για κόμμα Κασιδιάρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ «διαπράττει μέγιστο λάθος»

Με αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο πρωθυπουργός τις εξελίξεις σχετικά με το κόμμα του καταδικασθέντος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη.

Σε παρέμβασή του στον ρ/σ STATUS FM 107.7, στη Θεσσαλονίκη, και απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση φέρνει μια πρόσθετη τροπολογία η οποία θωρακίζει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα όλου του τμήματος του Αρείου Πάγου να πάρει τη σχετική απόφαση και να κρίνει, με βάση το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει, κατά πόσο μια οργάνωση της οποίας ο πραγματικός αρχηγός είναι καταδικασμένος ουσιαστικά για εγκληματικές πράξεις, μπορεί να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση και η αυριανή τελευταία μέρα της Βουλής, μια εξαιρετικά κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία. Και όλοι θα κριθούν τελικά από τις επιλογές τους».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μού είναι αδιανόητο, σάς το λέω ειλικρινά, να μην καταφέρουμε να συγκροτήσουμε ένα ευρύ δημοκρατικό τείχος άμυνας απέναντι στην προοπτική να επιστρέψουν εγκληματίες στο κοινοβούλιο. Τους πληρώσαμε πολύ ακριβά. Καλώ, λοιπόν, και από τη δική σας συχνότητα όλα τα κόμματα και ειδικά την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία έχει μια τελείως ακατανόητη στάση, να αναθεωρήσει την άποψή της. Να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους δικαστές να πάρουν αυτή τη σημαντική απόφαση», υπογραμμίζοντας ότι «σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης. Γνωρίζουμε, όμως, επίσης ότι έχουμε ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο το οποίο οι δικαστές πρέπει να εφαρμόσουν. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Μάλιστα, σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «διαπράττει μέγιστο λάθος. Και, βέβαια, λυπάμαι που θα το πω, με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δείχνει σαν να μην θέλει τελικά να πετύχει αυτό το οποίο θέλουμε όλοι. Αυτό είναι να αποκλείσουμε τη Χρυσή Αυγή από τη δυνατότητα να συμμετέχει στις εκλογές. Αλλά, θέλω να θυμίσω κιόλας, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν εντοπιστεί εκλεκτικές, θα έλεγα, σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή. Μαζί είχαν ψηφίσει και στην προηγούμενη Βουλή, ουσιαστικά το 2014, μαζί ψήφισαν για να μην μπορέσουμε τότε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να διαλυθεί η Βουλή για να πάμε στις πρόωρες εκλογές».

«Χωρίς να θέλω να κάνω οποιαδήποτε ταύτιση, θέλω να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή είναι στιγμή μέγιστης δημοκρατικής ευθύνης για όλους», είπε, προσθέτοντας ότι «η αυριανή ψηφοφορία είναι κρίσιμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ απόσχει και τελικά ο Άρειος Πάγος δεν επιτρέψει, την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή, τότε αναρωτιέμαι τι θα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά».

Οικονόμου για κόμμα Κασιδιάρη: Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακατανόητη και επικίνδυνη

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό – πρωτοβουλία που ήδη έφερε μια παραίτηση Αρεοπαγίτη – σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ζήτημα είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της δημοκρατίας μας. Κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να αφήσει τα πολλά λόγια και να απαντήσει: Είναι υπέρ του να αποτραπεί σε μίαεγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία; Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, οι φασίστες οι νεοναζί, οι ακροδεξιοί στις εκλογές, ναι ή όχι; Η ασάφεια, οι υπεκφυγές, τα μεγάλα λόγια, το να πετα τη μπάλα στην εξέδρα, δε βοηθούν», προσθέτοντας ότι για το θέμα η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες, «σε αντίθεση με άλλα κόμματα, που είτε από αντιπολιτευτικό μένος, είτε από μικροπολιτικούςμαθηματικούς υπολογισμούς, είτε γιατί ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο».

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς τον προσδιορισμό της πραγματικής ηγεσίας εγκληματικών οργανώσεων, που με το μανδύα κομμάτων, προσπαθούν να ξεγελάσουν τους θεσμούς, επιστρατεύοντας και πρώην δικαστικούς. Τόνισε δε ότι η ρύθμιση κίνεται απολύτως μέσα στο πλαίσιο των συνταγματικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης για θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και απόκρουση κάθε επιβουλής τους, και σημείωσε ότι «δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από την αρχική ρύθμιση καιδεν επηρεάζεται η σύνθεση του Α1 τμήματος, που είναι δεδομένη».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δύο αλλαγές που φέρνει η νέα ρύθμιση, σε σχέση με την προηγούμενη, λέγοντας ότι «η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη ή όχι θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση του τμήματος αυτού, και από τους 10 δικαστές που συμμετέχουν. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή», ενώ σχολιάζοντας δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη, Αναστασίου Κανελλόπουλου, ότι αν απαγορευτεί η συμμετοχή του εν λόγω σχήματος στις εκλογές, θα κατέβει με το δικό του κόμμα, δήλωσε ότι «η Δικαιοσύνη κρίνει ποια κόμματα εμπίπτουν στο πλαίσιο του νόμου που υπάρχει, ποια κόμματα είναι μανδύας για να καλύψουν εγκληματικές οργανώσεις ή πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί».

Παραιτήθηκε ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος, Χρήστος Τζανερίκος, υπέβαλε την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα, μετά τα όσα ακολούθησαν των δηλώσεών του για την τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Η παραίτηση του κ. Τζανερίκου ήρθε μετά τη δημόσια δήλωσή του με την οποία ασκούσε κριτική στην τροπολογία της Κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.

Στη λιτή επιστολή παραίτησής του τονίζει πως είχε την τιμή επί 40 χρόνια να υπηρετεί το δικαστικό σώμα αλλά παραιτείται για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.

Η παραίτηση Τζανερίκου ήρθε δυόμιση μήνες πριν την αποχώρηση του, στα τέλη Ιουνίου, από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης.

«Δεν έχω κανένα σχόλιο. Έληγε η θητεία του σε 2 μήνες, δεν υπάρχει παρέμβαση κυβέρνησης στο έργο Δικαιοσύνης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Θεσμική διαβούλευση» η συνάντηση Γεραπετρίτη-Τζανερίκου πριν από την κατάθεση της τροπολογίας για Κασιδιάρη

Στην παραίτηση του Χρήστου Τζανερίκου από τη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ο οποίος δεν διέψευσε ότι υπήρξε συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον πρώην πλέον πρόεδρο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, πριν από λίγες ημέρες, δηλαδή πριν από την κατάθεση στη Βουλή της επίμαχης τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, σε οποιαδήποτε στιγμή αυτής της περιόδου», για τη συνάντηση του παραιτηθέντος Αρεοπαγίτη με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, για την οποία αρκέστηκε να πει ότι «στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι δημιουργούσε και δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστήριου, η κυβέρνηση είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως δε συνιστά παρέμβαση».

Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για θεσμικά επιβεβλημένη “διαβούλευση”.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι την Παρασκευή, 31 Μαρτίου, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χρήστος Τζανερίκος εθεάθησαν επί της Ηρώδου Αττικού.

Διαβάστε επίσης:

«Θεσμική διαβούλευση» η συνάντηση Γεραπετρίτη-Τζανερίκου πριν από την κατάθεση της τροπολογίας για Κασιδιάρη

Τσαπανίδου για τροπολογίες – «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη: Απαράδεκτα και επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους θεσμούς

LIVE: Η συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία – «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπρα, – ΣΥΡΙΖΑ, Κασιδιάρη, Τζανερίκου,bra, – syriza, kasidiari, tzanerikou