Από τη συναίνεση στην επίθεση

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Ανεβάζει τους τόνους ο Τσίπρας στα εθνικά, ανοίγοντας πυρ κατά Μητσοτάκη

Με μια παρέμβαση πατριωτικών αποχρώσεων χτες στη Βουλή, κατά την έναρξη της συζήτησης για το πόρισμα της Προανακριτικής, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να χτυπήσει μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: να στείλει το μήνυμα ότι η Αριστερά – ή αλλιώς

ο ΣΥΡΙΖΑ – βρίσκεται σε μεγαλύτερη εθνική εγρήγορση απ’ ό,τι η κυβέρνηση και παράλληλα να αντεπιτεθεί, έχοντας «διαβάσει» και αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο έναντι των εξελίξεων, ύστερα από πίεση εβδομάδων που δέχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από αποκαλύψεις που αξιοποιεί η κυβερνητική παράταξη.

Ζήτησε η κυβέρνηση να αποτρέψει έρευνες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να επιδείξει τη δέουσα κινητοποίηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό, δηλαδή από τη μία να ενημερώσει τη Βουλή και τους πολιτικούς αρχηγούς και από την άλλη να ζητήσει νέα σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή τη φορά με αντικείμενο τα ελληνοτουρκικά, προκειμένου να συζητηθεί και να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη διαρκή επιθετικότητα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

«Εμείς και το ‘‘Βarbaros’’»

Προς επίρρωση του αδιαφιλονίκητου της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, αρχικά μέσω διαρροών την Τρίτη και στη συνέχεια χθες, επικαλέστηκε το περιστατικό του Οκτωβρίου του 2018, όταν το τουρκικό ερευνητικό «Barbaros» αποπειράθηκε να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στα όρια με την κυπριακή και απετράπη από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική κυβέρνηση τότε είχε σχέδιο, το οποίο είχε ενεργοποιήσει εγκαίρως, κάτι που πρέπει να κάνει τώρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επικαλέστηκε την υπεύθυνη αντιπολίτευση που άσκησε στα εθνικά το προηγούμενο διάστημα, στα ελληνοτουρκικά γενικότερα, στον Έβρο και στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία, στηρίζοντας ουσιαστικά τις κινήσεις της κυβέρνησης. Η αναφορά αυτή έγινε σε αντιδιαστολή τόσο με τη στάση που επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση – πάγια επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα – αλλά και με το πολιτικό κλίμα που έχει προξενήσει η στρατηγική του «πογκρόμ» στον πολιτικό αντίπαλο της Ν.Δ., διά αποκαλύψεων που βασίζονται σε παράνομες ηχογραφήσεις, φακέλους που υπήρχαν εδώ και καιρό στα συρτάρια κ.λπ.

«Δοκιμασία»

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ακροβατεί ανάμεσα στη διακηρυγμένη εδώ και έναν χρόνο στρατηγική της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» στα εθνικά ζητήματα (συναίνεση και σχετικά χαμηλοί τόνοι) και στην ανάγκη του να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται και θεωρεί ότι εκπορεύεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να το πούμε αλλιώς, η υπεύθυνη αντιπολίτευση «δοκιμάζεται» αυτή τη στιγμή από την αφόρητη πολιτική πίεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνητική παράταξη.

Με ή χωρίς υπεύθυνη αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ υποκύπτει στον πειρασμό των συγκρίσεων, συχνά με μικροπολιτική στόχευση, αφού προβάλλει ουσιαστικά την άποψη ότι επί των ημερών του ασκήθηκε υπεύθυνη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και διπλωματία αποτρέποντας ή θέτοντας υπό έλεγχο την τουρκική προκλητικότητα (να επαναλάβουμε πάντως ότι αν σήμερα βλέπει ότι η Τουρκία ακολουθεί μια συνεπή στρατηγική, επί των ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ απέδιδε τις τουρκικές προκλήσεις σε εκτόνωση στο Αιγαίο της εσωτερικής πολιτικής κρίσης και των προβλημάτων που προξενούσαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία). Την ίδια ώρα χρεώνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του αδράνεια και ανικανότητα να χειριστεί τα εθνικά θέματα – πάνω στα οποία έκανε σπέκουλα ως αξιωματική αντιπολίτευση – ευνοώντας τον παροξυσμό προκλητικότητας της Τουρκίας.

Διάλογος

Στο φόντο όλων αυτών των αναφορών και θέσεων που συνθέτουν την πολιτική διαχείριση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχει η μεγάλη εικόνα που δεν είναι άλλη από τη στρατηγική του κατευνασμού και του διαλόγου με την Τουρκία και της ειρηνικής επίλυσης των «διαφορών», στρατηγική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1996 και μετά.

Αν μέχρι πρότινος η επίσημη ελληνική διπλωματία πρόβαλλε με σαφήνεια το μοναδικό πλαίσιο των διαφορών που συζητά με την Τουρκία, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα, πλέον γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτο τι περιλαμβάνει το τραπέζι του διαλόγου με τη γείτονα, κάτι που αντανακλάται και στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Με την μπάλα να έχει χαθεί όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, καθώς ζητάει… τα πάντα στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, ο ΣΥΡΙΖΑ στον βαθμό που σταθερά υποστηρίζει τον διάλογο από θέση αρχής όλο και λιγότερο μπαίνει στον κόπο να αναφερθεί συγκεκριμένα στο τι περιλαμβάνει αυτός. Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο - Ιανουάριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζε «πάμε στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ» πάντα υπό το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Μόλις μια εβδομάδα έχει περάσει από το καλωσόρισμα – εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – της τριμερούς της Αθήνας με την Άγκυρα και το Βερολίνο με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το «πράσινο φως» στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε βήματα διαλόγου με τη γείτονα, όπως είχαμε επισημάνει στο προηγούμενο φύλλο του «Π». Υπενθυμίζεται ότι η μυστική τριμερής πραγματοποιήθηκε δυο μέρες μετά την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και εν μέσω τουρκικών προαναγγελιών για έρευνες και γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης.

Πολύς παραπάνω καιρός έχει περάσει από την εποχή που ο Νίκος Κοτζιάς λίγους μήνες αφότου είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (άνοιξη 2019, Συνέδριο των Δελφών) καλούσε τους Έλληνες να μην είναι «μοναχοφάηδες» στο Αιγαίο και σημείωνε:

«Αν νομίζεις, όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι… – ξέρω εγώ – το Καστελόριζο έχει το 100%, έχει όλη την περιοχή, δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να κατευνάζεις». Θέση που δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι δεν είχε ως υπουργός. Υπενθυμίζεται δε ότι επί των ημερών του στο υπουργείο είχε τοποθετηθεί πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, ο οποίος προ ημερών υποστήριζε πως το Καστελλόριζο «είναι μακριά».

ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑεθνικάΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΚυβέρνησηδιάλογοςIssue: 21335Issue date: 23-7-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Από τη συναίνεση στην επίθεση,