Αβραμόπουλος στο BBC: Αν η ΕΕ δεν ήταν παρούσα στη Λιβύη, η κατάσταση εκεί θα ήταν ακόμη χειρότερη

Πολιτική

Την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την επιστροφή της σταθερότητας στη Λιβύη, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας παράλληλα, ότι «εάν η ΕΕ δεν ήταν παρούσα η κατάσταση εκεί θα ήταν ακόμη χειρότερη».

Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος,

«είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να κάνει περισσότερα για τη Λιβύη. Η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να επιστρέψει η σταθερότητα στη χώρα, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στη συνέντευξη του στο ραδιόφωνο BBC 4, με τον δημοσιογράφο Justin Webb, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι οι αρχές της ακτοφυλακής της Λιβύης έχουν διασώσει περίπου 15.000 μετανάστες μέσα στο 2018, και ότι η ΕΕ συνεργάζεται για το θέμα με γειτονικές χώρες όπως ο Νίγηρας. «Παρόλα αυτά έχουμε μέχρι σήμερα υποστηρίξει τις εθελοντικές επιστροφές στις χώρες προέλευσης τους σχεδόν 28.000 μεταναστών καθώς και την απομάκρυνση 1.474 μεταναστών που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τη Λιβύη ενόψει της επανεγκατάστασης τους σε ασφαλείς χώρες. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι πολύ δύσκολη η έναρξη αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων καθώς η χώρα αυτή παραμένει ασταθής, όχι ασφαλής και διχασμένη» επεσήμανε ο Επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Λιβύη. Εάν η ΕΕ δεν ήταν παρούσα η κατάσταση εκεί θα ήταν ακόμη χειρότερη. Έχουμε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες για τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών μετανάστευσης. Το βασικό μας σχέδιο είναι ο μηχανισμός αναγκαστικής εκκένωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από τη Λιβύη μέσω του Νίγηρα. Οι ευάλωτοι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Λιβύη στο Νίγηρα θα επανεγκατασταθούν στην Ευρώπη» είπε ο Επίτροπος και συνέχισε: «Αυτός ο μηχανισμός αναγκαστικής εκκένωσης δίνει τη δυνατότητα στους ευάλωτους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας, να έρθουν στην Ευρώπη χωρίς να πρέπει να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Συνολικά, μέχρι σήμερα, 1.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί από τον Νίγηρα στην ΕΕ και σε άλλες χώρες. Παράλληλα, παρέχουμε την δυνατότητα εθελοντικής επιστροφής στις χώρες τους για όσους το επιθυμούν. Η δουλειά επί τόπου, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολη. Η Ευρώπη όμως έχει υιοθετήσει μία πολιτική που βασίζεται σε αρχές και ηθικές αξίες, τις οποίες κανείς δε μπορεί να αρνηθεί. Συνεχίζουμε την προσπάθεια».

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι είναι σημαντικό «η διεθνής κοινότητα να κάνει περισσότερα για τη Λιβύη. Η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να επιστρέψει η σταθερότητα στη χώρα, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων. Όλες οι επιχειρήσεις που έχουμε διεξάγει στη Μεσόγειο έχουν φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Ωστόσο δεν είμαστε στη κατάσταση που θα επιθυμούσαμε. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, το ίδιο και η υποστήριξη μας σε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΕ θα υπερασπιστεί τις αρχές αυτές παρέχοντας βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς».

ΑβραμόπουλοςΛιβύηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα