Αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις για το τίποτα

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αυξάνονται οι δηλητηριώδεις ατάκες, ιδιαίτερα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Αναμενόμενο βέβαια, πλην όμως πολλή ενέργεια ξοδεύεται σε κατηγορίες που δεν έχουν ούτε στοιχειώδη βάση.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή περί «κλεισίματος των τραπεζών» και συστήματος πληρωμών «Δήμητρα», από το οποίο υποτίθεται ότι απειλείται η χώρα σε περίπτωση μιας «προοδευτικής κυβέρνησης» την οποία επαγγέλλεται ο Τσίπρας. Αυτό

το ενδεχόμενο χρησιμοποιεί διαρκώς η Ν.Δ. επιτιθέμενη κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε κατηγορηματικά το σχέδιο «Δήμητρα», χαρακτηρίζοντάς το «προσωπική εμμονή» του Βαρουφάκη, αλλά το ζήτημα είναι αλλού.

Πριν απ’ όλα, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα συγκυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, παρά τα όσα λέγονται προεκλογικά από την Κουμουνδούρου στην προσπάθεια προσεταιρισμού μιας συγκεκριμένης μερίδας ψηφοφόρων.

● Ο Βαρουφάκης το έχει αποκλείσει και κάνει ό,τι μπορεί για να ανοίξει μια πολύ μεγάλη τάφρο μεταξύ του κόμματός του και του ΣΥΡΙΖΑ – εκεί εντάσσουν πολλοί τα περί σχεδίου «Δήμητρα» που ξεθάφτηκαν ξαφνικά από το ΜέΡΑ25.

● Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να συγκυβερνήσει με τον Βαρουφάκη. Και οι δύο πλευρές λένε την αλήθεια.

Συνεπώς – εφόσον το ΚΚΕ δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να συμμετάσχει – το μόνο σενάριο που απομένει ως «προοδευτική κυβέρνηση» συνεργασίας είναι μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ. Δεδομένου όμως ότι με απλή αναλογική δεν βγαίνουν τα κουκιά, πάμε αυτόματα στις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Φυσικά θα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό δέλεαρ για το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την περίπτωση…

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το σενάριο της απόσπασης κάποιων βουλευτών από άλλα κόμματα για να καταφέρει η Ν.Δ. να φτάσει τους 151 εάν δεν πάρει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Τι μας λέει αυτό το σενάριο; Ότι ο Μητσοτάκης θα ρισκάρει να κάνει κυβέρνηση με απολύτως εύθραυστη πλειοψηφία, η οποία θα εξαρτάται από διάφορα συμμαζώματα. Άκυρο.

Προφανέστατα λοιπόν, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η Ν.Δ. θα έχει μοναδική επιλογή τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν υπάρχει ανάγκη για παροχή σοβαρών πολιτικών ανταλλαγμάτων.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η συμμετοχή του σε συγκυβέρνηση με τον πρώτο των εκλογών, εφόσον αυτή γίνει στη βάση μιας αξιοπρεπούς συμφωνίας, την οποία προθύμως θα του δώσει ο πρώτος, όποιος κι αν είναι.

Συμπέρασμα: Έχουμε φάει τις πρώτες προεκλογικές ημέρες συζητώντας μπούρδες χωρίς κανένα νόημα. Δεν λέμε, θεμιτή η ψηφοθηρία, αλλά υπάρχει και ένα όριο στην προσβολή της νοημοσύνης μας – και αυτής των πολιτών…

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023 – ψηφοδέλτια Επικρατείας ΝΔ: Παραίτηση επί… σκηνής

Εκλογές 2023: Για το… 7% στοχεύει το ΚΚΕ – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση MRB: Στο 4,8% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Τα σενάρια για τις έδρες

Keywords
Τυχαία Θέματα