Tσίπρας για Novartis: Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική - Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου

Πολιτική

 

«Θα ασκήσουμε δυναμική και αποφαστική αντιπολίτευση αλλά δεν θα καταφύγουμε στην καταστροφολογία». Αυτό ανέφερε ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε: «Από εμάς δεν θα ακούσετε καταστροφολογία, τις διαρκείς κασσανδρικές προβλέψεις ή τα συνειδητά ψεύδη όπως ότι η χώρα δεν βγαίνει από τα μνημόνια». 

Σε ερώτηση για το μετρό

Θεσσαλονίκης ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Η κριτική μου είναι ξεκάθαρη, ευθεία, τεκμηριωμένη. Για πάρα πολλά χρόνια η ανάδοχος εταιρεία του έργου, με άλλη ιδιοκτησία τότε, είχε χαρακτηριστεί ως ο εθνικός εργολάβος & είχε εμπλοκή στα ΜΜΕ».

«Η δική μας κυβέρνηση δεν θέλησε να μπει σε συναλλαγή, διαπλοκή. Καθόρισε τους όρους με βάση τους νόμους, το Σύνταγμα, το δημόσιο συμφέρον. Δεν χαρίσαμε χρέη», είπε ακόμη και σημείωσε: «Η εξέλιξη για το μετρό πρέπει να αποτραπεί & εμείς θα συνδράμουμε στις κινήσεις των πολιτών ώστε να αποτραπεί».

Περιβάλλον και επενδύσεις

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το περιβάλλον και τις επενδύσεις ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε: «Καθένας μπορεί να λέει ότι είναι φιλοπεριβαλλοντιστής, οικολόγος, να πίνει καφέ χωρίς καλαμάκι, αλλά να είναι υπέρ της ασύδοτης εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος».

«Χθες ενέταξα το θέμα και στα 4 σημεία της δικής μας αυτοκριτικής. Αλλά πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική και τι σχέση μπορεί να έχει και τους φυσικούς πόρους κι την αξιοποίησή τους», πρόσθεσε. 

Για τους υδρογονάνθρακες

«Για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη έπρεπε να γίνει η έρευνα ώστε να γνωρίζουμε τα κοιτάσματα και τον εθνικό μας πλούτο. Η αξιοποίηση είναι προς συζήτηση. Πρέπει να μας απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά η πιθανότητα μόλυνσης μιας περιοχής», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο Αλέξης Τσίπρας.

Για Novartis

«Φωνάζει ο κλεφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση για την υπόθεση της Novartis και πιθανή υπερψήφιση πρότασης ΝΔ για εξεταστική/προκαταρκτική επιτροπή. «Δεν μπορεί κανείς να μιλάει για σκευωρία», επισήμανε και κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική. 

«Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ό,τι του ταιριάζει. Για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιό είναι το σκάνδαλο και ποιά η σκευωρία. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει σε αυτόν», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον αναπτυξιακό νόμο

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για δώρα της ΝΔ στους χορηγούς της και τον αναπτυξιακό νόμο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Ο αναπτυξιακός νόμος έχει προβλέψεις/διατάξεις για μη παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, που δεν προσφέρουν. Θα επιδοτεί τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξορυκτική δραστηριότητα».

«Υπάρχει μια έντονη απαξίωση στη θεσμική προσταία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν είναι δυνατό να δίνει την εξουσία στον υπουργό να δίνει τέτοιες άδειες, υπάρχει ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο γι' αυτό», ανέφερε. 

«Δεν μπορεί να θεωρείται κάθε σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στρατηγικού ενδιαφέροντος, δεν είναι όλες», πρόσθεσε. 

Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών

Ερωτώμενος για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε:  «Με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη. Ζήτησε εκλογές γιατί ήθελε να δημιουργήσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα & να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ. Εγώ δεν έχω τέτοια προβλήματα».

«Η ίδια η ζωή & η κυβέρνηση που έχει την πρωτοκαθεδρία θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για την ολοκλήρωση ή μη της τετραετίας», είπε. 

Πλεονάσματα

Σε ερώτηση για συζητήσεις με θεσμούς περί ειδικού λογαριασμού και πλεονάσματα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνησή του προσέφερε «μια λύση εξασφάλισης του 3,5% του ΑΕΠ. Ενημερώσαμε τους εταίρους μας, Κομισιόν & κράτη μέλη που παίζουν κομβικό ρόλο. Αν διαφωνούσαν σφοδρά θα το μαθαίνατε».

«Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε αυτή τη λύση. Θα δούμε αν θα υπάρξει ποτέ αυτή η διαπραγμάτευση. Με απόλυτη ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης πάμε πάλι στο 3,5% για το 2020», συνέχισε. 

Για την επένδυση του Ελληνικού

Απαντώντας σε ερώτηση για την επένδυση Ελληνικού, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Εμείς καταφέραμε να βάλουμε τέλος στην μακρά περίοδο αποεπένδυσης που ζούσε η ελλ. οικονομία. Στο Ελληνικό παραλάβαμε απλά μια σύμβαση. Το διάστημα 2001-2014 υπήρχαν μόνο σχέδια επί χάρτου. Διαπραγματευτήκαμε και αλλάξαμε τη σύμβαση ώστε να είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, την φέραμε στη Βουλή (...) φέραμε μια υπόθεση που ήταν κοντα στο μηδέν, κοντά στο 90%. Έμενε ο διαγωνισμός και να βάλει λεφτά ο επενδυτής». 

ΤσίπραςσυνέντευξηΔΕΘHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα