Μάχη για το 2% - Οι καναλάρχες απαιτούν

MEDIAΈντυπη Έκδοση

Αλλάζουν οι απαιτήσεις των καναλαρχών για τον ΕΔΟΕΑΠ. Οι ιδιοκτήτες της ιδιωτικής τηλεόρασης (ΕΙΤΗΣΕΕ) κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφυγή ενάντια στην εισφορά του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ τον περασμένο Ιούνιο η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Η εκδίκαση των συνολικά 52 κύριων προσφυγών από τις εργοδοτικές οργανώσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει αναβληθεί

για τις 3 Ιουνίου και αναμένεται η εκδίκαση της αίτησης αναστολής της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρο Καπάκο, συνολικά έχουν κατατεθεί 19 αιτήσεις αναστολής, εκ των οποίων οι 18 έχουν απορριφθεί. Έτσι, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει προτείνει και οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν αποδεχθεί την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, η οποία είναι εξαιρετικά πιθανό να πραγματοποιηθεί και την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις «Τυπολογίες», η μόνη εργοδοτική ένωση που είχε συμφωνήσει για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ταμείο των ΜΜΕ το καλοκαίρι του 2017 με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και τις ηγεσίες ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ είναι η ΕΙΤΗΣΕΕ – που έθεσε τους όρους της και εξασφάλισε μία θέση στο Δ.Σ. του Ταμείου αλλά και την άσκηση βέτο για τις δαπάνες καθώς και όρο για τη φερεγγυότητα του Ταμείου –, η οποία κατέθεσε προσφυγή που αφορά στον στόχο της να αλλάξει το καθεστώς του 2%.

Σημειώνεται ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ μαζί με τους διαφημιστές είχαν εισηγηθεί την κατάργηση του αγγελιοσήμου και την πέτυχαν, κερδίζοντας έτσι και την αύξηση της διαφήμισης για την τηλεόραση.

Ειδικότερα, οι καναλάρχες απαιτούν να υπολογίζεται η εισφορά του 2% επί των κερδών της κάθε εταιρείας ΜΜΕ και όχι επί του τζίρου. Πρόκειται για ένα αίτημα με το οποίο συμφωνούν όλοι οι εργοδότες που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.

Ακόμη, θέλουν να μειωθεί το ποσοστό από 2% που ορίζει ο νόμος σε 1%. Ωστόσο, οι περισσότερες μιντιακές εταιρείες, εκτός της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ, δεν παρουσιάζουν κέρδη αλλά ζημίες. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν θα έχει έσοδα. Όπως αναφέρουν οι «Τυπολογίες», ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να λειτουργήσει πλήρως και στους δύο τομείς του, την υγεία και την επικούρηση, μόνο με την εισφορά του 2%. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ζημιογόνος.

Κατά της εισφοράς του 2% έχουν προσφύγει στο ΣτΕ οι εκδότες του Τύπου μέσω της ΕΙΗΕΑ, του διαδικτύου μέσω της ΕΝΕΔ, του ραδιοφώνου μέσω της ΕΙΙΡΑ, των περιφερειακών εφημερίδων μέσω του ΣΗΠΕ και της ΕΙΕΤ, η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ) και οι συνδρομητικές πλατφόρμες της Nova και του ΟΤΕ.

Όλοι στηρίζουν το αίτημά τους στο γεγονός ότι η εισφορά του 2% είναι στην ουσία «έμμεσος φόρος υπέρ τρίτων», που δεν αφορά «ανταπόδοση συγκεκριμένης δημόσιας υπηρεσίας». Επίσης, υποστηρίζουν ότι επιβάλλεται οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις, άσχετα από το αν οι εργαζόμενοί τους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ.

ΕΔΟΕΑΠκαναλάρχεςεισφοράΕΙΤΗΣΕΕΜΜΕIssue: 2055Issue date: 10-1-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα