Ανοικτό από Ντάισελμπλουμ το ενδεχόμενο παράτασης – «Ευέλικτοι» οι θεσμοί, η μπάλα στο ελληνικό γήπεδο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δυσκολία να επιτευχθεί μια «αξιόπιστη» συμφωνία, ο λιγοστός χρόνος που απομένει ως τη λήξη του προγράμματος, η ευελιξία των δανειστών και κυρίως το ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας είναι ο κοινός παρονομαστής στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup χωρίς συμφωνία, όπως αναμενόταν.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και σημείωσε πως «πολύ λίγη πρόοδος έχει γίνει στις συζητήσεις

μεταξύ θεσμών και Αθήνας και δεν υπάρχει ορατότητα για συμφωνία» καθώς πολύ λίγα μέτρα από αυτά που έχει προτείνει η Αθήνα έχουν κριθεί αξιόπιστα.

«Στείλαμε ισχυρό μήνυμα στην Αθήνα να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις» και όσον αφορά τον παράγοντα χρόνο σημείωσε ότι:

είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία, αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστη. Το πρόγραμμα τελειώνει στα τέλη του μήνα. Υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες και μένει πολύ λίγος χρόνοςείναι αδύνατο να υπάρξει υλοποίηση μιας συμφωνίας με την Ελλάδα και εκταμιεύσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου. Με άλλα λόγια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος εάν υπάρξει συμφωνία, για την οποία όταν ρωτήθηκε είπε πως δεν συζητήθηκε τι μορφή θα μπορούσε να έχει

Τέλος, εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξουν νέα βήματα τις επόμενες ημέρες, αλλά υπογράμμισε πως το αν θα υπάρξει λύση στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας εξαρτάται από το αν η Ελλάδα θα στείλει αξιόπιστες προτάσεις.

Λαγκάρντ: Είμαστε ευέλικτοι και περιμένουμε - Άδειασμα σε Βαρουφάκη

Ιδιαίτερη σημασία στην ευελιξία του Ταμείου έδωσε στη δήλωση της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το Eurogroup.

Όπως είπε, αναμένει τις επόμενες ημέρες ρεαλιστικές και αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι το ταμείο απέδειξε την ευελιξία του, και πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρηθούν 4 βασικοί παράγοντες:

· Η βιωσιμότητα του χρέους,

· η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων,

· η χρηματοδότηση του προγράμματος και

· η ευελιξία των θεσμών.

Ερωτηθείσα σχετικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος και πως «πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο με ενήλικες στο δωμάτιο», κάτι που ερμηνεύεται ως άδειασμα στον Έλληνα υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Μοσκοβισι: «Το τέλος της παρτίδας»

Σε αυστηρούς τόνους κινήθηκε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σημειώνοντας και αυτός ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας.

«Υπάρχει λίγος χρόνος», είπε, «η κατάσταση είναι δύσκολη και θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, συνέχισε. Κάνω έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Συντάσσομαι με τον Γερούν στην αποστολή του μηνύματος».

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών τόνισε επίσης ότι δεν υπήρξε συμφωνία μετά από πεντάμηνες εντατικές διαβουλεύσεις παρά το γεγονός ότι η ακεραιότητα της ευρωζώνης είναι στόχος όλων. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει εμπλοκή τις δύο τελευταίες εβδομάδες διευκρινίζοντας πως από πλευράς δανειστών υπάρχει πνεύμα ευελιξίας ως προς τα μέτρα και συνέχισε λέγοντας ότι οι προτάσεις των θεσμών δεν είναι από κοινωνικής απόψεως απαράδεκτες.

Κατέληξε λέγοντας πως τo τέλος Ιουνίου είναι το όριο, «είναι το τέλος της παρτίδας» και απεύθυνε έκκληση στην ελληνική πλευρά να κινηθεί με εποικοδομητικό πνεύμα και με ευελιξία.

Γ.ΝτάισελμπλουμΚ. ΛαγκάρντΠ. ΜοσκοβισίEurogroupHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα