Αθήνα: Πέντε καλλιτεχνικά δρώμενα που μπορείς να πας δωρεάν στις 6 και 7 Νοεμβρίου

Σήμερα και αύριο έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη βόλτα μας στην υπέροχη Αθήνα και να επισκεφτούμε δωρεάν ποικίλες εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Πολιτιστικοί οργανισμοί, γκαλερί και λοιποί φορείς «ανοίγουν τις πόρτες» τους δωρεάν σήμερα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό.

Μάτω Ιωαννίδου – «Μίμησις πράξεως»

Η εικαστικός Μάτω Ιωαννίδου παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Μίμησις πράξεως», στο Ωδείον

Αθηνών, από τη Δευτέρα 6 έως και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, περιλαμβάνει 51 έργα μικτής τεχνικής σε χαρτί ή μουσαμά (2019-2023), εμπνευσμένα από αρχετυπικές προσωπικότητες εμβληματικών έργων της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Όπως αναφέρει η ζωγράφος:

«Σε μια εποχή εικονικής πραγματικότητας και ανέπαφων συναλλαγών που ακυρώνουν το βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης με συνέπεια την έξαρση μιας άλογης βίας, η Αντιγόνη, ο Οιδίποδας, ο Ορέστης, η Φαίδρα, η Μήδεια, αυτά τα αρχετυπικά πρόσωπα με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, σάμπως δεν είμαστε εμείς; Οι εσωτερικές συγκρούσεις, η ένταση, οι αποφάσεις, η δράση, οι αντιπαραθέσεις, η λύτρωση-κάθαρση, όλο το “ανθρώπινο” που διακυβεύεται, σκοπός μου είναι να αποδοθεί εικαστικά με έναν τελετουργικό τρόπο».

Η έκθεση-εγκατάσταση «Μίμησις πράξεως» διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Στον ίδιο χώρο, σπουδάστριες και σπουδαστές του 2ου έτους θα παρουσιάσουν ένα θεατρικό δρώμενο (Σάββατο 11/11, 19:30, Πέμπτη 16/11, 20:30, Σάββατο 18/11, 19:30), υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ελεάνας Τσίχλη.

Εγκαίνια Έκθεσης:

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, 19:00

Διάρκεια & ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα 6 – Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, καθημερινά πλην Κυριακής, 13:00 – 21:00

Θεατρικό δρώμενο (διάρκεια περίπου 1 ώρα):

Σάββατο 11/11, 19:30, Πέμπτη 16/11, 20:30, Σάββατο 18/11, 19:30

(Από το δελτίο τύπου)

«Μήδεια», μικτή τεχνική σε χαρτί, 110 χ 150 εκ., 2022

1η Γιορτή της Επιστήμης 2023: Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την 1η Γιορτή της Επιστήμης, ένα ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται από το 1991 στη Γαλλία, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με σκοπό να προάγει τις επιστήμες στο ευρύ κοινό. Με αυτήν τη γιορτή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος επιδιώκει να ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ερευνητών και πολιτών, να αναδείξει το έργο της επιστημονικής κοινότητας και να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Οι δραματικές οικολογικές καταστροφές, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζουν καταλυτικά όπως είναι φυσικό επόμενο, το κύκλο του νερού και κατ’ επέκταση την ύπαρξη όλου του οικοσυστήματος πάνω στον πλανήτη Γη. Για το λόγο αυτό η 1η Γιορτή της Επιστήμης στην Ελλάδα έχει ως κεντρικό θέμα «Το νερό στη δίνη της κλιματικής αλλαγής» και περιλαμβάνει διαλέξεις, εκθέσεις, πειράματα, προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια στην Αθήνα, με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Η εικαστικός Μαρία Φιλοπούλου είναι η ανάδοχος αυτής της πρώτης διοργάνωσης, καθώς με τα έργα της δίνει τις δικές της απαντήσεις για τη συνύπαρξη του ανθρώπου με το υδάτινο στοιχείο και τον καλούν να διαφυλάξει ευλαβικά αυτήν τη πολύτιμη για τη ζωή του σχέση.

Διάλεξη – Συζήτηση 6 Νοεμβρίου 2023 με την κλιματολόγο Françoise Vimeux: «Κλιματική αλλαγή: προοπτικές για το 2050-2100». 1η Γιορτή της Επιστήμης, 6-16 Νοεμβρίου 2023, Γαλλικό Ινστιτούτο.

(Από το δελτίο τύπου)

«Pre Erotic Thoughts: Πριν Έρθει το Τέλος»

Στο P.E.T. Projects παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση Pre Erotic Thoughts: Πριν ‘ρθει (το) Τέλος σε επιμέλεια Βασιλείας Κάγκα.

O έρωτας συχνά εξυμνείται ως κάτι το μεγαλειώδες, μια πηγή βαθιάς εκπλήρωσης. Ωστόσο, είναι μια πολυδιάστατη εμπειρία που συνδέεται με τις πιο σύνθετες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και σίγουρα δεν είναι η απάντηση στη ματαιότητα του ζειν.

Μπορούμε να θεωρήσουμε τον έρωτα απλώς προβολές – ένα στάδιο του καθρέφτη ή απλά ως μια κατασκευή του καπιταλισμού για να διατηρήσει μια κατάσταση άγχους; Πώς εμπλέκεται το σεξ με όλα αυτά;

Ο έρωτας, αν τον δούμε από μια λακανική οπτική, περιλαμβάνει όχι μόνο την επιθυμία να συνδεθούμε με ένα Άλλο άτομο αλλά και την ανάγκη να γίνουμε ορατοί από τον Άλλο. Να μας καταλάβει.

Η άνοδος του ναρκισσισμού όμως έχει επιφέρει νέους τρόπους προσέγγισης των αντικειμένων της επιθυμίας.

Ναρκισσισμός δεν είναι κάτι άλλο παρά ένα κλείσιμο, μια επιστροφή. Επιστρέφουμε στην Εαυτή μας επειδή έχουν χαθεί τα πάντα Έξω.

Τα «Πρόσωπα» του Σάββα Γεωργιάδη

Στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park Hotel, Athens – στο πλαίσιο του αφιερώματος «Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη» – που διοργανώνεται για 7η χρονιά και με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Αθανασίου, παρουσιάζονται έργα του εικαστικού Σάββα Γεωργιάδη με τίτλο «Πρόσωπα».

Η έκθεση περιλαμβάνει 20 περίπου ζωγραφικά έργα από την τελευταία περίοδο του καλλιτέχνη και θα εκτίθενται στους χώρους του ξενοδοχείου έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Radisson Blu Park Hotel (@radissonblupark)

«Νόνικα Γαληνέα: Η Δωρεά»

Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Νόνικα Γαληνέα εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα που σπανίως παρουσιάζονταν στην Ελλάδα. Με αφορμή αυτές τις συνεργασίες, και σύμφωνα με την επιθυμία της ίδιας, το Μέγαρο παρουσιάζει οκτώ μοναδικά θεατρικά κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, δημιουργίες της βραβευμένης με Όσκαρ Ενδυματολογίας Θεώνης Βαχλιώτη-Όλντριτζ.

Τα κοστούμια, μαζί με τα έξι σχέδια που τα ενέπνευσαν, καθώς και αποκλειστικές φωτογραφίες,  είναι δωρεά της Νόνικας Γαληνέα στο Μέγαρο, το χώρο που αγάπησε και τίμησε, ορμώμενη από τη στενή συνεργασία και φιλία της με τον Χρήστο Λαμπράκη.

Παράλληλα με τα μοναδικά κοστούμια και σχέδια, η Νόνικα Γαληνέα δώρισε στο Μέγαρο και ένα μεγάλων διαστάσεων πίνακα της εικαστικού Βάνας Ξένου, που κοσμεί τον χώρο των Φίλων του Μεγάρου.

Έως 16 Νοεμβρίου 2023. Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 18:00. Επιπλέον, τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος 10:00-20:30 και τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Χ. Λαμπράκης 10:00-23:00.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη @nonikagalineafanpage (@nonikagalineafanpage)

Διαβάστε επίσης:

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας: Ένας κλόουν με γαλάζια μύτη!

«Το πάρτυ της ζωής μου» της Ελένης Ράντου

Η μυστηριώδης Μαρίκα Παπαγκίκα…

Keywords
Τυχαία Θέματα