«Αναπνέει» η κτηματαγορά - Σημάδια ισχνής ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

Σημάδια ισχνής ανάκαμψης αρχίζουν να δημιουργούν δειλά προσδοκίες αναθέρμανσης.

Αύξηση 15% σημειώνουν οι πωλήσεις ακινήτων τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, αποτυπώνοντας τη μεγάλη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στον κλάδο και στην οικονομία γενικότερα. Το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα σε συνδυασμό με τα μέτρα της κυβέρνησης, κυρίως το σχέδιο πολιτογράφησης, ανεβάζουν τις πωλήσεις ακινήτων, ενώ θετικά συντείνει και η χαλάρωση των κριτηρίων από τις τράπεζες

για δανειοδοτήσεις.

Ενδείξεις ανάκαμψης στην ελληνική κτηματαγορά φανερώνουν τα στοιχεία της REMAX και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οι τιμές των ακινήτων ανά τη χώρα παρουσιάζουν κατά μέσο οριακή αύξηση 1%, γεγονός που αποκαλύπτει ότι οι σταθεροποιητικές τάσεις της προηγούμενης χρονιάς θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ανοδικές.

«Το γεγονός αυτό δείχνει ότι αργά αλλά σταθερά η κτηματαγορά είναι έτοιμη να αποτελέσει και πάλι τον επενδυτικό πόλο και να εξελιχθεί σε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει στην έρευνά της η REMAX Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι επενδυτικές ευκαιρίες προβάλλουν τόσο για ιδιώτες όσο και για επαγγελματίες. Αναμφισβήτητα ρόλο στην όλη προσπάθεια αναμένεται να παίξει και η διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Οι νέες τιμές, ανάλογα με το πόσο και πού θα αυξηθούν ή θα μειωθούν, θα επηρεάσουν την τοπική αλλά και τη συνολική κτηματαγορά, διαμορφώνοντας νέες τάσεις ανάλογα με τα ποσοστά αναπροσαρμογής.

Σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της REMAX, περίπου το 93% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες / μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα και τα επαγγελματικά ακίνητα αποτέλεσαν το 3% και το 4% αντίστοιχα. Προτιμήθηκαν μάλιστα οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110 τ.μ.).

Συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 93%, έναντι των νεόδμητων και νέων (μέχρι πενταετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 7%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (24% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη, τέλος, στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (47%).

● Στην Αττική, η πλειονότητα των ακινήτων (64%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω των 25 ετών). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως πενταετίας) συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/6 των προτιμήσεων (15%). Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών το ποσοστό προτίμησης ανήλθε στο 17%.

● Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω των 25 ετών με ποσοστό 62%, δηλαδή πάνω από τις μισές κατοικίες. Ακίνητα νεότερα της πενταετίας προτιμήθηκαν από το 5% μόλις, ενώ περίπου 1 στα 6 που προτιμήθηκαν ήταν ακίνητα από 6 έως 15 ετών (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 17% αφορούσε ακίνητα 16 έως 25 ετών.

Νέα ζήτηση για δάνεια

Ενθαρρυντικά, όπως προαναφέραμε, είναι τα μηνύματα από τη ζήτηση νοικοκυριών για νέα στεγαστικά δάνεια, καθώς και για ζήτηση ρευστότητας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρώτο τρίμηνο του 2018, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ενώ η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε ώς έναν βαθμό. Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2018, ενώ η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά, το πρώτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα πάντα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, αύξηση 15% - 18% στις πληρωμές μη εξυπηρετούμενων – κυρίως στεγαστικών – δανείων σημειώθηκε τον Δεκέμβριο. Μάλιστα «η αποπληρωμή “ξεχασμένων” δόσεων αποτελεί την πλέον ουσιαστική παράμετρο, καθώς πρόκειται για αμιγώς “καθαρό χρήμα”, χωρίς ίχνος ρίσκου, σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις, για τις οποίες υπάρχει 50% πιθανότητα να μην τηρηθούν από τον δανειολήπτη».

Εάν η τάση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τότε μεγάλο μέρος του πλέον προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων, που δεν είναι άλλο από τα στεγαστικά – εξαιτίας της μείωσης των οικογενειακών εισοδημάτων αλλά και της σημαντικής πτώσης στις τιμές των ενεχύρων –, θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης.

Ανασχετικοί οι φόροι

Βέβαια το ευχάριστο αυτό τοπίο στην κτηματαγορά έρχονται να επισκιάσουν και πάλι οι φόροι… Έπειτα από τέσσερα χρόνια συνεχών αναβολών, πλέον από την 1.1.2018 θα επιβληθεί κανονικά ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, ο οποίος έχει θεσμοθετηθεί με τον νόμο 4172 του 2013. Δηλαδή ο πωλητής ακινήτου θα πρέπει να πληρώνει φόρο 15% αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο και 26% αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο (πλέον του φόρου μεταβίβασης 3% που πληρώνει ο αγοραστής) στην υπεραξία που προκύπτει, αν αφαιρεθεί από την τιμή πώλησης συμβολαίου η τιμή κτήσης του ακινήτου.

Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με τρεις τρόπους:

● Την τιμή αγοράς που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς (συνήθως αρκετά μικρότερη από την εμπορική) όταν αγοράστηκε το ακίνητο.

● Το πραγματικό κόστος κατασκευής - ανέγερσης, με βάση το σύνολο των σχετικών τιμολογίων.

● Την αξία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης του ακινήτου κατά τον χρόνο απόκτησης του ακινήτου.

Σε περίπτωση κτήσης λόγω θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής, η τιμή κτήσης προσδιορίζεται κατά τον χρόνο επαγωγής της κληρονομιάς ή κατά τον χρόνο κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής.

Ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμής της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένα ακίνητο που αποκτήθηκε με τιμή 100.000 ευρώ το 2013 και θα πουληθεί το 2018 με τιμή 125.000 ευρώ έχει υπεραξία 25.000 ευρώ. Επειδή όμως ο πωλητής το έχει διακρατήσει για μια πενταετία εμπίπτει στο αφορολόγητο για υπεραξία μέχρι 25.000 ευρώ και δεν πληρώνει φόρο υπεραξίας. Αντίστοιχα όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 θα απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

Η τελική υπεραξία επί της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος θα προσδιορίζεται με βάση ποσοστιαίους συντελεστές απομείωσης κλιμακούμενους ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 25).

Ειδικά για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από 1η Ιανουαρίου 1995 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2002 οι συντελεστές απομείωσης θα περιορίζονται, καθώς θα πολλαπλασιάζονται με 0,8.

Πολυνομοσχέδιο για πλειστηριασμούς, επίδομα τέκνων και απεργίες

Ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς, τις απεργίες, το επίδομα τέκνων, το Κτηματολόγιο κ.ά. περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις». Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης και αναμένεται να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, οι ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων (άρθρο 208) ότι από τις 21.2.2018 οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης. Επίσης, για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21.2.2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειάς τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή για την έκδοση νέου αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα, Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10.00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18.00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13.59.00 έως 13.59.59 ή από ώρα 17.59.00 έως 17.59.59 δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών.

Για το επίδομα παιδιού προβλέπεται ότι θα καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Για τον καθορισμό των δικαιούχων οικογενειών προσδιορίζονται τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, ως εξής: έως 6.000 ευρώ, από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ και από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ. Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:

1. Για την πρώτη κατηγορία:

● 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

● Επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.

● 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

2. Για τη δεύτερη κατηγορία:

● 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

● Επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.

● Επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

3. Για την τρίτη κατηγορία:

● 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

● Επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,

● Επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Ορίζεται ακόμη ότι το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η διάταξη για τις απεργίες (άρθρο 211, Ποσοστό απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας) προβλέπει ότι μετά το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 1264/1982 (Α’ 79) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών». Αναφορικά με τη διάταξη για τις απεργίες σημειώνεται ότι ουδεμία αλλαγή επέρχεται στα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς και στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλωστε, η απόφαση για απεργία λαμβάνεται από το διοικητικό συμβούλιο, όπου δεν έχουν εφαρμογή οι ανωτέρω κανόνες απαρτίας.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις για το Κτηματολόγιο, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, την ενίσχυση της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, τον ΕΦΚΑ (απαγόρευση χορήγησης δανείων σε φορείς ιδιωτικού δικαίου), τα τουριστικά λεωφορεία, την αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης κ.ά.

ακίνητακτηματαγοράπωλήσεις ακινήτωνπλειστηριασμοίστεγαστικά δάνειαIssue: 2018Issue date: 26-4-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
σημαδια, εισφορα αλληλεγγυης, τραπεζες, ελλαδα, νέα, θεσσαλονικη, νεότερα, αμιγώς, σημαίνει, επιδομα, απεργιες, βουλη, προσφορες, ήτοι, απεργια, εφκα, λεωφορεια, date, video, popular, χρηματιστηριο, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αξια, απεργια ταξι, τελος ακινητων, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, επιδομα θερμανσης, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, ογα επιδοματα, επιδομα παιδιου, ήτοι, πολυνομοσχεδιο, ακινητα, αφορολογητο, δανεια, ιχνος, κτηματολογιο, οικονομια, τα νεα, ωρα, αυξηση, αμιγώς, αττικη, ατμομηχανη, βραδυ, γεγονος, δευτερο, δειχνει, ευχαριστο, ευρω, υπαρχει, εξελιξη, ερευνα, ερχονται, ετη, ετων, ιδια, ηλικια, κλιμα, ληψη, μηνυματα, μηνες, νεότερα, παντα, οικοπεδα, πεμπτη, πλειστηριασμοι, πωλησεις, ρυθμισεις, ρολο, συζητηση, στεγαστικα δανεια, σχεδιο, ταση, τιμη, τριτη, φυσικο, date, εφαρμογη, ετοιμη, χωρα, ηλεκτρονικα, popular, σημαίνει, τραπεζα, θετικα
Τυχαία Θέματα