Αντίθετο το ΚΚΕ στον κλιματικό νόμο και την «πράσινη μετάβαση»

Απέναντι στη διαμόρφωση ενός κλιματικού νόμου τάσσεται το ΚΚΕ σύμφωνα με την τοποθέτηση που έκανε την Τρίτη στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής με θέμα την ενημέρωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τη «στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία».


Σύμφωνα με τον γ.γ. της Κ.Ε. του

ΚΚΕ, η πρόταση για τη διαμόρφωση ελληνικού κλιματικού νόμου «δεν αποτελεί κάποια εγχώρια πρωτοτυπία», αλλά «πρόταση ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία του ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου, που συνιστά το νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Τα βασικά σημεία στα οποία εστίασε την κριτική του ήταν τα εξής:
• Ο πραγματικός στόχος δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αντιθέτως «οι στόχοι δεν είναι άλλοι από τη διαμόρφωση όρων ικανοποιητικής κερδοφορίας για νέες επενδύσεις στον τομέα της “πράσινης ενέργειας” και άλλους κλάδους της οικονομίας».
• Οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης – το οποίο, όπως είπε, όλα τα κόμματα χαιρέτισαν πλην ΚΚΕ – θα κατευθυνθούν στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης «πράσινης» και «ψηφιακής» ανάπτυξης. Όμως, για κάθε εκταμίευση από το ταμείο ανάκαμψης, συμπλήρωσε παραπέμποντας στα προαπαιτούμενα, «θα πρέπει να νομοθετούνται αντεργατικά μέτρα, όπως το νομοθετικό τερατούργημά σας, ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη των νέων επενδύσεων».
• «Η υλοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας, όχι μόνο δεν μπορεί να προστατεύσει τις εργατικές – λαϊκές δυνάμεις, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε νέες θυσίες των κοινωνικών αναγκών στον βωμό του κέρδους και σε περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος».


Ενδεικτικά, σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) τόνισε πως για τον κόσμο «μεταφράζονται σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, με την τιμή του να έχει κυριολεκτικά πολλαπλασιαστεί την τελευταία 15ετία, οδηγώντας σε δραστική αύξηση της ενεργειακής φτώχειας. Παράλληλα, με τις ρήτρες ρύπων που επιβάλλει η κοινοτική πολιτική του Green Deal, έρχονται νέες αυξήσεις 7% στην τιμή του ρεύματος, που φυσικά θα τις φορτώσετε στην πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών και θα ελαφρύνετε τα βάρη για τους ομίλους».

Επίσης, έδειξε ουσιαστικά ως ένοχα για υποκρισία τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και τα εγκάλεσε για τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές ή πρακτικές που εφάρμοσαν. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη σύμβαση για το Ελληνικό, την οποία ψήφισαν μαζί η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛΛ, αλλά και στον ΧΥΤΑ Φυλής.


Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στην πραγματικότητα η πράσινη μετάβαση επιφέρει αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και ο κατάλογος των παραδειγμάτων είναι μακρύς. Ως κύριο παράδειγμα έφερε τα αιολικά πάρκα που οδηγούν σε καταστροφή βουνών, δασικών εκτάσεων και περιοχών Natura «με αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα και στην αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων», στην τοπική οικονομία και το ίδιο το περιβάλλον.

«Έχετε φθάσει στο σημείο να οδηγείτε σε ανυπολόγιστη καταστροφή ακόμα και τα βουνά των Αγράφων και της Πίνδου, ενώ, ως κερασάκι στην τούρτα, ετοιμάζεστε να παραδώσετε για να γίνουν εγκαταστάσεις ΑΠΕ ακόμα και τους τόπους μαρτυρίων, τη Μακρόνησο και τη Γυάρο» είπε. Και πρόσθεσε ειρωνικά:
«Σε λίγο θα βάλετε ανεμογεννήτριες και στην Ακρόπολη, αφού εκεί, στον βράχο της Ακρόπολης, έχει δυνατούς αέρηδες… Ελπίζω, βέβαια, να μη σας δίνουμε ιδέες».

Ειδήσεις σήμερα

Υπουργείο Υγείας: Πώς να αντιμετωπίσετε τον καπνό από την πυρκαγιά στην Κόρινθο

Εικόνες καταστροφής από την πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας-Καμμένα σπίτια, σε απόγνωση οι κάτοικοι (video)

Ραγκούσης: Η ΝΔ να διαγράψει τον Λοβέρδο για όσα είπε για την συνεπιμέλεια

Keywords
Τυχαία Θέματα