Telegraph: H Ευρώπη σφίγγει τη θηλιά καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αντιμετωπίσει το χρέος

ΠΟΛΙΤΙΚΗMEDIA

Οι πιστωτές της Ελλάδας την καλούν να σταματήσει να χάνει χρόνο με τη θέσπιση των μεταρρυθμίσεων, καθώς η χώρα καλείται να αποπληρώσει δάνειο ύψους 350 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως στο τέλος της εβδομάδας, γράφει σε άρθρο του η Telegraph.

Στο

άρθρο αναφέρεται το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά και το χθεσινό Eurogroup και τονίζει ότι η Ελλάδα καλείται να δει τη γυμνή αλήθεια και να αποφύγει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας «το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της μεγάλωσε τη Δευτέρα καθώς η χώρα δέχθηκε προειδοποίηση πως πρέπει να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ξεκλειδωθούν τα ζωτικά κεφάλαια που θα την κρατήσουν ζωντανή».

«Η Αθήνα συνέταξε ένα πρόγραμμα έξι σημείων που περιλαμβάνει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης της απάντησαν πως αυτά δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις των δανειστών. Οι προτάσεις του Βαρουφάκη προσέλκυσαν τον χλευασμό από μερίδα των πιστωτριών χωρών που ζητούν από την Αθήνα να πάρει περαιτέρω μέτρα λιτότητας για να λάβει, ως αντάλλαγμα, μέρος των χρημάτων που είναι να λάβει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Σε αυτό το πνεύμα και το Tweet του υπουργού Οικονομίας της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ που μετά τη λήξη του Eurogroup ανήρτησε στο λογαριασμό του: «Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τη γυμνή αλήθεια. Όσο περισσότερο κερδοσκοπούν, τόσο χειρότερα για τους ίδιους και την Ευρωζώνη. Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων πρέπει να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη στάση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκείς» τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, σύμφωνα με το περιοδικό, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αναπτύξει ταχύτητα, καθώς όπως είπε «έχουμε χάσει περισσότερο από δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες υπάρχει πολύ μικρή πρόοδος».

Το άρθρο εξηγεί πως το λόγο έχουν τα τεχνικά κλιμάκια που θα πρέπει να υπεραναλύσουν όλα τα δεδομένα και τις αριθμητικές παραμέτρους των μέτρων και αναλόγως να αποφανθούν. Και μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να σημειώνει σε όλους τους τόνους πως η Τρόικα δεν υπάρχει, ωστόσο η γνωστή τριανδρία (υπό το όνομα «θεσμοί») θα πρέπει να διεξάγει συνομιλίες στις Βρυξέλλες και την Αθήνα – κάτι που θα πυροδοτήσει νέα δυσαρέσκεια στους πολίτες της χώρας.

«Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της την πληρωμή των 350 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την Παρασκευή και το κλίμα δεν είναι ευχάριστο, καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει και οι καταθετικοί λογαριασμοί αδειάζουν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από τη μεριά τους, φοβούνται πως η Ελλάδα μπορεί τις επόμενες εβδομάδες να ξεμείνει από χρήματα» καταλήγει το δημοσίευμα, ενώ γίνεται αναφορά και στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκυο τη Δευτέρα δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά και η χώρα πρέπει να δείξει προθυμία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Σίγουρα έχουμε πολύ δύσκολο μονοπάτι μπροστά μας» δήλωσε.

EurogroupΝτάισελμπλουΜέρκελΕλλάδαελληνική χρεοκοπίαΔΝΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα