Ακυρώνεται η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 στη σκιά του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης

ΚΟΣΜΟΣ

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι δεν θα απονείμει βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018, σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, λόγω σεξουαλικού σκανδάλου στη Σουηδική Ακαδημία.

Το σκάνδαλο αυτό είναι το μεγαλύτερο στα χρονικά του βραβείου από τη μέρα που απονεμήθηκε για πρώτη φορά, το 1901.

Αιτία της ακύρωσης του «Νόμπελ Λογοτεχνίας» για το 2018 είναι η εμπλοκή του Ζαν-Κλοντ Αρνό, συζύγου μέλους της επιτροπής Καταρίνα Φρόστενσον, σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.

Εκτός από τη γυναίκα της οποίας ο σύζυγος εμπλέκεται στο σκάνδαλο, έξι από τα 18 μέλη της Ακαδημίας παραιτήθηκαν ενώ δύο άλλα μέλη δεν συμμετέχουν στο έργο της Ακαδημίας για άλλους λόγους.

Η Σουηδική Ακαδημία αναφέρει ότι ο νικητής του «Νόμπελ Λογοτεχνίας» για το 2018 θα ανακοινωθεί μαζί με τον νικητή του βραβείου για το 2019.

Εκτός από τα 6 χρόνια των Παγκοσμίων Πολέμων, άλλη μια μόνο χρονιά δεν απονεμήθηκε το «Νόμπελ Λογοτεχνίας». Ήταν το 1935 καθώς δεν είχε βρεθεί «αξιόλογος νικητής».

Η Σουηδική Ακαδημία είναι μια από τις Βασιλικές Ακαδημίες της Σουηδίας. Ιδρύθηκε το 1786 από τον βασιλιά Γουσταύο Γ'. Στόχος της είναι η προαγωγή της σουηδικής γλώσσας. Από το 1901, τα ισόβια μέλη της λαμβάνουν κάθε χρόνο την απόφαση για το ποιος θα είναι ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, προς τιμήν του δωρητή Άλφρεντ Νόμπελ.

Μεταξύ των βραβευθέντων με Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι οι Μπομπ Ντίλαν (2016), Ντόρις Λέσινγκ (2007) και Σάμιουελ Μπέκετ (1969).

Νόμπελ Λογοτεχνίαςσεξουαλικό σκάνδαλοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα