«Εκλογική παντιέρα» με εθνική συνεννόηση

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Η απάντηση του Κινήματος Αλλαγής στην αναμενόμενη πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς θέλει να κινηθεί το Κίνημα Αλλαγής προσπαθώντας να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Άμεσο στοίχημα των ημερών είναι η περιφερειακή συγκρότηση του νέου χώρου με μεγαλύτερη πρόκληση την είσοδο νέων μελών στα δημοτικά και περιφερειακά όργανα, ώστε να μην είναι ένα ΠΑΣΟΚ

plus, αλλά ένας οργανισμός στον οποίο συμπυκνώνεται όλο το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο του νέου χώρου.

Οι μέθοδοι για την προσέλκυση νέων στελεχών σε όλη τη χώρα θα εξεταστούν αναλυτικά στη σημερινή, πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση της 57μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία έχει πολλή και σημαντική δουλειά.

Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να ρίξει το βάρος για την οργανωτική συγκρότηση του νέου φορέα στον νέο γενικό γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, που σήμερα κάνει ουσιαστική πρεμιέρα στα καθήκοντά του, αλλά και στην Εκτελεστική Γραμματεία που συγκροτήθηκε με την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση θα φιλοξενηθεί στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της απόφασης για εκ περιτροπής συνεδριάσεις οργάνων στα γραφεία όλων των κομμάτων και συνιστωσών που αποτελούν το Κίνημα Αλλαγής, με το φιλοξενών κόμμα να εμμένει, παρά την προφανή οικονομική στενότητα, στην αναζήτηση ενός νέου κτηρίου, όπου συμβολικά και ουσιαστικά θα στεγαστεί ο νέος φορέας.

Ετοιμότητα σε αιφνιδιασμό

Πάντως, πέρα από τα οργανωτικά, όπου θα πρέπει να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν οι 40 τομείς πολιτικής δράσης του Κινήματος Αλλαγής, το στοίχημα είναι η πολιτική παρουσία του νέου φορέα, για τον οποίο θα πρέπει να αποφασιστούν οι επόμενες πολιτικές προτεραιότητες. Στόχος είναι το Κίνημα Αλλαγής, σε οργανωτικό και προγραμματικό επίπεδο, να είναι έτοιμο πριν από τις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σε περίπτωση φθινοπωρινού εκλογικού αιφνιδιασμού.

Για να μπορέσει όμως να αντέξει σε εκλογές με αξιώσεις θα πρέπει να έχουν συσταθεί και «ομογενοποιηθεί» οι νέες περιφερειακές και τοπικές επιτροπές πριν τη λήξη του καλοκαιρού. «Το ζήτημα είναι να προτάξουμε την πολιτική» είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας προχθές στον Αθήνα 9.84, προαναγγέλλοντας ότι εντός του Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο, ώστε το νέο Κίνημα να αποκτήσει ολιστική εκπροσώπηση.

Τη φιλοδοξία να μπουν στα τοπικά όργανα του κόμματος άνθρωποι εκτός των κομματικών μηχανισμών πρόβαλε στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7 ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Ο στόχος είναι ένα νέο κίνημα και θα πρέπει όσοι αναλάβουν θέσεις ευθύνης να είναι εκτός κομματικών μηχανισμών, να υπάρξουν θέσεις για νέους ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το κακό κομματικό παρελθόν» είπε συγκεκριμένα.

Επίκεντρο τα εθνικά

Στη σημερινή συνεδρίαση, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3.00 το μεσημέρι, αναμένεται να απασχολήσει και η πολιτική επικαιρότητα, κυρίως τα εθνικά θέματα, το Σκοπιανό – όπου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών –, καθώς και το προσφυγικό με φόντο τα επεισόδια στη Μυτιλήνη αλλά και την επιλεκτική προώθηση προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας από την Τουρκία.

Ήδη η Γεννηματά κατέθεσε την Κυριακή ένα πλαίσιο τεσσάρων θεμάτων που αφορούν την τουρκική επιθετικότητα. Στόχος της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, όπως λένε οι συνεργάτες της, δεν είναι μόνο η σκληρή κριτική για την κυβερνητική πορεία, ή η διαφοροποίησή της από τις νεοδημοκρατικές επιλογές, αλλά κυρίως να καταθέτει στη δημόσια συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις που να είναι εφαρμόσιμες και να απηχούν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, κάτι που αναμένεται να είναι και η «εκλογική παντιέρα» του νέου φορέα ως απάντηση στη σκληρή πόλωση που αναμένεται από τη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. τους επόμενους μήνες.

Συνεργάτες της Γεννηματά επισημαίνουν τον ορατό κίνδυνο η πολωτική τυφλή διαμάχη κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης να σπρώξει εξαθλιωμένα τμήματα της κοινωνίας εκτός πολιτικής έκφρασης ή στην αγκαλιά ακροδεξιών και ναζιστικών σχημάτων. Για αυτό και επισημαίνουν ότι θα επιχειρήσουν ως φορέας λογικής, συνεννόησης και συναίνεσης με το να καταθέτουν συνεχώς προτάσεις και να διαθέτουν στις τοποθετήσεις τους συγκεκριμένα πολιτικά επιχειρήματα.

Ως παράδειγμα δίνουν τις τέσσερις προτάσεις για διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας που κατέθεσε η Γεννηματά την Κυριακή και βοηθούν την κυβέρνηση να χαράξει έναν οδικό χάρτη προκειμένου να διευρύνει τα διεθνή ερείσματα και να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκυρίας, αντί να κινείται με ένα πρωτοφανή ερασιτεχνισμό, όπως επισημαίνουν, δίνοντας ως παράδειγμα τις αμήχανες και αλλοπρόσαλλες πρώτες μέρες της σύλληψης των δύο Ελλήνων αξιωματικών ή το αλαλούμ με τις γαλλικές φρεγάτες.

Σημειώνουν ότι η πρόταση βγήκε μετά από συνεχείς συσκέψεις εξειδικευμένων και έμπειρων στελεχών που κινήθηκαν σε ρεαλιστικούς και εφαρμόσιμους στόχους.

Αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.

Ταυτόχρονα το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί με τον πολιτικό του λόγο και τη στάση του να αποστασιοποιείται από τη Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε πολιτική ταύτιση υπονομεύει την προοπτική του.

Ένα νέο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει στο εσωτερικό του νέου φορέα είναι η ασφυκτική πίεση που δέχεται από κάποιους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης για συνεργασία και σύμπλευση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεγάλη πρόσβαση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, θα επιχειρήσει μέσω συνεργασιών, κυρίως με παράγοντες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, να πρωταγωνιστήσει.

Το Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του θα ήθελε να κινηθεί αυτόνομα και πιο ευέλικτα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να επωφεληθεί από μια συνεργασία με τη Ν.Δ. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες του Κινήματος Αλλαγής επιμένουν ότι η προώθηση της απλής αναλογικής στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές γίνεται ακριβώς για να υπηρετήσουν τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να φανεί πως οι δυνάμεις που υποστηρίζει πρωταγωνιστούν κυρίως μέσα από συνεργασίες με τους συνδυασμούς του Κινήματος Αλλαγής.

Στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν το υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει το νομοσχέδιο προκειμένου να δουν τις ακριβείς ρυθμίσεις, αν και έχουν καταγγείλει την απλή αναλογική από τη στιγμή της αναγγελίας της από τον Πάνο Σκουρλέτη.

ΠΑΣΟΚΚίνημα ΑλλαγήςκεντροαριστεράΓεννηματάΣΥΡΙΖΑΝΔεκλογέςIssue: 2018Issue date: 26-4-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα