Μπέρθα Μπενζ: Η γυναίκα που έκανε το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο (photos/videos)

Πολλές φορές, εμείς οι άντρες, ξεχνάμε ότι οι γυναίκες βρίσκονται στην πρωτοπορία της ζωής. Οι γυναίκες της αγοράς του Παρισιού αποτέλεσαν την πρωτοπορία της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 όταν οργάνωσαν την πρώτη διαδήλωση και πολιόρκησαν το παλάτι των Βερσαλλιών ζητώντας ψωμί. Γυναίκες αποτέλεσαν την πρωτοπορία της Ρωσικής Επανάστασης όταν αυθόρμητα οργάνωσαν τις πρώτες διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πρώτη ρωσική επανάσταση

του 1905 και οδήγησε στην ανατροπή των Τσάρων το 1917. Γυναίκες νησιώτισσες καπετάνισσες όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους δόξασαν με την παρουσία τους τον αγώνα το 1821, και ατιμάστηκαν αργότερα από την ορθόδοξη πατριαρχία.

Πορτρέτο της Μπέρθα ΜπενζΗ γυναίκα Πρωτοπόρος της αυτοκίνησης

Στην παγκόσμια ιστορία της αυτοκίνησης η Μπέρθα Μπενζ -σύζυγος του εφευρέτη της μηχανής εσωτερικής καύσης Καρλ Μπενζ- ήταν η πρώτη που επιχείρησε ένα ταξίδι 100 χιλιομέτρων με το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα το οποίο διέθετε τρεις ρόδες.

Η Μπέρθα Ρίνγκερ ήταν μια πανέμορφη και πανέξυπνη γυναίκα από πλούσια οικογένεια και οι γονείς της δεν ήθελαν τον φτωχό και ασήμαντο εφευρέτη Καρλ Μπενζ για γαμπρό τους. Όμως η Μπέθα είχε πίστη στον Καρλ, τον παντρεύτηκε το 1872, και μάλιστα έβαλε ενέχυρο όλα τα βαρύτιμα χρυσά της κοσμήματα για να επενδύσει στην εταιρεία που προσπαθούσε να δημιουργήσει ο σύζυγός της. Έτσι η Μπέρθα έγινε στην ουσία ο βασικός μέτοχος της εταιρείας «Benz».

1883 – Η Μπέρθα Μπενζ με τα παιδιά της (Τίλντε, Κλάρα, Έουγκεν και Ρίχαρντ)

Η Μπέρθα κατανοούσε τις βασικές αρχές της μηχανικής και δούλευε στο εργαστήριο μαζί με τον Καρλ λερώνοντας με γράσα τα πανέμορφα λευκά της χέρια. Η ιστορία λέει πως όταν ο Καρλ δεν μπορούσε να τυλίξει και να φιξάρει σωστά τα καλώδια της μίζας, η Μπέρθα έφερε από το σπίτι την μηχανή του ραψίματος και του έδωσε λύση τυλίγοντας σφιχτά τα καλώδια. Τελικά το δίδυμο του Καρλ και της Μπέρθα τα κατάφερε, και ο Καρλ Μπενζ πατεντάρισε το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα το 1886. Το όχημα είχε δύο ρόδες πίσω και μία εμπρός ώστε να είναι ελαφρύτερη η οδήγησή του. Ο Καρλ είχε πάρει την άδεια να κυκλοφορεί μέσα στο Μανχάιμ όπου διέμεναν, όμως η Μπέρθα αποφάσισε να εξερευνήσει τα όρια του οχήματος παραπέρα.

Το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο

Το πρώτο αυτό ταξίδι αυτοκινήτου ξεκίνησε ένα πρωί του Αυγούστου του 1888, και την Μπέρθα συνόδευσαν σ’ αυτή την περιπέτεια οι δύο έφηβοι γιοι της, ο 15χρονος Έουγκεν και ο 13χρονος Ρίχαρντ. Σήμερα βέβαια ένα ταξίδι 100 χιλιομέτρων είναι πολύ απλό πράγμα αλλά τα πράγματα τότε ήταν πολύ διαφορετικά και το ταξίδι με ανώτατη ταχύτητα 16 χιλιόμετρα την ώρα, ήταν αληθινή περιπέτεια.

Σχέδιο από το ταξίδι της Μπέρθα Μπενζ με με το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα

Η Μπέρθα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα ήταν δύσκολο να ξεκινήσεις τη μηχανή. Έπειτα δεν υπήρχαν δρόμοι, ούτε συστήματα πλοήγησης. Υπήρχαν κάποιοι κακοτράχαλοι χωμάτινοι δρόμοι που εξυπηρετούσαν τις αγροτικές εργασίες. Παράλληλα δεν υπήρχε ίχνος σήμανσης, και έπρεπε σε κάθε σταυροδρόμι να βγάζει κανείς την πυξίδα του για να αποφασίσει να στρίψει δεξιά ή αριστερά, αλλιώς έπρεπε να κινείται παράλληλα ή κάθετα σε ποτάμια και σιδηροδρομικές γραμμές για να έχει ένα σταθερό σημείο αναφοράς. Υπήρχε όμως ακόμη ένα πρόβλημα, αφού δεν υπήρχαν βενζινάδικα!

Η Μπέρθα έπρεπε να περάσει μέσα από χωράφια και χωριά όπου οι απλοϊκοί κάτοικοι βλέποντάς την να κινείται μ’ αυτό το «μηχάνημα του διαβόλου» την αντιμετώπιζαν σαν μάγισσα!

Λύσεις σε μηχανικά προβλήματα

Πρόθεση της Μπέρθα ήταν να επισκεφθεί τους γονείς της στο Πορτσχάιμ και να αποδείξει ότι το αυτοκινούμενο όχημα ήταν αξιόπιστο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η Μπέρθα αντιμετώπισε τις τεχνικές δυσκολίες με αξιοθαύμαστο τρόπο. Χρησιμοποίησε τη βελόνα που έδενε τα μακριά μαλλιά της για να ξεμπουκώσει το καρμπιρατέρ, και τη ζαρτιέρα της για να στερεώσει κάποια ηλεκτρικά καλώδια. Απευθύνθηκε στον τσαγκάρη κάποιου χωριού για να επιδιορθώσει τα χοντρά δερμάτινα «τακούνια» των φρένων που γρήγορα φθάρθηκαν στο ταξίδι. Τέλος, όταν έμεινε από βενζίνη απευθύνθηκε στον φαρμακοποιό του Βίσλοχ και αγόρασε από το φαρμακείο του 10 λίτρα «Ligroin» (ένα είδος βενζίνης την οποία οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούσαν σε μικρές ποσότητες ως διαλυτικό για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων). Έτσι, το πρώτο βενζινάδικο του κόσμου είναι επισήμως το φαρμακείο του Βίσλοχ, το οποίο είναι πλέον διάσημο και διατηρείται ακόμη και σήμερα ίδιο κι απαράλλαχτο όπως εκείνη τη μέρα που η Μπέρθα Μπενζ μπήκε και αγόρασε «καύσιμο» για να συνεχίσει το ταξίδι της.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η Μπέρθα έδειξε πόσο καλά αντιλαμβανόταν τη μηχανική δίνοντας απλές και έξυπνες λύσεις. Βλέπετε δεν υπήρχε ακόμη η έννοια της «οδικής βοήθειας».

Από το Βίσλοχ, η Μπέρθα συνέχισε νότια προς Καρλσρούη, έπειτα έστριψε αριστερά μέσα στα βουνά, αλλά το όχημα που είχε ιπποδύναμη 0,75 ίππων, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην ανάβαση. Τότε κατέβαιναν και έσπρωχναν το όχημα οι δύο έφηβοι γιοι της. Όταν η Μπέρθα επέστρεψε από το ταξίδι της ενημέρωσε τον έκπληκτο Καρλ ότι έπρεπε να προσθέσουν στο διαφορικό του οχήματος ένα ακόμη γρανάζι για τις ανηφόρες! Η Μπέρθα ήταν πολύ περήφανη για την ανακάλυψη αυτού του επιπλέον γραναζιού.

Το ταξίδι της Μπέρθα δεν βελτίωσε μόνο το αυτοκινούμενο όχημα, αλλά έφερε και τις πρώτες πωλήσεις, πράγμα που ενθάρρυνε τον Καρλ να δουλέψει παραπάνω και να παρουσιάσει την εφεύρεσή του την επόμενη χρονιά, το 1889, στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού, τότε που και ο μηχανικός Γκούσταβ Άιφελ παρουσίασε στον κόσμο τον ομώνυμο σιδερένιο πύργο του, που αφού πρώτα δίχασε επισκιάζοντας με τη βιομηχανική αισθητική του όλο το Παρίσι της «Μπελ Επόκ», έγινε τελικά με την πάροδο των χρόνων το «σήμα κατατεθέν» της Πόλης του Φωτός.

Ξέρω ότι η αυτοκίνηση θεωρείται «αντρική υπόθεση», όμως καλό θα είναι όταν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο ή όταν μας προσπερνά μια γρήγορη Mercedes – Benz να θυμόμαστε ότι η Μπέρθα (και πολλές άλλες τολμηρές «σουφραζέτες») έκαναν τη ζωή μας πιο όμορφη.

Καλό θα είναι επίσης να φερόμαστε με ευγένεια στις γυναίκες οδηγούς και να αποφεύγουμε τα πατριαρχικά στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες να είναι κακές οδηγοί. Είναι ίσως καλύτερες από εμάς τους άντρες αφού αποδεδειγμένα κάνουν λιγότερα ατυχήματα. Είναι απλά πολλές φορές σαστισμένες και τρομαγμένες από τα σοβινιστικά μας σχόλια, «πειράγματα» και βρισίδια. Όσο για την αγωνιστική οδήγηση, σας θυμίζω εκείνη την όμορφη Γαλλίδα, την Μισέλ Μουτόν που το 1982, ανέβασε το «Audi Quatro» της στη ράμπα του Ράλυ Ακρόπολης νικήτρια και τροπαιούχος, και το δρόσισε, λούζοντάς το με σαμπάνια.

Όταν λοιπόν ακούμε την ηχηρή εξάτμιση ενός σπορ αυτοκινήτου και μυρίζουμε το καύσιμό του, ας θυμόμαστε ότι έχει και άρωμα γυναίκας!

Διαβάστε επίσης:

Αντίο κύριε Issey Miyake – Το ιερό τέρας της ιαπωνικής μόδας (Photos/Videos)

Χάντερ Μπάιντεν: Ο άσωτος γιος του προέδρου της Αμερικής (Photos/Videos)

Μοχάμεντ Αζίζ: Φυλακίστηκε άδικα για τη δολοφονία του Μάλκολμ Χ και ζητά αποζημίωση 40 εκατ. δολαρίων (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα