Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ισχυρό μήνυμα υπέρ των προοδευτικών μετώπων βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δύο είναι τα βασικά μηνύματα από την χθεσινή κάλπη που εντοπίζει και αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Το πρώτο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του β’ γύρου αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ίσως για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια και μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες. Για πρώτη φορά «εμφανίζεται μεγάλη ρωγμή στην αλαζονεία, στην μονοκρατορία και την οικογενειοκρατία

Μητσοτάκη» και αυτό είναι «μεγάλη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων», σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση που έκανε η Κουμουνδούρου χθες, λίγο μετά τα αποτελέσματα και την ήττα της ΝΔ στους μεγάλους Δήμους της χώρας και την κρίσιμη Περιφέρεια της Θεσσαλίας μετά από ό,τι συνέβη με τις καταστροφικές πλημμύρες.

Το δεύτερο μήνυμα που «διαβάζει» η Κουμουνδούρου είναι ότι αποδείχθηκε στην πράξη η σημασία και η αναγκαιότητα της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, ότι μπορεί δηλαδή να επιφέρει νίκες και να περιορίσει την δεξιά κυριαρχία. Η ηγεσία θεωρεί ουσιαστικά ότι δικαιώνεται το μήνυμα που έστειλε από το βράδυ του πρώτου γύρου, αλλά και πριν τον πρώτο γύρο ακόμη, υπέρ μιας «νέας μεγάλης προοδευτικής παράταξης», δείχνοντας σαφώς στην κατεύθυνση της σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, η οποία όπως είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα από έναν νέο γύρο ανανέωσης του κόμματος.

Μάλιστα, από το ηγετικό επιτελείο, προβάλλουν το επιχείρημα πως υπήρξε καθοριστικής σημασίας για τις νίκες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, η ανοιχτή στήριξη Κασσελάκη στα προοδευτικά ψηφοδέλτια, όπως δεν έχει ξανασυμβεί με άλλο πολιτικό αρχηγό.

«Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη, από την άλλη μεριά του Ατλαντικού (ταξίδευε για ΗΠΑ εχθές).

Στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο μήνυμα της ανάγκης για συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων ξεκινώντας καταρχάς από τη σχετική προσπάθεια στον Δήμο της Αθήνας όπου ο Κώστας Ζαχαριάδης εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασία στο πλαίσιο της νέας Διοίκησης, όπου οι προγραμματικές συμφωνίες το επιτρέπουν, όπως είπε. Ο ίδιος σημείωσε, ότι «όπου υπάρχουν συνεργασίες και συνέργειες, όχι απλά αθροίζονται αλλά πολλαπλασιάζονται» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη και αν το άθροισμα των ποσοστών σήμερα των προοδευτικών δυνάμεων δεν προοιωνίζεται κάποια ανατροπή στην κεντρική πολιτική σκηνή, εν τούτοις τυχόν συνεργασίες θα δώσουν δυναμική που θα ξεπερνά το άθροισμα δυνάμεων.

Έρχεται στενό μαρκάρισμα σε ΠΑΣΟΚ

Εννοείται πως η Κουμουνδούρου ποντάρει στην οικοδόμηση προϋποθέσεων για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των επικείμενων ευρωεκλογών, που είναι ένα ορόσημο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλει προσδοκίες και αξιώσεις για την πολιτική του επανάκαμψη.

Παρά το στενό μαρκάρισμα όμως που όπως φαίνεται θα ξεκινήσει η Κουμουνδούρου προς την Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται στο εξής να δώσει σκληρή μάχη για την πρωτοκαθεδρία του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια θα δώσει την μάχη για να κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις ποντάροντας σε μια δημοσκοπική καταγραφή εικόνας «ντέρμπι» με την αξιωματική αντιπολίτευση για την θέση στο πολιτικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μήνυμά του για την νίκη του Χάρη Δούκα ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως «πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, για το ΠΑΣΟΚ, για τη Δημοκρατική παράταξη και την Αυτοδιοίκηση» η οποία είναι ταυτόχρονα η πρώτη μεγάλη νίκη της ΝΔ. Ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι το ΠΑΣΟΚ (και όχι γενικώς οι προοδευτικές δυνάμεις) είναι η «ισχυρή, προοδευτική και αξιόπιστη δύναμη» που χρειάζεται ο ελληνικός λαός «για να στείλει την Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση».

Σε αντίθεση με αυτό το μήνυμα, ο Γιώργος Παπανδρέου, έδειξε να συμπλέει με την ρητορική της Κουμουνδούρου, λέγοντας πως όπου οι προοδευτικές δυνάμεις ενώνονται μπορεί να γίνει η ανατροπή. 

Διαβάστε επίσης:

Ζαχαριάδης: Νίκησαν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Αθήνα – Θα είμαι δίπλα στον Χάρη Δούκα

Δημήτρης Κουρέτας: «Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να κλείσω τις πληγές της Θεσσαλίας»

Μητσοτάκης για αποτέλεσμα εκλογών: «Δεν ήταν μια ιδιαίτερη καλή βραδιά για τη ΝΔ»

Keywords
Τυχαία Θέματα