Καιρός: «Φθινόπωρο» έως την Παρασκευή, πότε θα επιστρέψει το… καλοκαίρι – «Βούλιαξαν» Πτολεμαΐδα, Φθιώτιδα, Χαλκιδική

Πολλά προβλήματα άφησε πίσω της η κακοκαιρία, με τις καταιγίδες να φέρνουν πλημμύρες σπιτιών, διακοπές στην κυκλοφορία και μπλακ άουτ. Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας και την υπόλοιπη εβδομάδα.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, με περαιτέρω κλιμάκωση των επιχειρησιακών σχεδίων αν χρειαστεί, έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα, για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, καθώς, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε τη Δευτέρα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

(ΕΜΥ), προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους, από την Τρίτη έως και την Παρασκευή.

«Πέρα από τα αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος υπάρχει και από τους ανέμους που συνήθως συνοδεύουν τις καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ακόμα και για το σχηματισμό σιφώνων» γράφει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

«Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν αρκετές περιοχές της χώρας (στεριά, ακόμα και νησιά και κυρίως οι Σποράδες, η Αττική αλλά δυστυχώς και οι πυρόπληκτες περιοχές) να δέχονται έντονα καιρικά φαινόμενα κι αυτό κατα διαστήματα (όχι όλη την ημέρα) από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, ίσως και πιο τοπικά και την Παρασκευή!

Με αυτά τα δεδομένα, πέρα από τα αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος υπάρχει και από τους ανέμους που συνήθως συνοδεύουν τις καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ακόμα και για το σχηματισμό σιφώνων!

Σε κάθε περίπτωση και για καλό και για κακό, κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ πως είναι αναγκαία η επαγρύπνυση αλλά και η λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης!».

Η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Ο καιρός την Τρίτη (23/8)

Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές, όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κατά διαστήματα. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα λίγες νεφώσεις οι οποίες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και στο Αιγαίο θα σημειωθούν κατά τόπους βροχές και στην Κρήτη πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά, βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη (24/8)

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, βαθμιαία τις Κυκλάδες και τις υπόλοιπες περιοχές (εκτός από τα Δωδεκάνησα). Τα φαινόμενα που πιθανώς πρόσκαιρα θα είναι ισχυρά στην ανατολική ηπειρωτική χώρα στα δυτικά το βράδυ θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Ο καιρός την Πέμπτη (25/8)

Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και κατά διαστήματα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές, τοπικούς όμβρους και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός την Παρασκευή (26/8)

Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές, τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αυξηθούν όπου θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός το Σάββατο (27/8)

Λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πολλά προβλήματα τη Δευτέρα

Η κακοκαιρία ξεκίνησε τη Δευτέρα και άφησε πίσω της πολλά προβλήματα, με τις καταιγίδες να φέρνουν πλημμύρες σπιτιών, διακοπές στην κυκλοφορία και μπλακ άουτ.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες από το λεκανοπέδιο της Αττικής, με την έντονη βροχή σε αρκετές περιοχές.

Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι μετά την ισχυρή καταιγίδα, ενώ σε αρκετά σημεία παρατηρήθηκαν προβλήματα στην κίνηση: στην κάθοδο της Λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος της Κηφισιάς μέχρι το Μαρούσι, στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα αλλά και στην Αττική Οδό από τον κόμβο Κηφισίας μέχρι το ύψος του Γέρακα.

Στην Πτολεμαϊδα, το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας, είχε δεχθεί μέχρι και τις 7:30 το απόγευμα περισσότερες από 100 κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και σπίτια, μετά τη σφοδρότατη καλοκαιρινή καταιγίδα.

Οχήματα και όλη σχεδόν η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαϊδας έχουν βγει στους δρόμους, ενώ σε συναγερμό έχει τεθεί και ο Δήμος Εορδαίας. Στην Άρδασσα Εορδαίας τρακτέρ πήρε φωτιά από κεραυνό που έπεσε στην περιοχή και υπέστη τεράστιες ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozanimedia.gr η έκταση των προβλημάτων στην πόλη της Πτολεμαϊδας, από τη φοβερή καταιγίδα, είναι τόσο μεγάλη που, πλέον, έρχονται και οχήματα από άλλες πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οχήματα της Π.Υ. από την Ήπειρο και ειδικά από τα Γιάννενα, ενώ αναμένεται βοήθεια και από άλλες πόλεις, ενώ, την ίδια στιγμή,ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς φαίνεται πως ήδη έχει ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο όγκος νερού που έπεσε ήταν τόσο μεγάλος, που οι δρόμοι μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε ποτάμια, δυσκολεύοντας τη ζωή των κατοίκων της πόλης, ενώ πολλές ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε η πυροσβεστική για διάφορα προβλήματα που άφησε πίσω της η καταιγίδα.

Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή της Ορμύλιας με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε ελαιώνες και οπωροκηπευτικά.

Έντονη βροχόπτωση και δεκάδες κεραυνοί ταλαιπωρούν και την Λαμία και την ευρύτερη περιοχή.

Η καταιγίδα συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, ενώ σε κάποιες περιοχές έπεσε και χαλάζι, όπως στο ύψος της Μαυρομαντήλας, στο δρόμο Λαμίας – Στυλίδας που είναι τα διόδια της εθνικής οδού, όπου σημειώθηκε χαλαζόπτωση.

Ήδη σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για να κόψουν δέντρα που έπεσαν, είτε για ν’ αντλήσουν νερά. Στο εθνικό δίκτυο δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ τα τελευταία λεπτά υπάρχει μια ύφεση των φαινομένων στην Δυτική και Κεντρική Φθιώτιδα. Έντονα παραμένουν τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Στυλίδας και στην Ανατολική Φθιώτιδα.

Έντονο μπουρίνι έπληξε και την πόλη των Ιωαννίνων.

Μάλιστα, καταστηματάρχες σε κεντρικές οδούς της πόλης εκφράζουν την απόγνωσή τους, καθώς, όπως αναφέρει το epirus-tv-news, μετά την ισχυρή βροχόπτωση έγιναν στο ίδιο έργο θεατές, βλέποντας τον δρόμο να μετατρέπεται σε ποτάμι και τα νερά να φτάνουν ως τα σκαλοπάτια των καταστημάτων, με τους ίδιους να δίνουν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Όπως κατήγγειλαν επαγγελματίες της πόλης, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού κάθε φορά που βρέχει παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, καθώς στους πλαϊνούς δρόμους δεν υπάρχουν επαρκή φρεάτια για να απορροφήσουν τον όγκο του νερού.

Όπως είπαν, έχουν πλημμυρίσει τα ισόγεια καταστήματα και στο παρελθόν και εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος με κάθε έντονη βροχόπτωση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, ο δήμος για χρόνια ολόκληρα δεν έχει επιληφθεί του ζητήματος.

Πολλά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία και στη Χαλκιδική.

Βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν τις απογευματινές ώρες στη Δυτική Μακεδονία και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με στοιχεία από το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας, καθώς η επέλαση της κακοκαιρίας δείχνει… τα δόντια της.

Διαβάστε επίσης

Βόλος: Σοκαριστικό βίντεο από τροχαίο μετά από «κόντρες» – Δύο οδηγοί στο νοσοκομείο

Φρίκη στη Βούλα: Σύλληψη 49χρονου για βιασμό γυναίκας με νοητική στέρηση

ΔΕΘ 2022: Ποια ονόματα θα ανέβουν φέτος στη σκηνή της Έκθεσης

Keywords
καιρος, καλοκαιρι, φθιωτιδα, χαλκιδικη, ΕΜΥ, αιγαιο, κρητη, ελλαδα, λαμια, διοδια, συλληψεις, κινηση στους δρομους, προγνωστικα στοιχηματος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, αθηνα, Καλή Χρονιά, φωτια, βιντεο, δωδεκανησα, εθνικη, εικονες, ευβοια, θρακη, ιονιο, κυκλαδες, νησια, ογκος, ονοματα, πυροσβεστικη, υφεση, υψος, news, αττικη, βοηθεια, βορεια, βραδυ, βροχη, γιαννενα, δεντρα, δευτερα, δυναμη, δημος, δυστυχως, δοντια, δικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, ειπαν, υπαρχει, εβδομαδα, ερχονται, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεσσαλια, κελσιου, κινηση, κηφισιας, ληψη, μακεδονια, οπωροκηπευτικα, οχηματα, πεμπτη, περιφερειακο, προβληματα, σακης αρναουτογλου, σαββατο, συλληψη, σπιτια, συχνοτητα, τιμη, τρακτερ, τριτη, φορα, ωρες, αρναουτογλου, μποφορ, εθνικο, ηπειρωτικα, ηπειρο, χωρα, οδηγοι, ογκο, πληροφοριες, ποταμια, σκηνη, θερμοκρασια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα