Σεισμός στο Άγιο Όρος: Σε επιφυλακή οι μοναχοί, αυτοψία και έλεγχοι στις μονές – Μετασεισμοί μικρής έντασης

Ήσυχα έχουν περάσει οι τελευταίες ώρες στο Άγιο Όρος μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ σε μικρή απόσταση από τις Καρυές Χαλκιδικής.

Τις τελευταίες ώρες έχουν σημειωθεί πολλοί μετασεισμοί μικρής έντασης 2-3 ρίχτερ που έγιναν αισθητοί μόνο σε κάποια μοναστήρια.

Οι ζημιές που σημειώθηκαν σε κτίρια είναι μικρές, πλην όμως από χθες βράδυ οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς το φαινόμενο φαίνεται να εντάσσεται σε μια ευρύτερη σεισμική

δραστηριότητα που διαρκεί ήδη ένα χρόνο.

Σημειώνεται πως στο Άγιο Όρος βρίσκεται ο επιθεωρητής πυροσβεστικού σώματος βορείου Ελλάδος προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης.

Επιπλέον στη 1η μόνη του όρους σημείο βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών, Ηλίας Περτσινίδης, ενώ στην μέχρι στιγμής εικόνα «δεν έχουν δει κάτι ανησυχητικό». Σήμερα θα πάνε στις υπόλοιπες κοντινές μονές, ενώ αυτό το κλιμάκιο θα φύγει σήμερα και μέσα στην εβδομάδα θα συσταθούν και άλλα κλιμάκια που θα πάνε να ελέγξουν και τις υπόλοιπες μόνες.

Καραστάθης: Ανάγκη για επαγρύπνηση

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5», εξήγησε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Αγίου Όρους έχει ξεκινήσει από την ίδια περίπου περίοδο πέρυσι, με σταδιακή αύξηση της έντασης των δονήσεων. Η πρόσφατη σεισμική δόνηση εντοπίζεται στα νοτιοανατολικά όρια μιας σεισμικά ενεργής ζώνης μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων, η οποία ενδέχεται να επεκτείνεται περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε.

Ο κ. Καραστάθης υπογράμμισε την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση, δεδομένης της εγγύτητας της σεισμικής ζώνης σε ιστορικά και ιδιαίτερα ευάλωτα κτίρια: «Πρόκειται για παλαιές βυζαντινές κατασκευές, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν δοκιμαστεί από ισχυρούς σεισμούς σε κοντινή απόσταση. Όταν υπάρχει τέτοια εγγύτητα, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψιν το δυσμενέστερο σενάριο».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με τις γνωστές προειδοποιήσεις περί επικείμενου μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, παρότι η εγγύτητα γεωγραφικά ενδέχεται να προκαλεί συγχύσεις στο ευρύ κοινό.

Στεφανής: Η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο

Από την πλευρά του, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αλκιβιάδης Στεφανής, ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους μοναχούς, τους εργαζόμενους ή τους προσκυνητές.

«Η ζωή στο Άγιο Όρος συνεχίζεται κανονικά. Οι Ακολουθίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς διακοπή, η λειτουργία των μονών συνεχίζεται απρόσκοπτα. Όμως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ελέγχου», τόνισε.

Ειδικά κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ και της ΔΕΗ έχουν μεταβεί στο Άγιο Όρος για επιθεωρήσεις και καταγραφή πιθανών ζημιών. Ο ίδιος ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της Πυροσβεστικής, κ. Κοσμίδης, θα πραγματοποιήσει αυτοψία, ενώ κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, στο Άγιο Όρος θα μεταβεί και ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ανθεκτικότητα των παλαιών κτισμάτων, που αποτελούν όχι μόνο λειτουργικά μοναστηριακά συγκροτήματα αλλά και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως τόνισε ο κ. Στεφανής: «Ορισμένες μονές έχουν υποστεί σημαντικές ενισχυτικές παρεμβάσεις, ειδικά σε θεμέλια και στατικά σημεία. Ωστόσο, αρκετά από τα παλαιότερα κτίσματα, εντός και εκτός μοναστικών συγκροτημάτων, δεν έχουν ακόμα ενισχυθεί. Αυτά παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή».

Ο ίδιος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας, όπου υπάρχουν 22 εκκλησίες και δεκάδες βοηθητικά ή ιστορικά κτίρια, κάποια άνω των 1000 ετών. Παρά την ανθεκτικότητα τους, η εγγύτητα σε σεισμικά φαινόμενα θέτει νέα δεδομένα.

Ερωτηθείς για την συνολική εικόνα της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ο κ. Καραστάθης απάντησε πως η παρούσα έξαρση παραμένει εντός των στατιστικά φυσιολογικών ορίων: «Η σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο παρουσιάζει διαχρονικά αυξομειώσεις. Υπάρχουν έτη με έντονη δραστηριότητα, όπως το 2008, και έτη με ηπιότερη συμπεριφορά, όπως τα τελευταία. Όμως, τα φαινόμενα που παρατηρούμε δεν ξεφεύγουν από το αναμενόμενο πλαίσιο».

Ωστόσο, επισήμανε ότι απαιτείται πάντα επαγρύπνηση και προληπτική φιλοσοφία: «Οφείλουμε να σκεφτόμαστε με γνώμονα το δυσμενέστερο σενάριο. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα και κάθε κτίριο που φιλοξενεί κόσμο πρέπει να είναι ασφαλές».

«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός», λέει ο Λέκκας – «Περίεργο φαινόμενο που άρχισε εδώ και 14 μήνες»

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε -το μεσημέρι του Σαββάτου- στο Άγιος Όρος.

Μιλώντας στο OPEN, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εξήγησε πως ουδείς μπορεί να απαντήσει αν ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι. «Δεν ξέρουμε τις διαθέσεις της φύσης. Έχουμε να κάνουμε με ένα περίεργο φαινόμενο που έχει αρχίσει εδώ και περίπου 14 μήνες. Κορυφώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο, στη συνέχεια η σεισμική δραστηριότητα έπαψε, επανήλθε τον Φεβρουάριο και τώρα επιστρέφει δριμύτερη γιατί το 5,3 είναι ο μεγαλύτερος σεισμός από αυτούς που έχουν εκδηλωθεί».

«Είναι μια ακολουθία που δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε γιατί έχει πολλά σκαμπανεβάσματα», εξήγησε, τονίζοντας πως το αρνητικό είναι ότι «δεν μπορούμε να εντοπίσουμε το ρήγμα γιατί είναι υποθαλάσσιο».

Το θετικό, κατά τον κ. Λέκκα, είναι ότι «βλέπουμε τα επίκεντρα να είναι συγκεντρωμένα σε ένα μικρό χώρο, που σημαίνει ότι δεν βλέπουμε μετάδοση σε άλλα γειτονικά ρήγματα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισήμανε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα «μπορεί να δώσει μέχρι 5,6-5,7 Ρίχτερ».

Ειδικά για το Άγιο Όρος σημείωσε ότι «είναι μια περιοχή με παλιά μοναστήρια τα οποία τα περισσότερα έχουν συντηρηθεί επαρκώς και δεν έχουν υποστεί ζημιές στους αιώνες που έχουν περάσει. Γι’ αυτό συστήνουμε να αποφεύγουν τα παλαιά κτήρια και τις παλαιές σκήτες και περιοχές με έντονες μορφολογικές κλίσεις για τον κίνδυνο κατολισθήσεων».

«Εδώ επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι δεν υπάρχει κανόνες στις σεισμικές ακολουθίες, καμία δεν μοιάζει με την προηγούμενη ή την επόμενη. είναι ένα χαοτικό φαινόμενο για το οποίο παλεύουμε να βρούμε κάποιες άκρες. Έχουμε δεκάδες σεισμούς 1 ή 2 ή 3 Ρίχτερ αλλά από αυτό δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε αν είναι μια κανονική ακολουθία» κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο και όμως αληθινό: Ζητούν από συγγενείς θυμάτων στο Μάτι να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας του 2018

Τραγωδία στην Κερατέα: Νεκρός 64χρονος – Εντοπίστηκε στη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του

Viral η γιαγιά που μπέρδεψε το τηλεκοντρόλ με κινητό – «Θέλω να πάρω τηλέφωνο» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άγιο Όρος, Μετασεισμοί,agio oros, metaseismoi