Ακραία πόλωση στην Τουρκία – Για έκτροπα το βράδυ των εκλογών κάνει λόγο ο Κιλιτσντάρογλου

Ακραία πόλωση επικρατεί στην Τουρκία, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με τα περιστατικά επιθέσεων σε γραφεία πολιτικών της αντιπολίτευσης να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Επιπλέον, μετά τον λιθοβολισμό στο λεωφορείο του Έκρεμ Ιμάμογλου, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» μιλά σήμερα για προβοκάτσια, δείχνοντας ως υπαίτιο το κίνημα του Φετουλάχ Γκουλέν.

Την ίδια ώρα, επεισόδια ξέσπασαν σε καφενείο στη Σμύρνη, με αφορμή προεκλογικές αφίσες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις

δείχνουν σαφή επικράτηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό δίκτυο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να σημειωθούν έκτροπα τη βραδιά των εκλογών.

Όπως είπε. «ακούμε ότι κάποια στοιχεία θα βγουν στους δρόμους το βράδυ των εκλογών και θα κάνουν έκτροπα. Δεν είμαι μόνο εγώ (που δέχομαι αυτές τις πληροφορίες), αλλά και άλλοι αρχηγοί. Θέλω όλοι να είναι ήρεμοι».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης απάντησε και στις κατηγορίες του Ερντογάν περί διασυνδέσεων με το PKK λέγοντας ότι «στηρίζουν εμάς, ή στηρίζουν τους άλλους; Υπάρχει κοινή λογική! Έάν μία τρομοκρατική οργάνωση λέει “στηρίζω εσένα” σημαίνει ουσιαστικά ότι στηρίζει την αντίπαλη πλευρά».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» Γκιουλενιστές κρύβονται πίσω την επίθεση κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου στο Ερζερούμ, προπύργιο του ΑKP, υποδεικνύοντας ως υπεύθυνο έναν εν ενεργεία στρατιωτικό που ανήκει στις υπηρεσίες πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, με τον Ερντογάν να εμμένει στην εκδοχή της προβοκάτσιας από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι οι πέτρες που δέχθηκε είχαν στόχο τον λαό και τη δημοκρατία ενώ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Μπορεί να μας πετούν πέτρες, αλλά θα τους απαντήσουμε με τριαντάφυλλα. Ο καθένας κάνει αυτό που του ταιριάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, οι 15 συλληφθέντες για τα σοβαρά επεισόδια στο Ερζερούμ αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Από την πλευρά του, το AKP κατήγγειλε ένοπλη επίθεση σε προεκλογικό περίπτερο στο Γκαζιαντέπ από ομάδα του CHP, μετά από… καβγά.

Όπως αναφέρει σχετικά η Yeni Safak, σε ανάρτηση στο Twitter: «Ένοπλη επίθεση πραγματοποιήθηκε από ομάδα CHP κατά της εκλογικής θέσης του AK Party στο Γκαζιαντέπ. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το μέλος του δημοτικού συμβουλίου του CHP, Şehitkamil Ersin Atar, πυροβόλησε με όπλο. Δύο άτομα που τραυματίστηκαν από τη συμπλοκή μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο».

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε η τραγουδίστρια της ροκ, Ρίτα Λι

FT για εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση

Στο σφυρί το ρολόι του τελευταίου Κινέζου αυτοκράτορα (photos/video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακραία, Τουρκία –, Κιλιτσντάρογλου,akraia, tourkia –, kilitsntaroglou