Αγρότες: Αναβρασμός σε όλη την Ευρώπη – Μπλόκα, αγανάκτηση και προσχηματικός διάλογος από την Κομισιόν

Στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης αλλά και στους δρόμους των μεγαλουπόλεων βρίσκονται οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει διάλογο στο και πέντε.

Η γερμανική εφημερίδα  Süddeutsche Zeitung σχολιάζει την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, χαρακηρίζοντας τον διάλογο προσχηματικό.

Die Kommissionspräsidentin startet einen "strategischen Dialog" mit den Bauern. Aber was nutzt das

noch vor der Europawahl? Kommentar von @kelnberger #SZPlus https://t.co/NzMeB3EuCM

Süddeutsche Zeitung (@SZ) January 25, 2024

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άνοιξε έναν “στρατηγικό διάλογο” για το μέλλον της γεωργίας στις Βρυξέλλες και το ερώτημα είναι εάν θα οδηγήσουν τώρα οι αγρότες στην Ευρώπη τα τρακτέρ τους ήσυχα-ήσυχα στα σπίτια τους; Σίγουρα όχι, γιατί η οργή των αγροτών έχει πολύ βαθιές αιτίες για να διαλυθεί σε ένα στρογγυλό τραπέζι. Εδώ και δεκαετίες οι Βρυξέλλες χρηματοδοτούν μια γεωργία που καταστρέφει την ίδια της την ύπαρξη. Είναι δύσκολο να αλλάξει ρότα μια τέτοια μηχανή καταμερισμού χρημάτων και ξεκίνησε πολύ αργά. Η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική καταστροφή έχουν προχωρήσει τόσο πολύ που η Κομισιόν υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχτηκε σημαντική πίεση για να δράσει. Σε καμία περίπτωση δεν προχώρησε πολύ με το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, αλλά μάλιστα το εφάρμοσε και άσχημα… Ο “στρατηγικός διάλογος” μπορεί τώρα να θέλει να δώσει την εικόνα μιας βιώσιμης γεωργίας για το μέλλον, αλλά προς το παρόν εκλαμβάνεται ως μια φθηνή προσπάθεια της προέδρου της Επιτροπής να ηρεμήσει τα πνεύματα πριν από τις Ευρωεκλογές και είναι σαν να λέει στους αγρότες «συνέλθετε και ας κάτσουμε να μιλήσουμε!».

Κινητοποιήσεις και στο Βέλγιο

Εν τω μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των αγροτικών συνδικάτων έφτασαν στο Βέλγιο, με μια σειρά από διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν σήμερα στις τέσσερις γωνιές της περιοχής της Βαλονίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, αγροτικά σωματεία έχουν αποκλείσει με τρακτέρ τους δρόμους στα σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία, μεταξύ των πόλεων Ομπάνζ και Μον-Σαν-Μαρτίν. Στην επαρχία της Λιέγης έχει οργανωθεί μια επιχείρηση με πομπή από τρακτέρ και οδοφράγματα που εμποδίζουν την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο E42, ενώ κυκλοφοριακά προβλήματα παρουσιάζονται μεταξύ κάποιων πόλεων της επαρχίας.

Grogne du monde agricole : les actions démarrent partout en Belgique (vidéos) https://t.co/YSKXstdpKj pic.twitter.com/oLr2UPKSoC

— Le Soir (@lesoir) January 26, 2024

 Οι Βέλγοι αγρότες απαιτούν να ληφθούν γρήγορα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η Ομοσπονδία Νέων Αγροτών (FJA) πήγε να συναντήσει τον υπουργό Γεωργίας, Νταβίντ Κλαρνιβάλ, ζητώντας να ακούσουν οι πολιτικοί τα αιτήματά τους και να ασκήσουν πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από τη φλαμανδική πλευρά, η Algemeen Boerensyndicaat (Γενική Ένωση Αγροτών) δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση την επόμενη εβδομάδα.

Σε αναμμένα κάρβουνα ο Μακρόν στη Γαλλία

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή τα πρώτα μέτρα με γρήγορο αποτέλεσμα προκειμένου να απαντήσει στους αγρότες που διαδηλώνουν εδώ και μία εβδομάδα και οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι να αποκλείουν δρόμους στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αντιμέτωπος με την πρώτη σοβαρή κρίση μετά τον διορισμό του, ο Γκαμπριέλ Ατάλ αναμένεται να πάει σήμερα να συναντήσει τους αγρότες για να κάνει “συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων απλούστευσης” με τον υπουργό Γεωργίας Μαρκ Φεσνό.

LIVE | Le ministre de l’agriculture Marc Fesneau annonce une « panoplie de réponses » aux agriculteurs de la part du premier ministre https://t.co/IHVvRPOM6v

Le Monde (@lemondefr) January 26, 2024

Σύμφωνα με το μεγάλο αγροτικό συνδικάτο FNSEA, θα μεταβεί στην Οτ Γκαρόν (νοτιοδυτικά), όπου ξεκίνησε το πρώτο μπλόκο των αυτοκινητοδρόμων πριν από μία εβδομάδα.

Σήμερα το πρωί ο αυτοκινητόδρομος A1, ένας σημαντικός οδικός άξονας που συνδέει το Παρίσι με τη βόρεια Ευρώπη, ήταν κλειστός στην κυκλοφορία από τρακτέρ και δεμάτια άχυρο σε δύο σημεία, προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες.

“Σήμερα περιμένουμε τις απαντήσεις του πρωθυπουργού και αν δεν τις έχουμε θα συνεχίσουμε την κινητοποίηση”, δήλωσε ο Ζερεμί Αγιάρντ, συνδικαλιστής αγρότης στη βόρεια Γαλλία.

French farmers block key highway near Paris as protests increase pressure on govt
https://t.co/IGj04R20O7 pic.twitter.com/LOpiW4OSJf

FRANCE 24 (@FRANCE24) January 26, 2024

Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν την Πέμπτη, σύμφωνα με καταμέτρηση της FNSEA, της πλειοψηφικής αγροτικής οργάνωσης που πρόσκειται στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί εδώ και μία εβδομάδα να κατευθύνει το κίνημα.

Οι αγρότες που συνάντησε το AFP σε πολλά σημεία της Γαλλίας έχουν διάφορες διεκδικήσεις, ανάλογα με το αν είναι πτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί από τη γρίπη των πτηνών, οινοπαραγωγοί οι πωλήσεις των κρασιών των οποίων έχουν πέσει, βιοκαλλιεργητές λαχανικών που σνομπάρουν οι Γάλλοι, ή μεγάλοι παραγωγοί δημητριακών όπως ο Τιερί Καζμαζού, που καλλιεργεί γλυκό καλαμπόκι και πράσινα φασόλια για μια μεγάλη εταιρία κονσερβοποιίας στη Σιγκαλέν, στη Ζιρόντ.

400km d’autoroutes bloquées, l’A1 fermée, barrages autour de Paris… les actions du monde agricole paralysent la France (photos) https://t.co/cxuKQOB49d pic.twitter.com/65nlG84gQa

— Le Soir (@lesoir) January 26, 2024

“Η κινητοποίηση θα έχει διάρκεια”, προειδοποίησε ο Ολιβιέ Λιλιέβρ, παραγωγός παντζαριών και καλαμποκιού, σε ένα μπλόκο.

Κατά τη γνώμη του, “το GNR (το αγροτικό ντίζελ) είναι πραγματικά μια προτεραιότητα, μια πρωταρχική μείωση: πρέπει να επανέλθει στα 80 σεντ χωρίς φόρους ενώ το αγοράζουμε στο 1,20 ευρώ, είναι επείγον, μας χώνει στο χώμα!”.

Άλλοι θέλουν μια ελάχιστη τιμή για τα προϊόντα τους, ή την καταβολή βοήθειας ή αποζημιώσεων που τους οφείλονται εδώ και καιρό, ακόμη και μια αναστολή στην απαγόρευση των φυτοφαρμάκων, όπως έχει ζητήσει πρόσφατα η FNSEA. Ένα μέρος των 140 διεκδικήσεων του συνδικάτου απαιτούν νομοθεσία ή διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

French farmers pile pressure on govt to provide answers on aid, regulations
https://t.co/qZBWRoMiR1 pic.twitter.com/DoXArTEGuq

FRANCE 24 (@FRANCE24) January 25, 2024Αποκλεισμός μεγάλων οδικών αξόνων

Σχεδόν παντού στη χώρα, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν την Πέμπτη σε σύμβολα του κράτους και σε μεγάλα καταστήματα λιανικής, δίνοντας την εικόνα ενός θυμού που ριζοσπαστικοποιείται.

Χωρίς επέμβαση των δυνάμεων της τάξης σε αυτό το στάδιο, με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, να εκτιμά πως οι αγρότες δεν θα επιτίθεντο στους αστυνομικούς ούτε στους χωροφύλακες, και πως δεν θα έβαζαν φωτιά σε δημόσια κτήρια.

Crise agricole en France : la mobilisation continue avant les annonces de Gabriel Attal (vidéos) https://t.co/zt4m8ax6xO pic.twitter.com/Lrfe4VSoJM

— Le Soir (@lesoir) January 26, 2024

Στην Αζέν (νοτιοδυτικά), διαδηλωτές έβαλαν λάστιχα, πλαστικά, κοτέτσια και κοπριά μπροστά στον σταθμό, ενώ μια άλλη ομάδα απέκλειε τους δρόμους. Ένα αγριογούρουνο κρεμάστηκε μπροστά από ένα κτήριο της Επιθεώρησης Εργασίας.

Des actions des jeunes agriculteurs avant une entrevue avec David Clarinval ce vendredi https://t.co/EP7IHIizvh pic.twitter.com/dPahvSaGvf

— Le Soir (@lesoir) January 26, 2024

Για τον Σαρλ Ντεμεγέρ, παραγωγό αντιδιών στον Βορρά, “κλείνοντας τη Γαλλία, μπορεί να έχουμε απαντήσεις”.

Η παράμετρος της οικολογίας στις κινητοποιήσεις

Οι διαδηλώσεις έφεραν επίσης σε πρώτο πλάνο τα σχέδια συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου όπως εκείνη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Mercosur, που συνενώνει τις εμπορικές δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής, και στην οποία αντιτίθεται ένα μεγάλο μέρος της γαλλικής πολιτικής τάξης.

Στη Γαλλία, οι εισαγωγές τροφίμων αυξάνονται, μερικές φορές χωρίς να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες για τα φυτοφάρμακα για παράδειγμα.

Ενώ οι αγρότες κινητοποιούνται και στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Πολωνία, την Ελβετία, το κίνημα είναι δημοφιλές στη Γαλλία, αλλά δεν τάσσονται όλα τα συνδικάτα υπέρ της περικοπής των περιβαλλοντικών κανόνων.

As farmers protest in Germany and elsewhere, some of their anger is turning towards Brussels over the EU's environmental targets.

Is the unrest a threat to the European Union's Green Deal? https://t.co/qWb8hDzqGx

— Context Climate (@ContextClimate) January 23, 2024

Η Confédération paysanne, το τρίτο αντιπροσωπευτικό συνδικάτο, που πρόσκειται στην αριστερά, προτείνει λύσεις αρκετά διαφορετικές από εκείνες των συνδικάτων FNSEA, Jeunes agriculteurs και Coordination rurale.

Οι οικολογικές ΜΚΟ ανησυχούν με τις εκκλήσεις για χαλάρωση των κανόνων για το νερό ή τα φυτοφάρμακα.

Mehr als tausend Bauern klagen vor dem Bayerischen Verwaltungsgerichtshof gegen die roten Gebiete, in denen strenge Düngeauflagen gelten https://t.co/hgRQUw2dBR

Süddeutsche Zeitung (@SZ) January 25, 2024

“Η γεωργία δεν θα διευθετήσει την κρίση της με το να μειώνει τα περιβαλλοντικά μέτρα, το αντίθετο, αυτό το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την κατάσταση”, λέει η Σαντρίν Μπελιέ, διευθύντρια της ΜΚΟ “Humanité et Biodiversité”.

Διαβάστε επίσης:

Ταξίδι με τραίνο στους θρύλους του Μέλανα Δρυμού (Photos/Videos)

Προκλητικός ακροδεξιός υπουργός του Ισραήλ, χλευάζει την απόφαση της Χάγης

Χάγη: Το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα – Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να προστατεύονται

Keywords
μπλοκα αγροτων, ευρωπη, süddeutsche zeitung, le monde, mit, das, https, βρυξέλλες, γαλλια, monde, twitter, δραση, live, block, key, paris, france, afp, photos, διαδηλωσεις, gabriel, david, germany, brussels, european, green, deal, μκο, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Μις φαν ντερ ρόε, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, αστυνομικο τμημα, αγριογουρουνο, βελγιο, γνωμη, γωνιες, ηγεσια, ισραηλ, μκο, πιεση, πνευματα, προγραμμα, ωρα, afp, le monde, αξονας, αχυρο, βορεια, βρυξέλλες, γαζα, γεωργια, γριπη, δωσει, ευρω, ελβετια, εβδομαδα, εσωτερικων, εταιρια, εφημεριδα, ζωης, ιδια, ησυχα, εικονα, κυβερνηση, κοπρια, λαστιχα, μειωση, μπλοκο, νερο, ομαδα, παρισι, πεμπτη, πλαστικα, πολωνια, προβληματα, πρωι, πωλησεις, ροτα, σιγουρα, σειρα, συμβολα, σπιτια, σχεδια, τιμη, τμημα, τρακτερ, φασολια, φυτοφαρμακα, green, brussels, das, δικαιωμα, block, david, ενωση, france, gabriel, germany, γλυκο, https, χωρα, key, mit, monde, μπροστα, οργη, paris, süddeutsche zeitung, ξεκινησε, european
Τυχαία Θέματα
Αγρότες, Αναβρασμός, Ευρώπη – Μπλόκα, Κομισιόν,agrotes, anavrasmos, evropi – bloka, komision