Xάμπουργκερ: Τι ακριβώς σημαίνει και ποια η ιστορία του (Video)

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούν αυτονόητο ότι ένα από τα γεύματά τους καθημερινά είναι χάμπουργκερ. Στις ΗΠΑ μάλιστα το χάμπουργκερ είναι κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας.

Ο Τζορτζ Μοτζ είναι ένας Αμερικανός που έχει αφιερώσει δύο δεκαετίες της ζωής του μελετώντας την ιστορία του χάμπουργκερ και έχει ταξιδέψει σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες κάνοντας έρευνα και φυσικά τρώγοντας κάθε είδους χάμπουργκερ. Λίγα εστιατόρια μπέργκερ σερβίρουν πλέον το κλασικό αμερικανικό έδεσμα με τον τρόπο που παρασκευαζόταν πριν από

έναν αιώνα, λέει στο CNN.

Η έρευνα που έχει κάνει ο Τζορτζ Μοτζ καταγράφεται σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Hamburger America», στο οποίο έκανε ο ίδιος την παραγωγή, τα γυρίσματα και την σκηνοθεσία. Επίσης σε κάθε πολιτεία που επισκέπτεται κυκλοφορεί ένα βιβλίο που είναι οδηγός για τα εστιατόρια μπέργκερ, εσχάτως εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο με συνταγές για χάμπουργκερ, με τον τίτλο “The Great American Burger Book» και βέβαια εμφανίζεται στο YouTube προτείνοντας διάφορες συνταγές για (τι άλλο;) χάμπουργκερ.

«Μου αρέσει να λέω ότι έχω φάει περισσότερα χάμπουργκερ σε περισσότερα μέρη από οποιονδήποτε», λέει στο CNN ο Μοτζ και υπολογίζει ότι έχει καταναλώσει περίπου 20.000 μπέργκερς μέχρι τώρα και δεν σκέφτεται να σταματήσει σύντομα.

Στα ταξίδια του στις αμερικανικές πολιτείες έχει βρει ορισμένα εστιατόρια που φτιάχνουν τα χάμπουργκερ με τον «παλιό καλό τρόπο». Εκεί βρίσκεται το κλειδί για την αμερικανική ιστορία του χάμπουργκερ, όπως εξηγεί.

Το χάμπουργκερ είναι ένα πολυταξιδεμένο είδος και εκείνο που εκπλήσσει είναι ότι ο Τζορτζ Μοτζ ανακάλυψε πως οι ρίζες αυτού του φαγητού δεν βρίσκονται στην Αμερική, αλλά στην άλλη άκρη του κόσμου. Συγκεκριμένα στην Μογγολία, του 13ου αιώνα!

«Οι Τατάροι είχαν την συνήθεια να τρώνε ωμό πρόβειο κρέας. Ήταν όλη την μέρα πάνω στα άλογά τους και κάτω από την σέλα τοποθετούσαν ωμό κρέας. Όταν στρατοπέδευαν έπαιρναν αυτό το κρέας, το έκοβαν, πιθανώς πρόσθεταν μερικά μπαχαρικά ή κάτι τέτοιο και το έτρωγαν», λέει ο Τζορτζ Μοτζ.

Το μακρύ ταξίδι του χάμπουργκερ

Από τους Τατάρους το φαγητό αυτό έφτασε μέχρι τους ναύτες και τους λιμενεργάτες στα λιμάνια της Βαλτικής, από εκεί ακόμα πιο δυτικά πήγε στην Σκανδιναβία και τελικά στο λιμάνι του Αμβούργου. Στο γερμανικό λιμάνι το ωμό πρόβειο κρέας αντικαταστάθηκε από το ψιλοκομμένο βοδινό κρέας. Οι Γερμανοί μετανάστες που περίμεναν για να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο αναζητώντας καλύτερη τύχη έτρωγαν αυτό το κρέας, καθώς ήταν μια φτηνή τροφή. Αυτοί οι άνθρωποι, που στα μέσα του 19ου αιώνα μετανάστευσαν στην Αμερική, έφεραν μαζί τους και την συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια. Ήταν το πιάτο που οι Γερμανοί ονόμαζαν «Frikadellen» και συνοδευόταν από πατάτες.

«Το Frikadellen τελικά έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορώ να φανταστώ ότι τότε δεν σήμαινε τίποτα για τους περισσότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ, εκτός και αν ήσουν Γερμανός. Έτσι έπρεπε να αλλάξει το όνομα του πιάτου κι έγινε “μπριζόλα σε στυλ  Αμβούργου” ή πιο απλά, “μπριζόλα Αμβούργου”. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβώσουμε ποιος έβαλε πρώτος την μπριζόλα Αμβούργου σε ένα ψωμάκι. Αυτή την πρωτιά την διεκδικούν 7-9 περιοχές στις μεσοδυτικές αμερικανικές πολιτείες- από Οχάιο μέχρι το Γουισκόνσιν. Μπορεί να έγινε συγχρόνως σε διάφορες περιοχές και κανένας να μην το παρατήρησε τότε», λέει ο Μοτζ, ξετυλίγοντας την ιστορία του χάμπουργκερ.

Πώς προέκυψε η ονομασία «χάμπουργκερ»

Οι Γερμανοί μετανάστες κινήθηκαν από την ανατολική ακτή προς τα δυτικά για να καλλιεργήσουν την γη. Στις κοινότητες που συγκροτήθηκαν σταδιακά, άρχισαν να γίνονται κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως διάφορα πανηγύρια και εκεί σερβίρονταν τα φαγητά που προτιμούσε η κάθε εθνική ομάδα. Οι Γερμανοί παρουσίασαν λοιπόν το πιάτο με την «μπριζόλα Αμβούργου», που τότε ήταν φαγητό έθνικ. Η «μπριζόλα Αμβούργου» στα πανηγύρια σερβιριζόταν μέσα σε ψωμάκι και έτσι προέκυψε η ονομασία και το πιάτο στην τελική εκδοχή του: Η λέξη χάμπουργκερ είναι εξάλλου σύνθετη – Hamburg και burger.

Το πιάτο ήταν νόστιμο, φτηνό, εύκολο και γρήγορα κυριάρχησε στην κουζίνα των Αμερικανών για να φτάσει να είναι σήμερα σήμα-κατατεθέν.

«Άρχισε σαν φαγητό έθνικ από την Γερμανία, εμείς εδώ το υιοθετήσαμε και το αλλάξαμε, βάζοντας το κρέας μέσα σε ψωμί. Είναι η μοναδική διατροφική ανακάλυψη στην Αμερική τα τελευταία 100 χρόνια», λέει ο Τζορτζ Μοτζ.

Διαβάστε επίσης:

Επική γκάφα του Τζορτζ Μπους: Μπέρδεψε την Ουκρανία με το Ιράκ (Video/Photos)

Οι… εντιμότατοι φίλοι του Πούτιν

Άμπερ Χερντ: Τέλος από το «Aquaman 2» – «Μεγάλη νίκη» για τους θαυμαστές του Τζόνι Ντεπ

Keywords
Τυχαία Θέματα