Stromae: Ο Βέλγος ράπερ στην κορυφή της Ευρώπης – Οι στίχοι για τον άγνωστο πατέρα και οι κρίσεις πανικού (vid)

Ο νεαρός κύριος Πολ Βαν Χάβερ, έκανε εξ’ αρχής έντονη την παρουσία του. Γεννήθηκε στις Βρυξέλες το 1985, με μακρινή πατρική καταγωγή από τη Ρουάντα και συγκεκριμένα τη φυλή των Τούτσι. Η μητέρα του, από την οποία πήρε το επώνυμό του είναι Βελγίδα φλαμανδικής καταγωγής.

Από μικρός είχε ταλέντο στη μουσική και οι φίλοι του τον φώναζαν «maestro». Έτσι, με έναν αναγραμματισμό (verlan) το μαέστρο έγινε «Stromae», και μ’ αυτό το όνομα ο νεαρός ράπερ που εμφανίστηκε το 2000, έγινε γνωστός στα ραδιόφωνα, στα τσαρτς, αλλά και στις πίστες

των clubs που η νεολαία χορεύει τις μεγάλες επιτυχίες του, όπως το «Alors on danse».

Το 2008, εργάστηκε σαν εκπαιδευόμενος στον σπουδαίο μουσικό ραδιοφωνικό σταθμό του Βελγίου «NRJ», και ο μουσικός παραγωγός Βίνσεντ Βέρμπελεν, εντυπωσιασμένος από το ταλέντο του νεαρού Stromae, έπαιξε πειραματικά το πρώτο του σινγκλ, το πασίγνωστο πλέον, «Alors on danse». Το τραγούδι άρεσε πολύ στους ακροατές που έσπευσαν να τηλεφωνήσουν ρωτώντας πληροφορίες. Το ιδιαίτερο στυλ της μουσικής του, Stromae άρεσε σε πολλές διασημότητες από την Άννα Γουίντουρ, διευθύντρια της Vogue, έως τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Αμέσως υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Vertigo, και τον Μάιο του 2010, το τραγούδι ήταν Νο 1 στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Τσεχία, και τη Δανία. Τον Σεπτέμβριο του 2010, συνεργάστηκε με τον Κάνιε Γουέστ και τον Ζιλμπέρ Φορτέ, κάνοντας ένα δυνατό ρεμίξ για το «Alors on danse», που του απέφερε το MTV Europe Award. Ο Stromae πειραματίστηκε με το ύφος του ήχου του, και απέφυγε να ακολουθήσει τον ήχο των Γάλλων ράπερς, επιλέγοντας ένα αμερικάνικο στυλ με κάποιες ευρωπαϊκές πινελιές, και δανειζόμενος κάποια στοιχεία από την παράδοση του Eurodance ήχου, της δεκαετίας του 1990.

Το 2011, ήταν ένας από τους νικητές του European Border Breakers Award, και το «Cheese» αναδείχθηκε το καλύτερο χορευτικό άλμπουμ, στις Victoires de la Musique, ενώ τον Μάιο του 2011, εμφανίστηκε στην εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης Taratata, όπου μαζί με το συγκρότημα των Αμερικανών, Black Eyed Peas, ερμήνευσαν ζωντανά το «Alors on danse» και το «Don’t Stop the Party», ενώ λίγες μέρες αργότερα άνοιξε τη συναυλία τους στο Stade de France, στο Παρίσι.

Ακολούθησαν, το σινγκλ «Papaoutai» και το εξαιρετικό «Formidable» του οποίου το βίντεο γυρίστηκε με «ερασιτεχνικό τρόπο» στις Βρυξέλες, με τον Stromae να τριγυρνά μεθυσμένος, παραπατώντας στους δρόμους της πόλης, γύρω από τον σταθμό τραμ «Luiza Station», δεχόμενος βοήθεια από τους αμήχανους Βέλγους αστυνομικούς που ήταν και θαυμαστές του.

Το δεύτερο άλμπουμ «Racine Carree» έκανε μεγάλη αίσθηση, απέσπασε άλλο ένα MTV European Award, και εμφανίστηκε σαν επίσημος καλεσμένος στο μουσικό φεστιβάλ του San Remo, στην Ιταλία, όπου και αποθεώθηκε. Ο Stromae μέσα σ’ όλα αυτά, έκανε κι ένα τραγούδι για την Εθνική Βελγίου. Το τραγούδι ονομάζεται «La Fete» (η γιορτή), και ήταν αφιερωμένο στους «κόκκινους διάβολους» του Βελγίου, που αγωνίζονταν στο Μουντιάλ του 2014.

Ακολούθησαν εμφανίσεις στην αμερικανική τηλεόραση, συνεργασίες με τον Κάνιε Γουέστ, την Γκρέις Τζόουνς, τον Diplo και τους Άγγλους Chemical Brothers, ενώ συνεργάστηκε στο τραγούδι «Meltdown» με τους Pusha-T, Q-Tip, Haim, και την Νεοζηλανδή τραγουδίστρια Lorde. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε το κομμάτι «Carmen» που σκηνοθέτησε ο διάσημος καρτουνίστας, συγγραφέας και μουσικός, Συλβέν Σομέ.

Παρόλα αυτά, ο Stromae παραπονιόταν ότι βίωνε κατά καιρούς «κρίσεις πανικού», και ότι θα ήθελε να μην αλλοτριωθεί από την επιτυχία. Το 2015, παντρεύτηκε κρυφά την αγαπημένη του, γνωστή στυλίστρια, Κοραλί Μπαρμπιέ.

Την σεμνή τελετή έκανε ο εναλλακτικός και μηχανόβιος, Καθολικός ιερέας Γκυ Ζιλμπέρ, γνωστός για το έργο που κάνει στο 19ο Τμήμα του Παρισιού, με τους παραβατικούς νεαρούς και την «pied noir» κοινότητα των μιγάδων.

Το ιδιαίτερο στυλ του Stromae, η ψηλόλιγνη σιλουέτα και το καθαρό πρόσωπο με ένα χτένισμα περασμένων δεκαετιών, συμπληρώνεται με vintage ντυσίματα, δημιουργώντας μια εικόνα του παρελθόντος, που κατορθώνει όμως να παραμένει φρέσκια και διαχρονική.

Ο Stromae, έχει και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον τρόπο που χρησιμοποιεί τη γλώσσα. Χρησιμοποιεί την αργκό «verlan» (τα ποδανά), όπως μεγάλη μερίδα νέων στη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά και λέξεις που το νόημά τους δεν είναι γραπτό, αλλά προκύπτει ηχητικά. Το τραγούδι «Papaoutai», μοιάζει με αφρικάνικη λέξη, αλλά ηχητικά σημαίνει «Πατέρα πού είσαι», φανερώνοντας μια ευαισθησία για τον άγνωστο πατέρα του. Επίσης το τραγούδι «Quand c’ est?», το οποίο διαβάζεται «πότε θα γίνει;», ηχητικά σημαίνει «cancer» (καρκίνος).

Ο Stromae, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει με τη σύζυγό του την εταιρεία ρούχων «Mosaert» (άλλος ένας αναγραμματισμός) που κάνει casual ρούχα, που ταλαντεύονται ανάμεσα στο retro και το kitch, με μαλακά βαμβακερά υφάσματα και σχέδια που ακουμπούν στην αραμπέσκ κουλτούρα, με μοτίβα λουλουδιών και λεπτομέρειες που διαρκώς επαναλαμβάνονται. Η πρώτη συλλογή «Capsule 1»εξαντλήθηκε σε λίγες ώρες. Το 2018, παρουσίασε τη συλλογή «Capsule 5» στο Le Bon Marche, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, και συνόδευσε την επίδειξη μόδας με το τραγούδι «Defiler» που είχε δημιουργήσει ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Ήταν το πρώτο σινγκλ μετά από απουσία 5 χρόνων.

Σίγουρα έχουμε να περιμένουμε πολλά από αυτό το νεαρό που συνδυάζει την αγάπη για τον Ζακ Μπρελ, με την αγάπη για το βέλγικο New Beat, το Κουβανέζικο «son» και την Κονγκολέζικη ρούμπα. Ο Stromae, «ο άνθρωπος με τα 2 πρόσωπα» όπως τον αποκαλούν, είναι μια πολυσυλλεκτική προσωπικότητα, που εκφράζει απόλυτα τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα.

Διαβάστε επίσης

Μαρία Κορινθίου: «Με κορόιδευαν όταν κατήγγειλα σεξουαλική παρενόχληση»

Τζανάκης: Θα φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα – Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν (Video)

Καιρός σήμερα: Υποχωρεί η ζέστη – Πού αναμένονται βροχοπτώσεις (Videos)

Keywords
στιχοι, κρισεις πανικου, αγνωστο, black eyed peas, mtv european, βαν, nrj, στυλ, vogue, σαρκοζι, εταιρεία, γαλλια, ελλαδα, mtv, europe, award, european, black, party, france, τραμ, γκυ, vintage, σημαίνει, est, cancer, retro, son, videos, Καλή Χρονιά, καιρος, μουντιαλ 2014, κρουσματα σημερα, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, βιντεο, βελγιο, γερμανια, δανια, εθνικη, ιταλια, μητερα, μουσικη, ρουχα, σουηδια, τηλεοραση, υφασματα, mtv, vogue, αγαπη, ανθρωπος, αννα, αφιερωμενο, βοηθεια, γκυ, γλωσσα, δευτερο, εγινε, ελβετια, εβδομαδα, επιτυχια, επωνυμο, εταιρεία, ζεστη, υφος, ηχητικα, εικονα, ηχο, λεπτομερειες, μαεστρο, νεολαια, νοημα, ντυσιματα, ονομα, οχθη, παρισι, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, στυλ, σχεδια, τμημα, τραγουδιστρια, τσεχια, φεστιβαλ, ωρες, award, βαν, black eyed peas, black, εμφανισεις, europe, φιλοι, france, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κομματι, κρυφα, λεξεις, mtv european, μοιαζει, μουντιαλ, πληροφοριες, retro, ρουαντα, σημαίνει, vintage, european
Τυχαία Θέματα
Stromae, Βέλγος, Ευρώπης –,Stromae, velgos, evropis –