Απελπισμένοι πρόσφυγες επιστρέφουν... κολυμπώντας στην Τουρκία

ΕΛΛAΔΑ

Συνολικά έξι άτομα, που σε μια κίνηση απελπισίας είχαν πέσει στη θάλασσα και είχαν ξεκινήσει να κολυμπούν με κατεύθυνση τις απέναντι ακτές του Τσεσμέ, που απέχουν 9 ναυτικά μίλια (14,5 χιλιόμετρα) από την πόλη της Χίου περισυνέλλεξαν από τα νερά του Αιγαίου δυνάμεις του Λιμενικού.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του λιμεναρχείου Χίου, πρόκειται για άτομα που δεν έχουν καταθέσει αιτήματα για χορήγηση ασύλου -αφού δεν έχουν καμία τύχη- και κάποια απ΄ αυτά έχουν ζητήσει να επιστρέψουν οικειοθελώς στην Τουρκία, αλλά προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, κάνοντας δεύτερες σκέψεις.

Οι

μετανάστες αυτοί όπως αναφέρει το "Εθνος" βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς παραμένουν για 40 και πλέον μέρες σε καθεστώς περιορισμού στη Χίο ενώ γνωρίζουν πως δεν έχουν καμία τύχη αν καταθέσουν αίτημα ασύλου, αφού δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και αυτό θα απορριφθεί. Φτάνοντας -όπως ήλπιζαν- κολυμπώντας στις τουρκικές ακτές, θα είχαν μια ελπίδα να αναζητήσουν την τύχη τους με άλλον τρόπο.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι μετανάστες εντοπίστηκαν να κολυμπούν σε απόσταση μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων μέτρων από την ακτή, στην περιοχή ανοιχτά της Σούδας Χίου, όπου λειτουργεί ανοιχτή δομή φιλοξενίας. Στην πρώτη περίπτωση το μεσημέρι της Δευτέρας, οι τέσσερις Μαροκινοί που περισυνελέγησαν από συνεργαζόμενα με το λιμεναρχείο σκάφη, είχαν μαζί τους για υποστήριξη ένα σωσίβιο-κουλούρα, ενώ χθες το πρωί βρέθηκαν άλλοι δύο μετανάστες να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο.

πρόσφυγεςΧίοςλιμάνι Χίουεπαναπροώθηση ΤουρκίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα