Αφράτο κέικ, σαν παντεσπάνι, με καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (dulcedeleche)

Ζουμερό και αφράτο, αυτό το κέικ – παντεσπάνι, σήμα κατατεθέν της Λατινικής Αμερικής είναι ιδανικό για να φτιάξετε τούρτα πολλαπλών επιπέδων αλλά και να το σερβίρετε σκέτο. Είναι εύκολο στην παρασκευή του και διατηρείται φρέσκο για αρκετές ημέρες, αν καταφέρετε βέβαια να αντισταθείτε.

Υλικά για τη Συνταγή

200 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

4 αυγά μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου

240 γραμμάρια καραμελωμένο ζαχαρούχο (dulce de leche)

275

γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

50 γραμμάρια κορν φλάουρ

16 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ

200 ml πλήρες γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη

200 γραμμάρια καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, χλιαρό

Εκτέλεση

Ξεκινήστε, χτυπώντας καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να ασπρίσει. Βάλτε τη βανίλια και ξεκινήστε να προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο για να ρίξετε το επόμενο. Στη συνέχεια σε ένα άλλο μπολ βάλτε όλα τα στέρεα υλικά δηλαδή, το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν, αφού πρώτα τα κοσκινίσετε. Αρχίστε να προσθέτετε στο μίγμα των αυγών εναλλάξ κουταλιές από τα στέρεα υλικά μαζί με κουταλιές από το γάλα. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά, χωρίς να πολυζαλίσετε το μίγμα. Τέλος, βάλτε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αλευροβουτυρώστε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 25 εκατοστών και αδειάστε προσεκτικά τη ζύμη. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω – κάτω στους 170ο C για περίπου 1 ώρα. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με την ένταση του φούρνου, οπότε είναι προτιμότερο να κάνετε το τεστ με το ξυλάκι στο κέντρο του κέικ. Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει καλά, προτού το ξεφορμάρετε. Τοποθετήστε το σε πιατέλα και καλύψτε με το υπόλοιπο καραμελωμένο ζαχαρούχο που έχετε ζεστάνει ελαφρά για να ρέει.

Συμβουλή

Μπορείτε να το κόψετε οριζόντια και να το γεμίσετε με καραμελωμένο ζαχαρούχο ή γκανάζ σοκολάτας, για να δημιουργήσετε μια εντυπωσιακή τούρτα.

Διαβάστε επίσης:

Η απλή φόρμουλα 1-2-3-4 για να φτιάξετε την τέλεια σαλάτα

Λουκουμάδες – ντόνατς πλεξούδες, των παιδικών μας χρόνων

Σφολιάτες ατομικές, με πατάτα και λουκάνικο

Keywords
Τυχαία Θέματα