Μπαράζ αρνητικών αντιδράσεων από Ευρωπαίους στη νέα πρόταση Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αρνητικές δηλώσεις υποδέχονται οι Ευρωπαίοι την νέα πρόταση της Αθήνας.

Μέρκελ: Μπορούμε να περιμένουμε ήρεμα το δημοψήφισμα, η Ευρώπη είναι δυνατή. Νωρίτερα δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση. Το δημοψήφισμα

είναι σαφώς δημοκρατικό δικαίωμα της Ελλάδας. Είναι όμως δημοκρατικό δικαίωμα και των χωρών της ευρωζώνης να έχουν γνώμη διότι τις αφορά. Πλέον έχουμε πάρει τα μέτρα μας, δε φοβόμαστε οικονομική καταστροφή λόγω του ελληνικού προβλήματος. Συμβιβασμός με κάθε κόστος δεν γίνεται, αλλιώς η Ευρώπη θα χαθεί. Όλες μου οι αποφάσεις, και αυτές της γερμανικής Βουλής., στοχεύουν σε μία νέα εποχή σταθερότητας στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, πρόκειται για το πώς η ευρωπαϊκή ένωση μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστική. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τζόγος. Είμαστε μια ένωση με δικαιώματα και υποχρεώσεις, αν χάσουμε αυτό η Ευρώπη καταρρέει.

Σόιμπλε: Οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θέλουν – Δεν έχει νόημα η συζήτηση πριν το δημοψήφισμα

«Δεν έχει νόημα η συζήτηση πριν από το δημοψήφισμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι είναι λάθος να αναζητά κανείς τους υπεύθυνους για την ελληνική κρίση εκτός Ελλάδος.

«Μείναμε πάντα προσηλωμένοι στις συμφωνίες και στους κανόνες. Αν είχαμε κάνει όλοι το ίδιο, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη για την κατάσταση και οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου αποτελούν κινήσεις αντιπερισπασμού από την Ελλάδα.

Δήλωσε μάλιστα ότι λυπάται για τους ανθρώπους στην Ελλάδα και ότι τα ΜΜΕ δεν κάνουν καλό στον κόσμο με το να παρουσιάζουν διαστρεβλωμένες καταστάσεις.

Αναφερόμενος στις προοπτικές για τη συνέχεια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα συμβεί και επανέλαβε ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα, δύσκολη, κατάσταση.

Αναφερόμενος μάλιστα σε δήλωση του Έλληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι σε περίπτωση που το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την απορία του σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να το κάνει αυτό μια κυβέρνηση που έχει κάνει καμπάνια υπέρ του «όχι».

Πρέπει να έχει κανείς τη βούληση να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προκειμένου να οικοδομήσει εμπιστοσύνη, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να αλλάζει γνώμη διαρκώς.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή βάση για σοβαρή διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισήμανε ότι από την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης λείπει η σαφήνεια. Οι Έλληνες πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν, τόνισε ο κ. Σόιμπλε και επισήμανε ότι δεν υπήρξε συμφωνία κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι η πόρτα για συνομιλίες παραμένει ανοιχτή.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι με την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος δημιουργείται μια νέα κατάσταση και οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο του ESM. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα», δήλωσε και προέβλεψε ότι οι νέες συνομιλίες θα γίνουν υπό πιο δύσκολες συνθήκες. Επέρριψε δε την ευθύνη στην «ακατανόητη πλέον συμπεριφορά της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την συμφωνία διότι δεν υπάρχει πλέον και δεν υπήρχε ποτέ.

Γιούνκερ: Είμαι σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές και άλλες αρχές, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ντομπρόβσκις: Στην παρούσα φάση, δεν έχουμε πρόγραμμα του οποίου τους όρους να μπορούμε να συζητήσουμε

Με αφορμή τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Τώρα βρισκόμαστε σε διαφορετική διαδικασία, αφού έχει εκπνεύσει η ισχύς του προγράμματος και πρέπει να αρχίσουμε τις διαβουλεύσεις αναφορικά με ένα νέο πρόγραμμα. Για να γίνει αυτό επισήμως πρέπει να έχουμε την απόφαση του Eurogroup που θα συμφωνεί (με το αίτημα της Αθήνας).

«Η συζήτηση για προαπαιτούμενα θα γίνει σε ένα πλαίσιο ενός νέου προγράμματος του ESM. Η Κομισιόν κάνει μια κατ’ αρχήν αξιολόγηση του αιτήματος για νέο διετές δάνειο από τον ESM και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στο Eurogroup».

Ρέντσι: Το δημοψήφισμα αφορά την παραμονή ή όχι στο ευρώ

«Οι κανόνες πρέπει να τύχουν σεβασμού παντού. Και στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα όπου σήμερα το απόγευμα θα συναντήσει την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι το υπόδειγμα της νέας Ευρώπης που οραματιζόμαστε. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να πετύχουμε μια ικανοποιητική συμφωνία και να αποφευχθεί το δράμα και η δραχμή, αλλά η κατάσταση μας απομακρύνει από το κεντρικό σημείο της συζήτησης διότι πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες. Αφού τους σέβονται παντού το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Δεν κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις για να τις πληρώσουμε στους Έλληνες, δεν αυξήσαμε τους φόρους για να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να μην τους πληρώνουν οι Έλληνες εφοπλιστές», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ματέο Ρέντσι ολοκλήρωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί στον κύριο δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων, και ελπίζω ο ελληνικός λαός να κατανόησε με σαφήνεια το ερώτημα του δημοψηφίσματος, διότι δεν αφορά την συμπάθεια δυο ηγετών, αλλά την επιστροφή στην δραχμή ή την παραμονή στο Ευρώ. Το πραγματικό στοιχείο κλειδί είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δυο προβλήματα: ένα αποκλειστικά οικονομικό όραμα του μέλλοντος της ΕΕ δεν αποφέρει αποτελέσματα. Και αν κάποιοι μπορεί να σκέφτονται ότι είναι αρκετό, πρέπει να έχουμε το θάρρος να παραδεχθούμε ότι η λιτότητα δεν έφερε αποτελέσματα».

Κουρτς: Απόλυτα απαράδεκτη η στάση της Αθήνας

Δριμεία κριτική εναντίον της Ελλάδας, άσκησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς σε ομιλία του, στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ως "απόλυτα απαράδεκτη" τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως "προβληματικό" τον τόνο της ελληνικής πλευράς .

Κατά την άποψή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ανεχθεί "εκβιασμούς", ενώ δεν είναι ο σωστός δρόμος η μόνιμη συνέχιση επιδότησης "ενός συστήματος που δεν λειτουργεί".

Επιπλέον, ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε στην ομιλία του, ότι δεν είναι καλό σημάδι για τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, οι Ελληνες να μην τηρούν τις δεσμεύσεις, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να επιβάλει στην ΕΕ τη γνώμη της εκείνη η χώρα η οποία κτυπά με τον πλέον θορυβώδη τρόπο το χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

O δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter σχολίασε ότι:

Παράλληλα, ο EFSF από την πλευρά του αναφέρει ότι έλαβε ειδοποίηση από το ΔΝΤ για την αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα και ότι αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιεί όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σύμφωνα με τον κανονισμό του EFSF, η αθέτηση πληρωμών μπορεί να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός για δάνεια του EFSF.

In statement #EFSF confirms #IMF non-payment is "event of default" under their MoU. Will now decide whether to trigger cross-default #Greece

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) July 1, 2015

Getting sig pushback from creditors on new @atsipras letter. #Greece still holding out on items amounting to "hundreds of millions" at least

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) July 1, 2015

ΣόιμπλεαντιδράσειςπρότασηΕλλάδαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα