Ανταποκρινόμαστε ήδη στο 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων

Για πρώτη φορά στη χώρα μια Κυβέρνηση ανταποκρίνεται τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τις προσδοκίες των πολιτών, οι οποίοι, στις εθνικές εκλογές, προ λίγων εβδομάδων, της έδωσαν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης.

Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατά τον πρώτο μήνα της νέας τετραετίας, ανταποκρίνεται ήδη σχεδόν στο 50%

των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Η συνέπεια, η αποτελεσματικότητα, αλλά και ο κοινωνικός χαρακτήρας των θέσεών της ήταν, άλλωστε, μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών, βάσει των οποίων, οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύτηκαν εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία και δικαιώνονται γι’ αυτή τους την επιλογή. 

Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, σημαντικές, οριζόντιες, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, της τάξεως των 70 ευρώ το μήνα, από την 1/1/2024. Ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι κυρίως οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά, όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και οι Πανεπιστημιακοί, οι οποίοι και θα λάβουν πρόσθετες αυξήσεις.  

Προβλέπεται, επίσης, αύξηση του αφορολόγητου – ενδεικτικά για τις οικογένειες με δύο παιδιά η έκπτωση φόρου θα αγγίξει τα 220 ευρώ το χρόνο-, καθώς και μείωση φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις για νέους, όπως το youth pass, οικογένειες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων. Σημαντική είναι και η απαλλαγή από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων αγγίζει τα 4,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία και σημειώνεται ότι πρόκειται για ποσό, το οποίο η Κυβέρνηση είχε φροντίσει, κατά την προηγούμενη
τετραετία, να αποταμιεύσει μέσω της ορθής της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ειδικότερο σημείο του νομοσχεδίου συνιστά η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες
που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών, ήτοι για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες.

Πρόκειται για μια σοφή διάταξη, η οποία δίνει κίνητρο στη διαμόρφωση μιας σωστής ασφαλιστικής πρακτικής, σύμφωνα με την οποία, τα σπίτια θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών κινδύνων και ανθρωπογενών καταστροφών. Μια πρακτική, άλλωστε, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και ενίοτε υποχρεωτική στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, όμως, παρότι πρόκειται για μια χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές, δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση των οικιών, αλλά ούτε συνιστά συνήθη πρακτική. Με την εν λόγω νομοθετική παρέμβαση και την παροχή οικονομικού κινήτρου, μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, επιτυγχάνεται, ωστόσο, η ενίσχυση της πρακτική της ασφάλισης των οικιών.

Παράλληλα, διπλασιάζεται το ύψος της χρηματοδότησης κατά 375 εκατ. ευρώ για το σημαντικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο το έχει αγκαλιάσει όλη η νέα γενιά.  Περαιτέρω, θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ώστε να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, ενόψει της κρίσιμης επιλογής τους στις εθνικές εκλογές, κατά πόσο είναι εφικτά τα όσα εξαγγέλλουν και υποστηρίζουν οι υποψήφιοι εκλογικοί συνδυασμοί.

Ακόμα, η ρύθμιση που εισάγεται για την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των τόκων ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, η οποία θα ισχύσει πλέον και για τα νομικά πρόσωπα, πέραν των φυσικών προσώπων, στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των επενδύσεων σε τίτλους τους ελληνικού δημοσίου και στην περαιτέρω βελτίωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Κάτι που συνεπακόλουθα θα οδηγήσει σε οικονομική μεγέθυνση των εισοδημάτων του δημοσίου.  Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται και τα επόμενα σημαντικά νομοσχέδια, ώστε να
διατηρηθεί η ανοδική πορεία της οικονομίας μας και η στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων
πολιτών.  

*Η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι βουλευτής Ηλείας της ΝΔ

Διαβάστε επίσης:

Ο πόλεμος κατά της φωτιάς είναι καθήκον όλων…

Το «ελληνικό καλοκαίρι» φλέγεται

Η ψήφος των αποδήμων!

Keywords
Τυχαία Θέματα