Αντιδράσεις από κύκλους του Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά – Σκληρό άρθρο περί «διασυρμού»

Με ένα σκληρό άρθρο στο dailypost.gr, στενότατος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, φαίνεται να «σηκώνει το γάντι» που πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί «πολιτικών δυνάμεων, και ορισμένων δημοσιογράφων που έχουν χτίσει καριέρες, χτίζοντας κάποια εικόνα από την οποία δεν θέλουν πια να αποστούν» μέσα από τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υπογράφει με το

ψευδώνυμο Θανάσης Κ., κάνει λόγο για διχαστική, όπως λέει, λογική ότι υπάρχουν τάχα οι «αισιόδοξοι» από τη μια πλευρά που θέλουν να «αδράξουν την ευκαιρία» και να τα βρούμε με την Τουρκία, και οι «επαγγελματίες πατριώτες» από την άλλη, ενώ κάνει λόγο για «διασυρμό, που απομειώνει το εκτόπισμα της Ελλάδας».

«Αυτή η διχαστική λογική, δεν είναι καν ανόητη. Είναι απλώς αχαρακτήριστη» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα ΔΕΝ απέτρεψε μια συμφωνία με την Τουρκία το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι που στήνουν καριέρες… εμποδίζοντας την «συνδιαλλαγή» με την Άγκυρα. Εκείνο που απέτρεψε μια οποιαδήποτε ουσιαστική συνεννόηση με την Άγκυρα, είναι ότι η Τουρκία συνεχώς προκαλεί και συνεχώς δημιουργεί νέα «τετελεσμένα» – και συνεχώς ζητάει περισσότερα. Κι είναι ΠΡΟΣΒΟΛΗ προς όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας (πλην ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι πρόβλημα να τα δώσει όλα), να υπαινίσσεται κάποιος ότι δεν τα βρήκαμε ως τώρα με την Τουρκία, γιατί κάποιοι «επαγγελματίες υπερπατριώτες στην Ελλάδα» το εμπόδιζαν…

«Αν κάποιοι «έστησαν καριέρες», αυτοί ήταν το λόμπυ του κατευνασμού! Όσοι διακήρυσσαν κάθε τόσο ότι οφείλουμε να κάνουμε ουσιώδεις παραχωρήσεις, προς την Τουρκία… Το «λόμπυ του κατευνασμού» έφτιαξες καριέρες στην Ελλάδα! Και δεν πέτυχε τίποτα απολύτως!» αναφέρει ο συντάκτης.

Ο αρθρογράφος καταλήγει σε κάποιες επισημάνσεις, όπως προέκυψαν από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Το πρόβλημα της Ελλάδας ΔΕΝ είναι να «θυσιάσουμε ένα μέρος της κυριαρχίας μας ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων» μας για να επιτύχουμε «επίλυση» των ελληνοτουρκικών! Όποιος τα λέει αυτά, άθελά του ενθαρρύνει τον Ερντογάν:

— Πρώτον, να ζητάει τα πάντα! Γιατί όσα περισσότερα ζητάει τόσα περισσότερα πιστεύει ότι θα του δώσουμε, για να διασώσουμε τα υπόλοιπα!

— Δεύτερον, γιατί όσα κι αν «διασώσουμε» σε πρώτη φάση, αμέσως μετά θα συνεχίσει να ζητάει – κι άλλα ! Αφού ήδη θα του έχουμε δώσει κάποια, μόνο με την απειλή πολέμου, αν συνεχίσει το ίδιο, επίσης με απειλή πολέμου, θα πιστεύει βασίμως ότι θα υποχωρήσουμε ξανά!

Τον επεκτατιστή ΔΕΝ τον σταματάς με το να τον ταΐζεις «ολίγα» κάθε φορά. Απλώς του ανοίγεις την όρεξη να απαιτήσει λίγο αργότερα πολύ περισσότερα…

Σε άλλο σημείο, ο «Θανάσης Κ», σημειώνει ότι η Τουρκία, προσπαθεί να δημιουργήσει παντού «τετελεσμένα» χρησιμοποιώντας την ισχύ της, τουλάχιστον όπου αυτή εκδηλώνεται χωρίς αντίσταση από την άλλη πλευρά (unopposed). Κι ύστερα προσπαθεί να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της, επιβάλλοντας διαπραγματεύσεις ή Συμφωνίες, όπου παίρνει μέρος όσων έχει ήδη επιβάλλει ως «τετελεσμένα». Αν το καταφέρει, επικαλείται κι αυτή το Διεθνές Δίκαιο… Αν δεν το καταφέρει – κι όπου το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς συμβάσεις δεν την συμφέρουν – τότε αρνείται να δεχθεί τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου (όπως κάνει με το Δίκαιο της Θάλασσας) ή ζητάει να αλλάξουν οι Διεθνείς Συμβάσεις (όπως κάνει με τη Συνθήκη της Λωζάνης παγίως, και με τη Συνθήκη του Μοντρέ πολύ τελευταία).

«Η Ελλάδα οφείλει να ακυρώνει τέτοιες τουρκικές μεθοδεύσεις, όχι να τις… «διευκολύνει»! Γιατί στρέφονται κυρίως εναντίον της Ελλάδας. Όλη η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», στρέφεται εναντίον της Ελλάδας…

Η Ελλάδα οφείλει να εξηγήσει στους συμμάχους και τους εταίρους της, ότι σε τέτοιες μεθοδεύσεις ΔΕΝ θα είναι accommodative…

Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποδέχεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο μόνον όταν είναι εναντίον της, αλλά όταν είναι υπέρ της να το… διαπραγματεύεται με όσους την απειλούν!

Αυτός ο διασυρμός απομειώνει το «διεθνές εκτόπισμα» της Ελλάδας! Δεν την καθιστά «αρεστή» στους συμμάχους της. Την οδηγεί να χάνει δυνητικούς συμμάχους…»

«Αν θέλει κάποιος να πάει να «λύσει» τα προβλήματα της ΑΟΖ με την Τουρκία, βάσει προβλέψεων που υπήρχαν ΠΡΙΝ το 1982, όταν δεν υπήρχε καν η έννοια της ΑΟΖ, κι όταν δεν υπήρχε η διεθνώς αποδεκτή αρχή ότι όλα τα νησιά έχουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε ΑΟΖ, όποιος αυτό έχει στο μυαλό του, να το… ξεχάσει! Όποιος έχει στο μυαλό του να πάει να «λύσει» τα προβλήματα με την Τουρκία βάσει του Διεθνούς Δικαίου που προϋπήρχε, απλά ακυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Και παραδίδει μέρος τους στην Τουρκία. Εξ υπαρχής…» προειδοποιεί ο συντάκτης.

Σημειώνεται πως το γεγονός ότι στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά διατυπώνει τις συγκεκριμένες απόψεις, δεν σημαίνει ότι το άρθρο απηχεί τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένεται μια πιθανή αντίδραση του κ. Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά.

Διαβάστε επίσης:

Ταβανόπροκα Πολάκη για Τσακαλώτο: Όχι με θολούρες, δηθενιές και υποτιθέμενη «αστικη αυτοπεποίθηση»

ΣΥΡΙΖΑ: Και η Κατερίνα Παπανάτσιου υπέρ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου

Κυριάκος Πιερρακάκης: Εθνικός εξαιρετισμός τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Keywords
Τυχαία Θέματα